Çıraklık sistemine acil ihtiyaç var

Darıca 02.10.2017 - 12:38, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Çıraklık sistemine acil ihtiyaç var

AK Parti Darıca Kurucu İlçe Başkanı olan ve aynı zamanda Darıca Küçük Sanayi Sitesi Başkanlığı da yapan Orhan Pala, ara eleman bulmakta zorluk yaşandığını ifade ederek ‘Çıraklık sistemine acil ihtiyaç var’ dedi.

AK Parti Darıca Kurucu İlçe Başkanı olan ve aynı zamanda Darıca Küçük Sanayi Sitesi Başkanlığı da yapan Orhan Pala, sanayide ara eleman sıkıntısının çok büyü olduğunu belirterek bu konuya ciddi anlamda eğilmek gerektiğini savundu. Pala,  sanayinin gelişimi noktasında hükümetin teşviklerinin önemli olduğunu kaydederek “Hükümetin finans desteği, makine desteği, KOSGEB ve TÜBİTAK gibi destekleri tabii ki çok önemli ve destekleyici. Fakat dünyadaki bu global kriz ve iş daralması ihracat yapılan ana firmaları, onları destekleyen kobileri ve esnafları olumsuz olarak etkiliyor. Ana firmalarımız dışardaki firmalarla rekabet edebilmek için fiyat indirimine gidiyorlar bu da dolayısıyla iç piyasayı rekabet ortamına sürüklüyor. İç piyasa da bundan etkileniyor. Kar oranları da dayanılmaz noktalara doğru gidiyor gibi. Hükümetin firmalara yaptığı finansal desteğin kayyuma devredilmiş firmalara karşı da yapması gerekir. İsim vermekten çekinmeyeceğim. Bölgemizde CVS Makina İnşaat San. ve Tic. A.Ş. olarak faaliyet gösteren şu anda kayyuma devredilmiş bir şirket var. Bu şirket yaklaşık 1000 kişiyi istihdam eden ve yurt dışına makine ve makine hatları kuran bir işletmeydi. Şirketin patronu bu işletmeyi ayakta tutmak için inanılmaz bir mücadele veriyor. Aslında devletin bu tür işletmeleri mercek altına alıp üretime kazandırılabilecek olanları desteklemesi gerekir. Bu işletmeler hem istihdamı hem de üretimi arttırırlar.” dedi. HER MESLEK KENDİ ELEMANINI YETİŞTİRECEK Sanayide ara eleman sıkıntısının çok büyü olduğunu ve çözülmesi gerektiğini ifade eden Orhan Pala, “Sektörde ara eleman sıkıntısı hat safhada diyebiliriz. Meslek sahibi sanatkâr bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Öyle görünüyor ki her meslek kendi elemanını yetiştirecek. Çıraklık sistemine acil ihtiyaç var. Maalesef yeni nesilde buna yanaşmıyor. Bence işsizlik maaşı da ülkemizde olumsuz anlamda kullanılıyor. İşsizlik artışını körüklüyor. Ülkemizdeki işsizlik oranı asla söylenildiği kadar değil. Daha az seviyelerde çünkü kayıt dışı çalışanın çok olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. SİYASET OLMAZSA OLMAZIM Siyasetin olmazsa olmazı olduğunu da vurgulayan Pala, “Siyaset olmazsa olmazım. Siyaseti seviyorum ama ekip işi. Diyelim ki Darıca ilçe başkanlığı… Darıca ilçe başkanına bölge milletvekilleri, büyükşehir belediye başkanı değer verirse ve getirdiği sorunlarla ilgilenirse ilçe başkanı halkın gözünde büyür. Ama onlar ilçe başkanına değer vermezse, getirdiği sorunları görmezden gelirse ilçe başkanlığının hiçbir hükmü yoktur. Misalleri çoğaltabiliriz.” dedi.
AK Parti Darıca Kurucu İlçe Başkanı olan ve aynı zamanda Darıca Küçük Sanayi Sitesi Başkanlığı da yapan Orhan Pala, ara eleman bulmakta zorluk yaşandığını ifade ederek ‘Çıraklık sistemine acil ihtiyaç var’ dedi.

AK Parti Darıca Kurucu İlçe Başkanı olan ve aynı zamanda Darıca Küçük Sanayi Sitesi Başkanlığı da yapan Orhan Pala, sanayide ara eleman sıkıntısının çok büyü olduğunu belirterek bu konuya ciddi anlamda eğilmek gerektiğini savundu. Pala,  sanayinin gelişimi noktasında hükümetin teşviklerinin önemli olduğunu kaydederek “Hükümetin finans desteği, makine desteği, KOSGEB ve TÜBİTAK gibi destekleri tabii ki çok önemli ve destekleyici. Fakat dünyadaki bu global kriz ve iş daralması ihracat yapılan ana firmaları, onları destekleyen kobileri ve esnafları olumsuz olarak etkiliyor. Ana firmalarımız dışardaki firmalarla rekabet edebilmek için fiyat indirimine gidiyorlar bu da dolayısıyla iç piyasayı rekabet ortamına sürüklüyor. İç piyasa da bundan etkileniyor. Kar oranları da dayanılmaz noktalara doğru gidiyor gibi. Hükümetin firmalara yaptığı finansal desteğin kayyuma devredilmiş firmalara karşı da yapması gerekir. İsim vermekten çekinmeyeceğim. Bölgemizde CVS Makina İnşaat San. ve Tic. A.Ş. olarak faaliyet gösteren şu anda kayyuma devredilmiş bir şirket var. Bu şirket yaklaşık 1000 kişiyi istihdam eden ve yurt dışına makine ve makine hatları kuran bir işletmeydi. Şirketin patronu bu işletmeyi ayakta tutmak için inanılmaz bir mücadele veriyor. Aslında devletin bu tür işletmeleri mercek altına alıp üretime kazandırılabilecek olanları desteklemesi gerekir. Bu işletmeler hem istihdamı hem de üretimi arttırırlar.” dedi.

HER MESLEK KENDİ ELEMANINI YETİŞTİRECEK

Sanayide ara eleman sıkıntısının çok büyü olduğunu ve çözülmesi gerektiğini ifade eden Orhan Pala, “Sektörde ara eleman sıkıntısı hat safhada diyebiliriz. Meslek sahibi sanatkâr bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Öyle görünüyor ki her meslek kendi elemanını yetiştirecek. Çıraklık sistemine acil ihtiyaç var. Maalesef yeni nesilde buna yanaşmıyor. Bence işsizlik maaşı da ülkemizde olumsuz anlamda kullanılıyor. İşsizlik artışını körüklüyor. Ülkemizdeki işsizlik oranı asla söylenildiği kadar değil. Daha az seviyelerde çünkü kayıt dışı çalışanın çok olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

SİYASET OLMAZSA OLMAZIM

Siyasetin olmazsa olmazı olduğunu da vurgulayan Pala, “Siyaset olmazsa olmazım. Siyaseti seviyorum ama ekip işi. Diyelim ki Darıca ilçe başkanlığı… Darıca ilçe başkanına bölge milletvekilleri, büyükşehir belediye başkanı değer verirse ve getirdiği sorunlarla ilgilenirse ilçe başkanı halkın gözünde büyür. Ama onlar ilçe başkanına değer vermezse, getirdiği sorunları görmezden gelirse ilçe başkanlığının hiçbir hükmü yoktur. Misalleri çoğaltabiliriz.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Şems Üç Hi̇lal
(08.01.2022 12:01 - #72576)
Yazınız çok anlamlı ve gerekli olan işlevler kutlarım.İflas eden firmalara destek istemenizde ayrı bir güzellik.Fakat neden iflas etmiş ! araştırma yaptınızmı yoksa iflasmı gösterilmek istenmiş.Söz konusu firmada iş veren vekili olarak bu firmanın kuruluşundan değişik departmanlarda hiç izin kullanmadan gece gündüz çalışan ve yılların verdiği tecrubeyi öğreterek emek vermiş biri olarak bu konuyuda işlemenizi isterdim.7 Senedir maaş+tazminat+vs haklarımızı dayi mahkemeye itiraz edip davayı senelere yaymaya çalışan bu firma ve görevlendirdiği elemanlar için araştırma yapmadınız.Hala söz konusu alacaklarını çalışan personel alamadı bunuda yazsanız.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.