GTÜ ile tarihi eser anlaşması!

Gebze 09.10.2019 - 08:48, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

GTÜ ile tarihi eser anlaşması!

Eyüpsultan Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Eyüpsultan’da bulunan tarihi eserlerin kayıt altına alınması ile ilgili işbirliği yaptı. İşbirliği kapsamında, Eyüpsultan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden 41 lisans ve yüksek lisans öğrencisi ile 6 öğretim elemanından oluşan ekip, Eyüpsultan’da alan çalışmasına başladı. Çalışmalar, KUDEB (Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu) organizasyonunda gerçekleştirilecek. Bu çalışmalar sonucu Eyüpsultan’da rölövesi alınmamış tarihi eser kalmayacak. Konu ile ilgili olarak GTU ekibine ilk olarak Eyüpsultan Belediyesi Zekai Dede Salonu’nda, görseller eşliğinde, Eyüpsultan’ın tarihsel geçmişi ile ilgili bir sunum yapıldı. BİN 200’ÜN ÜZERİNDE TESCİLLİ ESER VAR Sunum öncesi GTÜ ekibiyle görüşen Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken şunları söyledi; “Eyüpsultan; Bizans tarihini, Osmanlı tarihini bir arada tutan bir şehir. Bin 200’ün üzerinde tescilli eser var. O yüzden bu bölgeyi, Roma gibi, Viyana’nın merkezi gibi gezilebilecek, turistin geleceği bir şehir haline getirebiliriz. Eyüpsultan’ın tarihi Eyüp Sultan Camii ve çevresinde başlamıyor, aslında Nişanca’dan başlıyor. Önerileriniz olursa onları da bekleriz. Biz bir karar verdik, her işimize bir üniversitemizi ortak etmek istiyoruz. Bu çalışma üniversite için uygulama alanı olacak, pratikle teori arasındaki uyuşmazlığı da bir nebze gidermiş oluruz bu sayede. Yeni nesil, yeni kuşak bu konuda iyi. Çözüm yolları ile eleştiriler getirilirse daha iyi olacak.” “DOĞRU PLANLANMAMIŞ HER ŞEY HASTALIK ÜRETİR” Konuşmasında, şehir plancılığını doktorluğa benzettiğini belirten Başkan Deniz Köken sözlerini şöyle sürdürdü; “Doğru planlanmamış her şey hastalık üretmeye başlar. Şehirlerle ilgili bütün kötülükler, kötü plancılıktan çıkmıştır. Şeffaf olan, herkesin görebildiği alanların hiçbiri kötülük üretmez. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum, iyi bir hafta temenni ediyorum.” Öğrenci ve öğretim elemanlarından oluşan ekip de Başkan Deniz Köken’e ev sahipliği için teşekkür ederek; “Sağolun, Eyüpsultan Belediyesi kucağını açtı bize. Bu sayede alanda çok hızlı bir şekilde faaliyete geçebildik.” dediler. GTÜ ekibi çalışmalarına Eyüp Merkez Mahallesi Cami-i Kebir Sokak, Feshane Caddesi, Eyüp İskele Caddesi Kızılmescit Sokak, Oyuncakçılar Çıkmazı, İslambey Mahallesi Zekai Dede Sokak ve Halit Paşa Sokağı’nda başladı. Çalışmalarda, ilk etapta 7 – 12 Ekim tarihleri arasında belirlenen yapıların bütün boyutları ölçülerek plan, kesit ve görünüşü yeniden çıkarılarak rölöve projelendirmesi yapılacak. Sonraki süreçte ise yapıların ilk yapıldığı halini modelleyen restitüsyon projesi ve yapılacak müdahale, onarımları gösteren restorasyon projeleri hazırlanacak.

Eyüpsultan Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Eyüpsultan’da bulunan tarihi eserlerin kayıt altına alınması ile ilgili işbirliği yaptı.

İşbirliği kapsamında, Eyüpsultan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden 41 lisans ve yüksek lisans öğrencisi ile 6 öğretim elemanından oluşan ekip, Eyüpsultan’da alan çalışmasına başladı. Çalışmalar, KUDEB (Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu) organizasyonunda gerçekleştirilecek. Bu çalışmalar sonucu Eyüpsultan’da rölövesi alınmamış tarihi eser kalmayacak. Konu ile ilgili olarak GTU ekibine ilk olarak Eyüpsultan Belediyesi Zekai Dede Salonu’nda, görseller eşliğinde, Eyüpsultan’ın tarihsel geçmişi ile ilgili bir sunum yapıldı.

BİN 200’ÜN ÜZERİNDE TESCİLLİ ESER VAR

Sunum öncesi GTÜ ekibiyle görüşen Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken şunları söyledi; “Eyüpsultan; Bizans tarihini, Osmanlı tarihini bir arada tutan bir şehir. Bin 200’ün üzerinde tescilli eser var. O yüzden bu bölgeyi, Roma gibi, Viyana’nın merkezi gibi gezilebilecek, turistin geleceği bir şehir haline getirebiliriz. Eyüpsultan’ın tarihi Eyüp Sultan Camii ve çevresinde başlamıyor, aslında Nişanca’dan başlıyor. Önerileriniz olursa onları da bekleriz. Biz bir karar verdik, her işimize bir üniversitemizi ortak etmek istiyoruz. Bu çalışma üniversite için uygulama alanı olacak, pratikle teori arasındaki uyuşmazlığı da bir nebze gidermiş oluruz bu sayede. Yeni nesil, yeni kuşak bu konuda iyi. Çözüm yolları ile eleştiriler getirilirse daha iyi olacak.”

“DOĞRU PLANLANMAMIŞ HER ŞEY HASTALIK ÜRETİR”

Konuşmasında, şehir plancılığını doktorluğa benzettiğini belirten Başkan Deniz Köken sözlerini şöyle sürdürdü; “Doğru planlanmamış her şey hastalık üretmeye başlar. Şehirlerle ilgili bütün kötülükler, kötü plancılıktan çıkmıştır. Şeffaf olan, herkesin görebildiği alanların hiçbiri kötülük üretmez. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum, iyi bir hafta temenni ediyorum.” Öğrenci ve öğretim elemanlarından oluşan ekip de Başkan Deniz Köken’e ev sahipliği için teşekkür ederek; “Sağolun, Eyüpsultan Belediyesi kucağını açtı bize. Bu sayede alanda çok hızlı bir şekilde faaliyete geçebildik.” dediler. GTÜ ekibi çalışmalarına Eyüp Merkez Mahallesi Cami-i Kebir Sokak, Feshane Caddesi, Eyüp İskele Caddesi Kızılmescit Sokak, Oyuncakçılar Çıkmazı, İslambey Mahallesi Zekai Dede Sokak ve Halit Paşa Sokağı’nda başladı. Çalışmalarda, ilk etapta 7 – 12 Ekim tarihleri arasında belirlenen yapıların bütün boyutları ölçülerek plan, kesit ve görünüşü yeniden çıkarılarak rölöve projelendirmesi yapılacak. Sonraki süreçte ise yapıların ilk yapıldığı halini modelleyen restitüsyon projesi ve yapılacak müdahale, onarımları gösteren restorasyon projeleri hazırlanacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.