CHP’li Akar’dan, ‘deprem’ vurgusu!

Kocaeli 16.08.2019 - 10:59, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

CHP’li Akar’dan, ‘deprem’ vurgusu!

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen Kocaeli’deki korkunç gerçeği bir kez daha hatırlattı.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, ‘asrın felaketi’ olarak adlandırılan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 20. yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yayımlayarak hem İstanbul hem de Kocaeli üzerinden depreme karşı alınmayan önlemleri anlattı. Akar, Kocaeli’de ağır ve orta hasarlı binalarla ilgili veriler de paylaşarak şu anda 29 ağır, 1600 de orta hasarlı binanın kentimizde yer aldığını, bu binalarda binlerce insanın oturduğunu kaydetti. GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILMADI Akar, depremde kaybettiğimiz canları da rahmetle andı. Akar’ın yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Yirmi yıl önce meydana gelen ve ülkemizi yasa boğan, büyük yıkıma neden olan felaket hala içimizi acıtmaya devam etmektedir. Yaşanılan bu felaketle aileler parçalanmış, babaları anneleri evlatsız, çocuklarımızı ise anne babasız bırakmış, insan hayatında telafisi mümkün olmayan acılar yaşatmıştır. Resmi rakamlara göre 17 bin 733 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 48 bin 901 vatandaşımızın da yaralanmasına yol açan Marmara Depremi, ulusumuzun yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Ülkemizin yüzde 96’sının aktif deprem kuşağında yer aldığı en önemli gerçeklerden biri iken maalesef deprem konusunda bu geçen sürede, yaşanan onca acılara karşın gerekli çalışmaların yapılmadığını görüyoruz. 80 BİN VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ Ülkemizde son 100 yılda 6 şiddetinin üzerinde 56 deprem meydana gelirken 80 bin vatandaşımız da hayatını kaybetmiştir. Yıllardır bilim adamlarının İstanbul’da beklenen depremin 7 şiddetinin üzerinde olacağı ve binaların yüzde 10-15’nin yıkılacağı bunun da 600 bin konut olacağı uyarılarına rağmen halen gerekli önlemlerin alınmadığını görüyoruz. HALA HASARLI BİNALAR DA YAŞAMLAR SÜRÜYOR Kentimizdeki tablonun da farklı olmadığı resmi açıklamalarla ortaya konmaktadır. Deprem sonrası Kocaeli’de 617 adet yıkılması gereken bina belirlenmesine rağmen Valilik tarafından tekrar yapılan tespitler sonrasında 3 bin 756 bina olduğu, bu binalarda 9 bin 971 konut ve işyeri bulunduğu, yıkılması gereken binalarda 4 bin 200 kiracının oturduğu belirtilmiştir. Yapılan son tespitlere göre kentimizde yıkılması gereken 29 ağır hasarlı binalarda hala vatandaşlarımızın yaşadığı da hala bu konuda gerekli derslerin çıkarılmadığını ortaya koymaktadır. Yine 1600’ün üzerinde orta hasarlı bina ile ilgili hiçbir şey yapılmamıştır. 55 KENT DEPREM TEHLİKESİ ALTINDA Ülkemizde 81 ilin 55’i ciddi deprem tehlikesi altındadır ve ülkemiz deprem ülkesidir, bununla yaşamak durumundayız. Bunun için de geçmişteki acılarımızdan ders çıkarmalıyız. Yeni acıların yaşanmaması için devlet ve millet olarak gereken tedbirleri almalıyız. Yılda bir gün 17 Ağustos’u anmakla kalmamalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle 17 Ağustos depreminin yıldönümünde, bir daha evlatların, anne ve babaların böyle acılar yaşanmaması, gözyaşlarının sel olmaması ümidiyle bu felakette kaybettiğimiz bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına bir kez daha başsağlığı ve sabır diliyorum.”
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen Kocaeli’deki korkunç gerçeği bir kez daha hatırlattı.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, ‘asrın felaketi’ olarak adlandırılan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 20. yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yayımlayarak hem İstanbul hem de Kocaeli üzerinden depreme karşı alınmayan önlemleri anlattı. Akar, Kocaeli’de ağır ve orta hasarlı binalarla ilgili veriler de paylaşarak şu anda 29 ağır, 1600 de orta hasarlı binanın kentimizde yer aldığını, bu binalarda binlerce insanın oturduğunu kaydetti.

GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILMADI

Akar, depremde kaybettiğimiz canları da rahmetle andı. Akar’ın yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Yirmi yıl önce meydana gelen ve ülkemizi yasa boğan, büyük yıkıma neden olan felaket hala içimizi acıtmaya devam etmektedir. Yaşanılan bu felaketle aileler parçalanmış, babaları anneleri evlatsız, çocuklarımızı ise anne babasız bırakmış, insan hayatında telafisi mümkün olmayan acılar yaşatmıştır. Resmi rakamlara göre 17 bin 733 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 48 bin 901 vatandaşımızın da yaralanmasına yol açan Marmara Depremi, ulusumuzun yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Ülkemizin yüzde 96’sının aktif deprem kuşağında yer aldığı en önemli gerçeklerden biri iken maalesef deprem konusunda bu geçen sürede, yaşanan onca acılara karşın gerekli çalışmaların yapılmadığını görüyoruz.

80 BİN VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Ülkemizde son 100 yılda 6 şiddetinin üzerinde 56 deprem meydana gelirken 80 bin vatandaşımız da hayatını kaybetmiştir. Yıllardır bilim adamlarının İstanbul’da beklenen depremin 7 şiddetinin üzerinde olacağı ve binaların yüzde 10-15’nin yıkılacağı bunun da 600 bin konut olacağı uyarılarına rağmen halen gerekli önlemlerin alınmadığını görüyoruz.

HALA HASARLI BİNALAR DA YAŞAMLAR SÜRÜYOR

Kentimizdeki tablonun da farklı olmadığı resmi açıklamalarla ortaya konmaktadır. Deprem sonrası Kocaeli’de 617 adet yıkılması gereken bina belirlenmesine rağmen Valilik tarafından tekrar yapılan tespitler sonrasında 3 bin 756 bina olduğu, bu binalarda 9 bin 971 konut ve işyeri bulunduğu, yıkılması gereken binalarda 4 bin 200 kiracının oturduğu belirtilmiştir. Yapılan son tespitlere göre kentimizde yıkılması gereken 29 ağır hasarlı binalarda hala vatandaşlarımızın yaşadığı da hala bu konuda gerekli derslerin çıkarılmadığını ortaya koymaktadır. Yine 1600’ün üzerinde orta hasarlı bina ile ilgili hiçbir şey yapılmamıştır.

55 KENT DEPREM TEHLİKESİ ALTINDA

Ülkemizde 81 ilin 55’i ciddi deprem tehlikesi altındadır ve ülkemiz deprem ülkesidir, bununla yaşamak durumundayız. Bunun için de geçmişteki acılarımızdan ders çıkarmalıyız. Yeni acıların yaşanmaması için devlet ve millet olarak gereken tedbirleri almalıyız. Yılda bir gün 17 Ağustos’u anmakla kalmamalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle 17 Ağustos depreminin yıldönümünde, bir daha evlatların, anne ve babaların böyle acılar yaşanmaması, gözyaşlarının sel olmaması ümidiyle bu felakette kaybettiğimiz bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına bir kez daha başsağlığı ve sabır diliyorum.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.