CNN dünyaya duyurdu! ABD deniz komandoları Suriye'de

09.03.2017 - 08:18, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

CNN dünyaya duyurdu! ABD deniz komandoları Suriye'de

Rakka'nın 25 kilometre kuzeyine konuşlanan 300 deniz piyadesi, helikopterler ve top atışlarıyla IŞİD'in temizlenmesinde rol alacak. Türkiye, YPG yerine müttefiklerin özel kuvvetler askerleriyle Rakka'da sahne almasını istiyor

    ABD Başkanı Donald Trump'ın önüne konulan terör örgütü IŞİD'le savaş planında nasıl bir adım atılacağı beklenirken, Pentagon'dan ilk hamle geldi. Washington Post ve CNN International'ın peş peşe duyurduğu haberde, ABD donanma askerlerinin Suriye'ye gönderildiği belirtiliyor. Farklı kaynaklardan doğrulatılan habere göre, Deniz Piyadeleri özel harekat komandoları Rakka'nın 25 kuzeyine konuşlanıyor. Yaklaşık 300 asker, Kuveyt'te konuşlu 11'inci Deniz Seferi Birliğinden bölgeye yollandı. Komandolarla birlikte Rakka çevresine sevk edilen silahlar ise, 155mm top mermisi fırlatan M777 tipi obüsler ve Osprey tipi helikopterler. Kara birlikleri de yollanacak Savunma Bakanlığı Pentagon, bölgeye kara birlikleri de yollayacak. Haberlere göre, deniz piyadelerinin Suriye'ye gönderilmesi ABD'nin tek seferdeki en büyük sevkiyatı. Suriye'nin kuzeyinde şimdiye kadar 500'den fazla ABD askeri olduğu biliniyor. Amerikan Ordu birlikleri, son olarak birçok kez Menbic çevresinde görüntülendi. Yeni fotoğraflar Reuters haber ajansı ise, dün akşam Rakka çevresindeki YPG'lilerin fotoğraflarını servis etti. Çatışma bölgesinden kaçan sivillerin ellerini kaldırarak YPG'lilere yaklaştığı fotoğraflarda, militanlar arama yapıyor. Ayrıca esir alınan iki IŞİD'li de fotoğraflarda yer alıyor. Ankara-Washington hattı ABD, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin çoğunlukta olduğu Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDF) destekliyor. Ankara ve Washington arasında IŞİD'in kalesi Rakka'ya düzenlenecek operasyonun içeriği uzun süredir görüşülüyor. Washington'ın YPG ile birlikte hareket etmesine karşı çıkan Türkiye, müttefiklerin özel kuvvetler askerleriyle operasyonda yer almasını istiyor. İki ülkenin Genelkurmay başkanları hafta içinde Antalya'da Rus mevkidaşlarıyla Suriye'yi masaya yatırdı. Washington: YPG'ye desteğimiz sürecek Ancak Washington şimdilik farklı bir politika izliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, bugün yaptığı basın toplantısında YPG'ye desteklerinin devam edeceğini açıkladı: "YPG'yi Suriye'nin kuzeyinde bulunan SDF içerisinde uzun zamandan beri destekliyoruz. Daha önce belirttiğimiz gibi onlar IŞİD'e karşı mücadelede ve ortadan kaldırılması için çok etkililer. Şimdiye kadar yaklaşık 6 bin kilometreyi ve 4 Kasım'da operasyon başladığından beri de Rakka civarında 100'den fazla köyü IŞİD'in elinden aldılar." Türkiye'nin YPG konusundaki kaygılarına dikkat ettiklerini savunan sözcü Toner, Washington'ın PKK ile ilgili görüşünün değişmediğini dile getirdi: "PKK ve YPG arasında bağlantı olduğu yönündeki görüşe saygıyla  karşı çıkıyoruz. Şu konuda açık olmalıyız; PKK bizim için hala bir terör örgütüdür." Halihazırda YPG'liler Rakka'yı kuşatmaya çalışıyor. Kenti doğudaki Deyr ez Zor'a bağlayan ana yol geçen hafta IŞİD'den alınmıştı. 2017'de Türkiye'nin sınır ötesi harekâtı Fırat Kalkanı ile El Bab'ı kaybeden terör örgütü IŞİD, Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da da iyice köşeye sıkıştı. Musul'un da düşmesiyle IŞİD teröristleri sadece Rakka'da saklanabilecek.
Rakka'nın 25 kilometre kuzeyine konuşlanan 300 deniz piyadesi, helikopterler ve top atışlarıyla IŞİD'in temizlenmesinde rol alacak. Türkiye, YPG yerine müttefiklerin özel kuvvetler askerleriyle Rakka'da sahne almasını istiyor

 

Son dakika... CNN dünyaya duyurdu! ABD deniz komandoları Suriye'de
 

ABD Başkanı Donald Trump'ın önüne konulan terör örgütü IŞİD'le savaş planında nasıl bir adım atılacağı beklenirken, Pentagon'dan ilk hamle geldi. Washington Post ve CNN International'ın peş peşe duyurduğu haberde, ABD donanma askerlerinin Suriye'ye gönderildiği belirtiliyor.

Farklı kaynaklardan doğrulatılan habere göre, Deniz Piyadeleri özel harekat komandoları Rakka'nın 25 kuzeyine konuşlanıyor. Yaklaşık 300 asker, Kuveyt'te konuşlu 11'inci Deniz Seferi Birliğinden bölgeye yollandı.

Komandolarla birlikte Rakka çevresine sevk edilen silahlar ise, 155mm top mermisi fırlatan M777 tipi obüsler ve Osprey tipi helikopterler.

Kara birlikleri de yollanacak

Savunma Bakanlığı Pentagon, bölgeye kara birlikleri de yollayacak.

Haberlere göre, deniz piyadelerinin Suriye'ye gönderilmesi ABD'nin tek seferdeki en büyük sevkiyatı.

Suriye'nin kuzeyinde şimdiye kadar 500'den fazla ABD askeri olduğu biliniyor. Amerikan Ordu birlikleri, son olarak birçok kez Menbic çevresinde görüntülendi.

Yeni fotoğraflar

Reuters haber ajansı ise, dün akşam Rakka çevresindeki YPG'lilerin fotoğraflarını servis etti. Çatışma bölgesinden kaçan sivillerin ellerini kaldırarak YPG'lilere yaklaştığı fotoğraflarda, militanlar arama yapıyor. Ayrıca esir alınan iki IŞİD'li de fotoğraflarda yer alıyor.

Ankara-Washington hattı

ABD, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin çoğunlukta olduğu Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDF) destekliyor.

Ankara ve Washington arasında IŞİD'in kalesi Rakka'ya düzenlenecek operasyonun içeriği uzun süredir görüşülüyor. Washington'ın YPG ile birlikte hareket etmesine karşı çıkan Türkiye, müttefiklerin özel kuvvetler askerleriyle operasyonda yer almasını istiyor.

İki ülkenin Genelkurmay başkanları hafta içinde Antalya'da Rus mevkidaşlarıyla Suriye'yi masaya yatırdı.

Washington: YPG'ye desteğimiz sürecek

Ancak Washington şimdilik farklı bir politika izliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, bugün yaptığı basın toplantısında YPG'ye desteklerinin devam edeceğini açıkladı:

"YPG'yi Suriye'nin kuzeyinde bulunan SDF içerisinde uzun zamandan beri destekliyoruz. Daha önce belirttiğimiz gibi onlar IŞİD'e karşı mücadelede ve ortadan kaldırılması için çok etkililer. Şimdiye kadar yaklaşık 6 bin kilometreyi ve 4 Kasım'da operasyon başladığından beri de Rakka civarında 100'den fazla köyü IŞİD'in elinden aldılar."

Türkiye'nin YPG konusundaki kaygılarına dikkat ettiklerini savunan sözcü Toner, Washington'ın PKK ile ilgili görüşünün değişmediğini dile getirdi: "PKK ve YPG arasında bağlantı olduğu yönündeki görüşe saygıyla  karşı çıkıyoruz. Şu konuda açık olmalıyız; PKK bizim için hala bir terör örgütüdür."

Halihazırda YPG'liler Rakka'yı kuşatmaya çalışıyor. Kenti doğudaki Deyr ez Zor'a bağlayan ana yol geçen hafta IŞİD'den alınmıştı.

2017'de Türkiye'nin sınır ötesi harekâtı Fırat Kalkanı ile El Bab'ı kaybeden terör örgütü IŞİD, Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da da iyice köşeye sıkıştı. Musul'un da düşmesiyle IŞİD teröristleri sadece Rakka'da saklanabilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.