19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Diyetisyen Yılmaz, Hipotiroidi ve Beslenme’yi anlattı!

Sağlık 12.12.2019 - 11:07, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Diyetisyen Yılmaz, Hipotiroidi ve Beslenme’yi anlattı!

Hayat Tıp Merkezi Hastanesi Diyetisyen Dr. Yaprak Yılmaz, Hipotiroidi ve Beslenme hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Yılmaz yaptığı açıklamada, “Hipotiroidi, temel olarak vücutta tiroid hormonlarının yetersizliği, nadiren de hedef dokulara etki edememesi nedeniyle meydana gelen endokrin bir bozukluktur. Tiroid hormonları metabolizmanın devamı için büyük önem taşıdığından, yetersizliği durumunda vücuttaki pek çok sistem etkilenmekte ve hastalığın düzeyine göre şiddeti değişebilen bulgular meydana gelmektedir. Enerji harcamasında azalma ile meydana gelen ağırlık artışı ve obezite, kan basıncında yükselme, lipit profilinde olumsuz değişiklikler, insülin direnci, konstipasyon ve çölyak hastalığı hipotiroidi ile birlikte görülebilen metabolik bozukluklardır. Diyetle iyot, selenyum ve demir alımının yeterli olmasına ek olarak, bu metabolik etkilere yönelik beslenme tedavisi de hastalığın yönetiminde önem taşımaktadır. PEKİ HİPOTİROİDİ HASTALIĞINDA BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? Tiroid bezinin büyümesine sebep olan ve iyot emilimini engelleyen besinlere guatrojenik besinler denir. Brüksel lahanası, brokoli, lahana, turp, karnabahar, şalgam, yer fıstığı, şeftali, ıspanak, armut, çilek gibi sebze ve meyveler guatrojenik besinler arasında yer alır. İlaç alımının hemen ardından tüketmek sakıncalı olacaktır. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve tiroid bezinin çalışmasına yardımcı olan antioksidan içerikli gıdaların tüketimini artırmaya özen göstermek gerekir. Bu besinlere örnek olarak greyfurt, domates, maydanoz, yaban mersini, portakal, semizotu ve biber gösterilebilir. Yeşilliklerden özellikle tere ve dereotu tüketimi artırılmalıdır. Tiroid hormonlarını düzenleyen minerallerden biri de selenyumdur. Ceviz, kepekli unlar ve keten tohumu gibi besinlerin içerisinde zengin miktarda bulunur. Bu nedenle tiroid hastalarının günlük beslenme programlarında sıklıkla cevize yer verilir. Aynı zamanda hastaların beyaz ekmek tüketiminden kaçınarak kepekli unla hazırlanan ekmek çeşitlerine yönelmeleri gerekir. Ay çekirdeği, hindi eti, mantar, tavuk göğsü ve yumurta gibi selenyum açısından zengin gıdalar da tiroid hormonlarının sağlıklı çalışması için tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Çinko, özellikle tiroid hastalarının düzenli şekilde alması gereken bir mineraldir. Yumurta, çinko açısından oldukça zengin bir besindir. Bu nedenle hastaların kahvaltıda omlet ya da haşlanmış yumurta tüketmeleri tavsiye edilir. Balık ve deniz ürünlerinin içerisinde bulunan Omega-3 yağ asitleri, tiroit hormonlarının dengelenmesi için düzenli olarak alınması gereken gıdalar arasındadır. Haftada 2 kez yeterli porsiyonlarda balık tüketmek, tiroid fonksiyonlarını düzenleyerek hastanın yaşaması muhtemel olan komplikasyonları ertelemesine ve bu komplikasyonları en az hasarla atlatmasına yardımcı olur. Tiroid hastalarının özellikle ton balığı, somon, orkinos, uskumru ve morina balıklarını tüketmeleri tavsiye edilir.” İfadelerini kullandı.  

Hayat Tıp Merkezi Hastanesi Diyetisyen Dr. Yaprak Yılmaz, Hipotiroidi ve Beslenme hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Yılmaz yaptığı açıklamada, “Hipotiroidi, temel olarak vücutta tiroid hormonlarının yetersizliği, nadiren de hedef dokulara etki edememesi nedeniyle meydana gelen endokrin bir bozukluktur. Tiroid hormonları metabolizmanın devamı için büyük önem taşıdığından, yetersizliği durumunda vücuttaki pek çok sistem etkilenmekte ve hastalığın düzeyine göre şiddeti değişebilen bulgular meydana gelmektedir. Enerji harcamasında azalma ile meydana gelen ağırlık artışı ve obezite, kan basıncında yükselme, lipit profilinde olumsuz değişiklikler, insülin direnci, konstipasyon ve çölyak hastalığı hipotiroidi ile birlikte görülebilen metabolik bozukluklardır. Diyetle iyot, selenyum ve demir alımının yeterli olmasına ek olarak, bu metabolik etkilere yönelik beslenme tedavisi de hastalığın yönetiminde önem taşımaktadır.

PEKİ HİPOTİROİDİ HASTALIĞINDA BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Tiroid bezinin büyümesine sebep olan ve iyot emilimini engelleyen besinlere guatrojenik besinler denir. Brüksel lahanası, brokoli, lahana, turp, karnabahar, şalgam, yer fıstığı, şeftali, ıspanak, armut, çilek gibi sebze ve meyveler guatrojenik besinler arasında yer alır. İlaç alımının hemen ardından tüketmek sakıncalı olacaktır.

Bağışıklık sistemini güçlendiren ve tiroid bezinin çalışmasına yardımcı olan antioksidan içerikli gıdaların tüketimini artırmaya özen göstermek gerekir. Bu besinlere örnek olarak greyfurt, domates, maydanoz, yaban mersini, portakal, semizotu ve biber gösterilebilir. Yeşilliklerden özellikle tere ve dereotu tüketimi artırılmalıdır.

Tiroid hormonlarını düzenleyen minerallerden biri de selenyumdur. Ceviz, kepekli unlar ve keten tohumu gibi besinlerin içerisinde zengin miktarda bulunur. Bu nedenle tiroid hastalarının günlük beslenme programlarında sıklıkla cevize yer verilir. Aynı zamanda hastaların beyaz ekmek tüketiminden kaçınarak kepekli unla hazırlanan ekmek çeşitlerine yönelmeleri gerekir.

Ay çekirdeği, hindi eti, mantar, tavuk göğsü ve yumurta gibi selenyum açısından zengin gıdalar da tiroid hormonlarının sağlıklı çalışması için tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.

Çinko, özellikle tiroid hastalarının düzenli şekilde alması gereken bir mineraldir. Yumurta, çinko açısından oldukça zengin bir besindir. Bu nedenle hastaların kahvaltıda omlet ya da haşlanmış yumurta tüketmeleri tavsiye edilir.

Balık ve deniz ürünlerinin içerisinde bulunan Omega-3 yağ asitleri, tiroit hormonlarının dengelenmesi için düzenli olarak alınması gereken gıdalar arasındadır. Haftada 2 kez yeterli porsiyonlarda balık tüketmek, tiroid fonksiyonlarını düzenleyerek hastanın yaşaması muhtemel olan komplikasyonları ertelemesine ve bu komplikasyonları en az hasarla atlatmasına yardımcı olur. Tiroid hastalarının özellikle ton balığı, somon, orkinos, uskumru ve morina balıklarını tüketmeleri tavsiye edilir.” İfadelerini kullandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.