19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Ehliyet ve Pasaportta Yeni Dönem!

06.02.2018 - 09:53, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Ehliyet ve Pasaportta Yeni Dönem!

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner: Ehliyet ve pasaportun emniyetten alınarak nüfus müdürlüklerine devri konusunda çalışmalar son aşamaya geldi. 2 Nisan’da tümüyle bize devredilmiş olacak. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, 7’den 70’e herkesin merak ettiği konular hakkında konuştu. Hürriyet'in haberine göre; Güner, "Ehliyet ve pasaportun emniyetten alınarak nüfus müdürlüklerine devri konusunda çalışmalar son aşamaya geldi. 5 Mart’tan itibaren yavaş yavaş devralmaya başlayacağız. 2 Nisan’da ise tümüyle bize devredilmiş olacak" dedi. Güner, pasaport ve ehliyetlerin 5 Mart’tan itibaren pilot illerde nüfus müdürlüklerinden verilmeye başlanacağını, 2 Nisan tarihinde ise tümüyle emniyetten nüfus müdürlüklerine geçeceğini söyledi. Bugüne kadar 16 milyon kişinin çipli yeni Türkiye Cumhuriyeti kimliği aldığını kaydeden Güner, “Din hanesi isteğe bağlı olarak çipe yükleniyor, isteyen vatandaşımız din hanesini boş bırakabilir” dedi. Güner, özetle şunları söyledi: Ehliyet ve pasaportta yeni dönem Son tarih 2 Nisan 17 MİLYON KİŞİYE YENİ KİMLİK “Bugün itibarıyla 17 milyon kişiye yeni kimlik kartı dağıtıldı. Günlük 75 bin ila 80 bin arası yeni kimlik üretip dağıtıyoruz. Günlük başvuru ise ortalama 75 bin. Her sene nüfusun yüzde 25’ine yeni kimliklerini vermeyi hedefledik. 2017 yılını baz alırsak 4.5-5 sene gibi yani 2022’de bitirmeyi düşünüyoruz. Vatandaşımız için belli bir tarihe kadar alması gerekmiyor. DİN HANESİ İSTEĞE BAĞLI Yeni kimlik kartlarında din hanesi zaten görünürde yok, isteğe bağlı çipe yükleniyor. Kişi istemezse din hanesini boş bırakabilir. Farklı dine mensup vatandaşımız da bağlı olduğu dini çipe yükletebilir. Tümüyle kişinin kendi tercihine kalmış. GAYRİMÜSLİMLERE KOD KULLANILIYOR MU? Nüfus kütüklerine kod kullanmak gibi bir durum söz konusu değil. Döngüsel bir polemik yaratılıyor. Bir de ‘TC kimlik numaraları neden çift rakamla bitiyor? Tek rakam neden yok’ polemiği var. Matematiksel algoritma mantığı içerisinde üretilmiştir. Son rakam bütün Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarında çifttir. Taklit edilmemesi, birbiriyle çakışmaması için. ÖLÜLERE DE T.C. NUMARASI T.C. kimlik uygulamasına geçilmeden önce ölenlere de T.C. kimlik numarası verildi. Bunun mantığı da kişinin aile ve soy bağlantısının belirlenmesidir. ELEKTRONİK İMZAYA KANUNİ DAYANAK Vatandaşın işlemlerini kolaylaştırmak için Nüfus Kanunu’nda değişikliğe gidildi. Elektronik imza artık kanunen de geçerli oldu. Islak imzalı-mühürlü evrakla aynı değere getirildi. Vatandaşımız nüfus müdürlüklerine gitmeden e-Devlet üzerinden aldığı belgeler artık kanunen de geçerli duruma getirildi. Vatandaş artık sabıka kaydını, nüfus kayıt örneğini, ikametgâh kâğıdını, vukuatlı nüfus örneğini gibi evrakları e-Devlet üzerinden alabiliyor. Vatandaşa duyurulması ve bunun yaygınlaştırılması için kamu spotu hazırlatıyoruz, vatandaşı e-Devlet sistemini kullanamaya, buradan yapabileceği işleri bilmesine yardımcı olacağız.  

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner: Ehliyet ve pasaportun emniyetten alınarak nüfus müdürlüklerine devri konusunda çalışmalar son aşamaya geldi. 2 Nisan’da tümüyle bize devredilmiş olacak. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, 7’den 70’e herkesin merak ettiği konular hakkında konuştu. Hürriyet'in haberine göre; Güner, "Ehliyet ve pasaportun emniyetten alınarak nüfus müdürlüklerine devri konusunda çalışmalar son aşamaya geldi. 5 Mart’tan itibaren yavaş yavaş devralmaya başlayacağız. 2 Nisan’da ise tümüyle bize devredilmiş olacak" dedi. Güner, pasaport ve ehliyetlerin 5 Mart’tan itibaren pilot illerde nüfus müdürlüklerinden verilmeye başlanacağını, 2 Nisan tarihinde ise tümüyle emniyetten nüfus müdürlüklerine geçeceğini söyledi. Bugüne kadar 16 milyon kişinin çipli yeni Türkiye Cumhuriyeti kimliği aldığını kaydeden Güner, “Din hanesi isteğe bağlı olarak çipe yükleniyor, isteyen vatandaşımız din hanesini boş bırakabilir” dedi. Güner, özetle şunları söyledi: Ehliyet ve pasaportta yeni dönem Son tarih 2 Nisan

17 MİLYON KİŞİYE YENİ KİMLİK

“Bugün itibarıyla 17 milyon kişiye yeni kimlik kartı dağıtıldı. Günlük 75 bin ila 80 bin arası yeni kimlik üretip dağıtıyoruz. Günlük başvuru ise ortalama 75 bin. Her sene nüfusun yüzde 25’ine yeni kimliklerini vermeyi hedefledik. 2017 yılını baz alırsak 4.5-5 sene gibi yani 2022’de bitirmeyi düşünüyoruz. Vatandaşımız için belli bir tarihe kadar alması gerekmiyor.

DİN HANESİ İSTEĞE BAĞLI

Yeni kimlik kartlarında din hanesi zaten görünürde yok, isteğe bağlı çipe yükleniyor. Kişi istemezse din hanesini boş bırakabilir. Farklı dine mensup vatandaşımız da bağlı olduğu dini çipe yükletebilir. Tümüyle kişinin kendi tercihine kalmış.

GAYRİMÜSLİMLERE KOD KULLANILIYOR MU?

Nüfus kütüklerine kod kullanmak gibi bir durum söz konusu değil. Döngüsel bir polemik yaratılıyor. Bir de ‘TC kimlik numaraları neden çift rakamla bitiyor? Tek rakam neden yok’ polemiği var. Matematiksel algoritma mantığı içerisinde üretilmiştir. Son rakam bütün Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarında çifttir. Taklit edilmemesi, birbiriyle çakışmaması için.

ÖLÜLERE DE T.C. NUMARASI

T.C. kimlik uygulamasına geçilmeden önce ölenlere de T.C. kimlik numarası verildi. Bunun mantığı da kişinin aile ve soy bağlantısının belirlenmesidir.

ELEKTRONİK İMZAYA KANUNİ DAYANAK

Vatandaşın işlemlerini kolaylaştırmak için Nüfus Kanunu’nda değişikliğe gidildi. Elektronik imza artık kanunen de geçerli oldu. Islak imzalı-mühürlü evrakla aynı değere getirildi. Vatandaşımız nüfus müdürlüklerine gitmeden e-Devlet üzerinden aldığı belgeler artık kanunen de geçerli duruma getirildi. Vatandaş artık sabıka kaydını, nüfus kayıt örneğini, ikametgâh kâğıdını, vukuatlı nüfus örneğini gibi evrakları e-Devlet üzerinden alabiliyor. Vatandaşa duyurulması ve bunun yaygınlaştırılması için kamu spotu hazırlatıyoruz, vatandaşı e-Devlet sistemini kullanamaya, buradan yapabileceği işleri bilmesine yardımcı olacağız.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.