Elektrikli Otomobillerden de MTV Alınacak

Ekonomi 15.02.2018 - 16:07, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Elektrikli Otomobillerden de MTV Alınacak

Torba kanun tasarısında kabul edilen düzenlemeyle elektrikli araçlar için MTV ödenmesinin önü açıldı. Yollarda olan 452 elektrikli araçtan, akaryakıtlıların yüzde 25'i oranında MTV alınacak. BMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba kanun tasarısında 452 elektrikli aracı ilgilendiren düzenleme de kabul edildi. Buna göre, elektrik motorlu araçlar, benzer fiyat ve motor gücüne sahip benzinli ve dizel araçlardan alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) dörtte biri oranında MTV'ye tabi olacak. MTV'YE TABİ OLMALARININ ÖNÜ AÇILDI  Maliye Bakanı Naci Ağbal, elektrikli araçların vergiye tabi olduğunu ancak vergileme ölçütünün bulunmadığını söyledi. Kanunda yer alan boşluğun giderildiğini belirten Ağbal, "Vergisi olmayan bir şeye vergi koyuyor değiliz. Motor silindir hacminin ölçüt olarak kullanılmasından doğan boşluğu dolduruyoruz" dedi. Elektrikli araçlarda bu sorunun yaşanmadığını vurgulayan Ağbal, "Çünkü bu araçların vergileme ölçütü motor silindir hacmi değil" dedi. Herhangi bir içten yanmalı motoru bulunmayan elektrikli araçlar, silindir hacmine göre düzenlenen MTV'ye bugüne kadar tabi değillerdi. Fakat, 1 Ocak'tan itibaren MTV sisteminin silindir hacmi ve aracın yaşı ile birlikte matraha göre de belirlenecek şekilde değişmesi, elektriklilerin de MTV'ye tabi olmasının önünü açtı. ASGARİ ÜCRETE GEÇİM AYARI Asgari ücretlilere, maaşın yıl içinde net asgari ücretin altında kalması halinde, bu durumu telafi edecek şekilde asgari geçim indirimi desteği sağlanacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Çocuklarıyla, eşleriyle 18 milyon civarında bir nüfusu doğrudan etkileyen bir düzenleme. Son 2 yıldır geçici olarak yaptığımız düzenlemeyi bundan sonra kalıcı bir şekilde düzenlemiş olduk" dedi. KIRMIZI PASAPORT POLEMİĞİ TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda vekil çocuklarının kırmızı pasaportu, iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında tartışma yarattı. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu kırmızı pasaport sahiplerinin çocukları yurtdışında eğitim gördükleri sürede kırmızı pasaport taşıyabiliyor. Torba yasa tasarısında kabul edilen maddeyle yasadaki eğitim şartı kaldırıldı. Böylece 25 yaşa kadar çocukların yurtdışında iş kurma ve çalışabilmelerinin önü açıldı. Bu çerçevede kırmızı pasaportlu gençler yurtdışında 3 yıl çalıştıktan sonra bedelli askerlikten de faydalanabilecek.

Torba kanun tasarısında kabul edilen düzenlemeyle elektrikli araçlar için MTV ödenmesinin önü açıldı. Yollarda olan 452 elektrikli araçtan, akaryakıtlıların yüzde 25'i oranında MTV alınacak.

BMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba kanun tasarısında 452 elektrikli aracı ilgilendiren düzenleme de kabul edildi. Buna göre, elektrik motorlu araçlar, benzer fiyat ve motor gücüne sahip benzinli ve dizel araçlardan alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) dörtte biri oranında MTV'ye tabi olacak.

MTV'YE TABİ OLMALARININ ÖNÜ AÇILDI

 Maliye Bakanı Naci Ağbal, elektrikli araçların vergiye tabi olduğunu ancak vergileme ölçütünün bulunmadığını söyledi. Kanunda yer alan boşluğun giderildiğini belirten Ağbal, "Vergisi olmayan bir şeye vergi koyuyor değiliz. Motor silindir hacminin ölçüt olarak kullanılmasından doğan boşluğu dolduruyoruz" dedi. Elektrikli araçlarda bu sorunun yaşanmadığını vurgulayan Ağbal, "Çünkü bu araçların vergileme ölçütü motor silindir hacmi değil" dedi. Herhangi bir içten yanmalı motoru bulunmayan elektrikli araçlar, silindir hacmine göre düzenlenen MTV'ye bugüne kadar tabi değillerdi. Fakat, 1 Ocak'tan itibaren MTV sisteminin silindir hacmi ve aracın yaşı ile birlikte matraha göre de belirlenecek şekilde değişmesi, elektriklilerin de MTV'ye tabi olmasının önünü açtı.

ASGARİ ÜCRETE GEÇİM AYARI

Asgari ücretlilere, maaşın yıl içinde net asgari ücretin altında kalması halinde, bu durumu telafi edecek şekilde asgari geçim indirimi desteği sağlanacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Çocuklarıyla, eşleriyle 18 milyon civarında bir nüfusu doğrudan etkileyen bir düzenleme. Son 2 yıldır geçici olarak yaptığımız düzenlemeyi bundan sonra kalıcı bir şekilde düzenlemiş olduk" dedi.

KIRMIZI PASAPORT POLEMİĞİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda vekil çocuklarının kırmızı pasaportu, iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında tartışma yarattı. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu kırmızı pasaport sahiplerinin çocukları yurtdışında eğitim gördükleri sürede kırmızı pasaport taşıyabiliyor. Torba yasa tasarısında kabul edilen maddeyle yasadaki eğitim şartı kaldırıldı. Böylece 25 yaşa kadar çocukların yurtdışında iş kurma ve çalışabilmelerinin önü açıldı. Bu çerçevede kırmızı pasaportlu gençler yurtdışında 3 yıl çalıştıktan sonra bedelli askerlikten de faydalanabilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.