Dilovası’ndaki Tarihi Konağa Restorasyon

Dilovası 26.02.2018 - 12:00, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Dilovası’ndaki Tarihi Konağa Restorasyon

Dilovası Demirciler Mahallesi’ndeki tarihi Demirciler Konağı’nda rekonstrüksiyon uygulamaları devam ediyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Dilovası Demirciler Mahallesi’ndeki, mahalleyle aynı adı taşıyan tarihi konağı yeniden inşa ediyor. Geçmişle bugün arasında bir köprü olan tarihi yapı, rekonstrüksiyon uygulamalarıyla hayat buluyor. Rekonstrüksiyon projesiyle tamamen yeniden oluşturulan tarihi yapı, tamamlandığında diğer tarihi dokular arasındaki yerini alacak. İÇYAPI ÇALIŞMALARI Dilovası Demirciler Mahallesi’nde bulunan ve bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelmiş yapı Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yenileniyor. Yapının iç duvarlarında alçı sıva imalatına devam ediliyor. Dış cephede ahşap yalı baskı kaplama imalatı ise tamamlanıyor. Yapının tavanlarında ahşap kaplama imalatı gerçekleştiriliyor. Gömme dolap ek duvarlarının imalatı da tamamlanıyor. ÜÇ KATLI Demirciler Konağı olarak bilinen tarihi ev aslına uygun olarak yeniden yapılıyor. Üç katlı yapının taban alanı yaklaşık 190 metrekare. Yapının zemin katı ahır, samanlık ve kiler olarak kullanılıyordu. Üst katlarda ise 4 oda ve 2 sofa bulunuyor. 1851 yılında yapılmış olan konak uzun süredir kullanılmadığından bakımsızlıktan dolayı üst katları çökmüş durumdaydı. Bu nedenle yapı aslına uygun olarak yeniden inşa ediliyor. KALEM İŞİ BEZEMELER 19.yüzyıl Osmanlı mimari örneği sergileyen yapı kalem işi bezemelerle de dikkati çekiyor. Yapı içindeki kalem işi bezemeler ve mimari üslup açısından Kocaeli’deki tek örnek olma özelliğini taşıyor. Yapıdaki bu örneklerin yer aldığı bazı malzemeler dikkatlice söküldü. Konağın yapımı tamamlanınca bezemeli eşyalar tekrar yerine konulacak.
Dilovası Demirciler Mahallesi’ndeki tarihi Demirciler Konağı’nda rekonstrüksiyon uygulamaları devam ediyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Dilovası Demirciler Mahallesi’ndeki, mahalleyle aynı adı taşıyan tarihi konağı yeniden inşa ediyor. Geçmişle bugün arasında bir köprü olan tarihi yapı, rekonstrüksiyon uygulamalarıyla hayat buluyor. Rekonstrüksiyon projesiyle tamamen yeniden oluşturulan tarihi yapı, tamamlandığında diğer tarihi dokular arasındaki yerini alacak.

İÇYAPI ÇALIŞMALARI

Dilovası Demirciler Mahallesi’nde bulunan ve bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelmiş yapı Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yenileniyor. Yapının iç duvarlarında alçı sıva imalatına devam ediliyor. Dış cephede ahşap yalı baskı kaplama imalatı ise tamamlanıyor. Yapının tavanlarında ahşap kaplama imalatı gerçekleştiriliyor. Gömme dolap ek duvarlarının imalatı da tamamlanıyor.

ÜÇ KATLI

Demirciler Konağı olarak bilinen tarihi ev aslına uygun olarak yeniden yapılıyor. Üç katlı yapının taban alanı yaklaşık 190 metrekare. Yapının zemin katı ahır, samanlık ve kiler olarak kullanılıyordu. Üst katlarda ise 4 oda ve 2 sofa bulunuyor. 1851 yılında yapılmış olan konak uzun süredir kullanılmadığından bakımsızlıktan dolayı üst katları çökmüş durumdaydı. Bu nedenle yapı aslına uygun olarak yeniden inşa ediliyor.

KALEM İŞİ BEZEMELER

19.yüzyıl Osmanlı mimari örneği sergileyen yapı kalem işi bezemelerle de dikkati çekiyor. Yapı içindeki kalem işi bezemeler ve mimari üslup açısından Kocaeli’deki tek örnek olma özelliğini taşıyor. Yapıdaki bu örneklerin yer aldığı bazı malzemeler dikkatlice söküldü. Konağın yapımı tamamlanınca bezemeli eşyalar tekrar yerine konulacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.