19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

BEYAZ ÇAYIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

Sağlık 19.12.2019 - 11:12, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

BEYAZ ÇAYIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

Çay, Camellia sinensis L. (O) Kuntze bitkisinin genç sürgün ve yapraklarından üretilen bir içecektir. Beyaz çay da, siyah ve yeşil çay gibi aynı çay bitkisinden üretilir. Fakat beyaz çay, çay sürgün ucunda tam açılmamış beyaz gümüşi renkli, tüylü tepe tomurcukları tercih edilmesi ve minimal işlem uygulanmasıyla diğer çay çeşitlerinden ayrılır. Beyaz çayın tarihi Çin’ deki Tang Hanedanlığı dönemine dayanır. O dönemde günümüzde üretilen yöntemden farklı olarak sıkıştırılmış formda üretilen beyaz çay özellikle kraliyet mahkemesi üyeleri gibi üst sınıfların tercih ettiği çay çeşidi olmuştur. Yapılan çalışmalar beyaz çayın içeriğinde yüksek miktarda bulunan kateşinler sayesinde sağlık üzerinde  birçok olumlu etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Çay, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıklara karşı potansiyel sağlık faydalarından dolayı en yaygın tüketilen içeceklerden biridir. Yeşil çay yapısında yüksek oranda bulunan kateşin ve diğer polifenolik bileşenleri içermesinden dolayı siyah çaydan daha güçlü antikanserojenik etkiye sahiptir. Çaylar arasında bu bileşenleri en fazla içeren beyaz çaydır ve bu özelliğinden dolayı hem siyah çaydan hem de yeşil çaydan daha güçlü antikanserojenik özelik gösterir. Çayların obezite üzerindeki olumlu etkileri oldukça ilgi uyandırıcıdır. Çay içimi ile vücutta obeziteyi etkileyebilecek lipit metabolizması ve sindirim arasında bir etkileşim olduğu gözlemlenmiştir. Yeşil, siyah ve beyaz çayın obezite üzerinde ki etkileri karşılaştırıldığında en etkili çayın beyaz çay olduğu kanıtlanmıştır. Beyaz çay metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını hızlandırır. Dengeli ve düzenli bir beslenme programı ve egzersiz ile  beyaz çay tüketimi kilo verme sürecini kolaylaştırır. Beyaz çay antimutajenik, antimikrobiyal ve güçlü antioksidan özellik gösterir. Bu etkilerinin yanında anti-aging ( yaşlanma etkilerini geciktiren)  etkisinin olduğu da belirlenmiştir. Cildi kuvvetlendirici, hücre yenilemeyi destekleyici özelliği de vardır. Düzenli olarak tüketilen beyaz çay, beyin ve zihin gelişimini destekler. Hafızayı koruma altına alarak daha dinç ve aktif olmayı sağlar. PEKİ BEYAZ ÇAY NASIL DEMLENİR? Beyaz çayı demlerken su sıcaklığı çok önemlidir. Demlemek için 80 derece civarı su sıcaklığı uygun olur. Bu nedenle suyu kaynattıktan sonra çayı demlemeden önce 6-8 dakika kadar soğutulmalıdır. Çay-su oranı ise 1 su bardağı kadar su için 1,5-2 yemek kaşığı kadar beyaz çay olmalıdır. Beyaz çay için hafif bir lezzet arıyorsanız 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir.   DİYETİSYEN YAPRAK YILMAZ  

Çay, Camellia sinensis L. (O) Kuntze bitkisinin genç sürgün ve yapraklarından üretilen bir içecektir. Beyaz çay da, siyah ve yeşil çay gibi aynı çay bitkisinden üretilir. Fakat beyaz çay, çay sürgün ucunda tam açılmamış beyaz gümüşi renkli, tüylü tepe tomurcukları tercih edilmesi ve minimal işlem uygulanmasıyla diğer çay çeşitlerinden ayrılır. Beyaz çayın tarihi Çin’ deki Tang Hanedanlığı dönemine dayanır. O dönemde günümüzde üretilen yöntemden farklı olarak sıkıştırılmış formda üretilen beyaz çay özellikle kraliyet mahkemesi üyeleri gibi üst sınıfların tercih ettiği çay çeşidi olmuştur.

Yapılan çalışmalar beyaz çayın içeriğinde yüksek miktarda bulunan kateşinler sayesinde sağlık üzerinde  birçok olumlu etkisi olduğunu ortaya koymuştur.

Çay, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıklara karşı potansiyel sağlık faydalarından dolayı en yaygın tüketilen içeceklerden biridir. Yeşil çay yapısında yüksek oranda bulunan kateşin ve diğer polifenolik bileşenleri içermesinden dolayı siyah çaydan daha güçlü antikanserojenik etkiye sahiptir. Çaylar arasında bu bileşenleri en fazla içeren beyaz çaydır ve bu özelliğinden dolayı hem siyah çaydan hem de yeşil çaydan daha güçlü antikanserojenik özelik gösterir.

Çayların obezite üzerindeki olumlu etkileri oldukça ilgi uyandırıcıdır. Çay içimi ile vücutta obeziteyi etkileyebilecek lipit metabolizması ve sindirim arasında bir etkileşim olduğu gözlemlenmiştir. Yeşil, siyah ve beyaz çayın obezite üzerinde ki etkileri karşılaştırıldığında en etkili çayın beyaz çay olduğu kanıtlanmıştır. Beyaz çay metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını hızlandırır. Dengeli ve düzenli bir beslenme programı ve egzersiz ile  beyaz çay tüketimi kilo verme sürecini kolaylaştırır.

Beyaz çay antimutajenik, antimikrobiyal ve güçlü antioksidan özellik gösterir. Bu etkilerinin yanında anti-aging ( yaşlanma etkilerini geciktiren)  etkisinin olduğu da belirlenmiştir. Cildi kuvvetlendirici, hücre yenilemeyi destekleyici özelliği de vardır.

Düzenli olarak tüketilen beyaz çay, beyin ve zihin gelişimini destekler. Hafızayı koruma altına alarak daha dinç ve aktif olmayı sağlar.

PEKİ BEYAZ ÇAY NASIL DEMLENİR?

Beyaz çayı demlerken su sıcaklığı çok önemlidir. Demlemek için 80 derece civarı su sıcaklığı uygun olur. Bu nedenle suyu kaynattıktan sonra çayı demlemeden önce 6-8 dakika kadar soğutulmalıdır.

Çay-su oranı ise 1 su bardağı kadar su için 1,5-2 yemek kaşığı kadar beyaz çay olmalıdır. Beyaz çay için hafif bir lezzet arıyorsanız 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir.

 

DİYETİSYEN YAPRAK YILMAZ

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.