19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Faruk Yalçın’da doğum sevinci

Darıca 02.08.2020 - 16:25, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Faruk Yalçın’da doğum sevinci

"Türkiye'nin canlı gen bankası" olarak anılan Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'nda, koruma altında bulunan kızıl pandaların yavruları hayata gözlerini açtı. Hayvanat bahçesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Nesli tehlike altında olan canlıların soy devamlılığına katkıda bulunma çalışmalarımız mevyelerini vermeye devam ediyor. 2017 yılından bu yana FYZoo’da koruma altında olan Kızıl Panda çiftimiz yavruladı. Üstelik ikiz!  Parkımızda tür devamlılığı tehlike altında olan kızıl pandaların korunmaları ve üremeleri amacıyla, üyesi olduğumuz EAZA (Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği) ile koordine olarak uzun süredir çalışmalar yürütüyoruz. EAZA’dan çiftleştirme izni alınması ile birlikte parkımızda birleştirilen kızıl panda çiftimiz, uzun soluklu çalışmalardan sonra meyvelerini verdi.  2020 yılı Haziran ayında doğan ikiz kızıl panda yavrusu, FYZoo sakinleri arasına katıldı. Doğumdan sonra anneleri tarafından 10-11 aylık bir sürede dışarı bakılan ve sonrasına kendi başına yaşamını sürdürebilen kızıl pandaların bakımları ve muayeneleri haftalık olarak yalnızca bakıcıları ve parkımızın veteriner hekimleri tarafından devamlı olarak yapılıyor. Pandaların doğumunu ve gelişimini yakinen takip eden Veteriner Hekimimiz Ezgi Vatansever Çelik, pandaların bakımlarını büyük bir itina ile düzenli olarak yürüttüklerini ve herhangi bir sağlık veya uyum sorunu yaşamadıklarını belirtiyor. Gelişim sürecinde anneleri tarafından dışarı çıkarılmayan yavruların bulundukları ortam ısısının önemini vurgulayan Çelik, sürekli ısı kontrolü yaptıklarının altını çiziyor. Çelik ayrıca, yavru pandalara bakarken anne kızıl pandayı da rahatsız etmemeye dikkat ettiklerini, bu nedenle muayenelerini anneyi strese sokmayacak zaman planlaması ile ilerlettiklerini belirtiyor. FYZoo Kızıl Panda Network’ünü de Destekliyor  Yasa dışı avcılık ve yaşam alanlarının tahrip edilmesi sebebiyle, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından “Tehlike Altında” kategorisine alınan Kızıl Pandaların vahşi yaşamda sayılarının 10.000’in altında seyrettiği öngörülmektedir. Doğu Nepal’de yer alan Dünya’nın en büyük biyolojik çeşitlilik alanı Panchthar–Ilam–Taplejung (PIT)’da Kızıl Panda sayısı Red Panda Network tarafından görevlendirilen orman korucularının faaliyetleri sayesinde önemli ölçüde artmıştır. Bu alanda Kızıl Pandalar biyolojik çeşitliliğin nadide üyelerinden biridir. Clouded Leoparlar, Himalaya Siyah Ayıları ve yüzlerce kuş türü de, kurulan Kızıl Panda Koruma Ormanında bulunmaktadır. FYZoo olarak Kızıl Panda Ağı’nın destekçilerinden biri olarak, türün soy devamlığının sağlanmasında önemli bir sorumluluk üstleniyoruz.”

"Türkiye'nin canlı gen bankası" olarak anılan Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'nda, koruma altında bulunan kızıl pandaların yavruları hayata gözlerini açtı.

Hayvanat bahçesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Nesli tehlike altında olan canlıların soy devamlılığına katkıda bulunma çalışmalarımız mevyelerini vermeye devam ediyor. 2017 yılından bu yana FYZoo’da koruma altında olan Kızıl Panda çiftimiz yavruladı. Üstelik ikiz! 

Parkımızda tür devamlılığı tehlike altında olan kızıl pandaların korunmaları ve üremeleri amacıyla, üyesi olduğumuz EAZA (Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği) ile koordine olarak uzun süredir çalışmalar yürütüyoruz. EAZA’dan çiftleştirme izni alınması ile birlikte parkımızda birleştirilen kızıl panda çiftimiz, uzun soluklu çalışmalardan sonra meyvelerini verdi.  2020 yılı Haziran ayında doğan ikiz kızıl panda yavrusu, FYZoo sakinleri arasına katıldı.

Doğumdan sonra anneleri tarafından 10-11 aylık bir sürede dışarı bakılan ve sonrasına kendi başına yaşamını sürdürebilen kızıl pandaların bakımları ve muayeneleri haftalık olarak yalnızca bakıcıları ve parkımızın veteriner hekimleri tarafından devamlı olarak yapılıyor. Pandaların doğumunu ve gelişimini yakinen takip eden Veteriner Hekimimiz Ezgi Vatansever Çelik, pandaların bakımlarını büyük bir itina ile düzenli olarak yürüttüklerini ve herhangi bir sağlık veya uyum sorunu yaşamadıklarını belirtiyor. Gelişim sürecinde anneleri tarafından dışarı çıkarılmayan yavruların bulundukları ortam ısısının önemini vurgulayan Çelik, sürekli ısı kontrolü yaptıklarının altını çiziyor. Çelik ayrıca, yavru pandalara bakarken anne kızıl pandayı da rahatsız etmemeye dikkat ettiklerini, bu nedenle muayenelerini anneyi strese sokmayacak zaman planlaması ile ilerlettiklerini belirtiyor.

FYZoo Kızıl Panda Network’ünü de Destekliyor 

Yasa dışı avcılık ve yaşam alanlarının tahrip edilmesi sebebiyle, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından “Tehlike Altında” kategorisine alınan Kızıl Pandaların vahşi yaşamda sayılarının 10.000’in altında seyrettiği öngörülmektedir. Doğu Nepal’de yer alan Dünya’nın en büyük biyolojik çeşitlilik alanı Panchthar–Ilam–Taplejung (PIT)’da Kızıl Panda sayısı Red Panda Network tarafından görevlendirilen orman korucularının faaliyetleri sayesinde önemli ölçüde artmıştır. Bu alanda Kızıl Pandalar biyolojik çeşitliliğin nadide üyelerinden biridir. Clouded Leoparlar, Himalaya Siyah Ayıları ve yüzlerce kuş türü de, kurulan Kızıl Panda Koruma Ormanında bulunmaktadır. FYZoo olarak Kızıl Panda Ağı’nın destekçilerinden biri olarak, türün soy devamlığının sağlanmasında önemli bir sorumluluk üstleniyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.