19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

“İş cinayeti olarak değerlendiriyoruz!”

Çayırova 12.06.2019 - 16:52, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

“İş cinayeti olarak değerlendiriyoruz!”

Çayırova'da 4 işçinin yaşamını yitirdiği fabrika yangına ilişkin konuşan BAMİS ve DEV-TEKSTİL temsilcileri, “İşyerinde yaptığımız araştırmalar ve gördüklerimiz çerçevesinde bu olayı iş cinayeti olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Çayırova Cumhuriyet Mahallesi'nde faaliyet gösteren Akpınar Tekstil’de bayramın üçüncü gününde çıkan yangında 3’ü Suriye, 1’i Afgan olmak üzere toplam dört işçi yaşamını yitirmesine ilişkin gözaltına alınan fabrika ortakları M.G. ile F.A. tutuklandı. Bağımsız Metal İşçiler Sendikası (BAMİS) ve Devrimci Tekstil İşçiler Sendikası (DEV-TEKSTİL), olayı iş cinayeti olarak değerlendirdi.  BAMİS Kocaeli İl Temsilcisi Fahri Koçan, yangından sonraki gün olay yerine geldiğini belirterek, ilk gözlemlerinin birçok ihmalin olduğunu söyledi. Yaptıkları gözlemleri paylaşan Koçan, “Biz işyerinde yaptığımız araştırmalar ve gördüklerimiz çerçevesinde bu olayı iş cinayeti olarak değerlendiriyoruz. Daha derinlemesine araştırma yapılırsa daha çok ihmaller çıkacaktır. GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE OLMALI Fabrika etrafındaki işyerlerinde çalışan işçiler görüştük. Bu görüşmede işçiler bizlere işyerinde yangın çıktıktan sonra 30 işçiden 26 işçinin dışarıya doğru çıktığını, 4 işçinin ise binanın üst katlarına doğru çıktıklarını söylediler. Bundan şunu rahatlıkla anlayabiliyoruz; iş yerinde ayda bir ya da yılda bir tatbikat yapılsa iş güvenliğiyle ilgili gerekli eğitimler verilseydi bu işçiler yukarı doğru kaçmazdı. Fabrikanın dışına doğru kaçarlardı. Diğer taraftan yine yukarı doğru kaçmış olsalar bile yine kurtulma ihtimali olurdu. Bina 4 katlı, oradan çıkmak zor. Bu nedenle orada iki tane yangın merdiveni olması gerekir. Görebildiğimiz kadarıyla işyerinin yangın merdiveni yok.  Bu tarz tehlikeli iş yeri dallarında iş güvenliğinin üst düzeyde olması gerekiyor. Tehlikeli kimyasalların kullanıldığı bu iş yerlerinde yangın çıkması olasılığına karşı otomatik yangın söndürme sisteminin devreye girmesi gerekir.  Yine kimyasal maddeler ve patlayıcı maddeler özel yerlerde muhafaza edilmeli” diye belirtti. KİMLİK TESPİTİ YAPILAMADI DEV-TEKSTİL temsilcisi Okan Karaçan ise, yanan fabrikada çalışan işçilerin çoğunluğunun göçmen olduğunu ve bunların çoğu kayıt dışı çalıştırıldıklarını hatırlatarak, “Kayıt dışı çalıştırıldıkları için ölenlerin kimlik tespiti dahi yapılamadı. Fabrika patronunun bayramdan önce aldığı siparişleri yetiştirmek için günlük çalışan işçiler toplamışlar. Patronun daha fazla kar hırsı ve kuralsız, iş güvenliği önlemi almadan işçileri çalıştırmaları 4 işçinin ölümüne sebebiyet vermiştir. Bu yangın bizlere bir kez daha göstermiştir ki sömürü de, iş cinayetleri de bayram dinlemiyor. Biliyoruz ki tekstil sektörü, kayıt dışı çalıştırılmanın en yüksek olduğu sektördür. Çalışma koşullarının ağırlığı, fazla mesailerin yoğun olması sağlıksız koşullarda işçilerin çalıştırılması gibi birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Fabrika içerisinde işçilerin insan yerine dahi konulmadığı sürekli aşağılandığı koşullar her geçen gün daha fazla yaygınlık kazanıyor” diye konuştu.
Çayırova'da 4 işçinin yaşamını yitirdiği fabrika yangına ilişkin konuşan BAMİS ve DEV-TEKSTİL temsilcileri, “İşyerinde yaptığımız araştırmalar ve gördüklerimiz çerçevesinde bu olayı iş cinayeti olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Çayırova Cumhuriyet Mahallesi'nde faaliyet gösteren Akpınar Tekstil’de bayramın üçüncü gününde çıkan yangında 3’ü Suriye, 1’i Afgan olmak üzere toplam dört işçi yaşamını yitirmesine ilişkin gözaltına alınan fabrika ortakları M.G. ile F.A. tutuklandı. Bağımsız Metal İşçiler Sendikası (BAMİS) ve Devrimci Tekstil İşçiler Sendikası (DEV-TEKSTİL), olayı iş cinayeti olarak değerlendirdi.  BAMİS Kocaeli İl Temsilcisi Fahri Koçan, yangından sonraki gün olay yerine geldiğini belirterek, ilk gözlemlerinin birçok ihmalin olduğunu söyledi. Yaptıkları gözlemleri paylaşan Koçan, “Biz işyerinde yaptığımız araştırmalar ve gördüklerimiz çerçevesinde bu olayı iş cinayeti olarak değerlendiriyoruz. Daha derinlemesine araştırma yapılırsa daha çok ihmaller çıkacaktır.

GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE OLMALI

Fabrika etrafındaki işyerlerinde çalışan işçiler görüştük. Bu görüşmede işçiler bizlere işyerinde yangın çıktıktan sonra 30 işçiden 26 işçinin dışarıya doğru çıktığını, 4 işçinin ise binanın üst katlarına doğru çıktıklarını söylediler. Bundan şunu rahatlıkla anlayabiliyoruz; iş yerinde ayda bir ya da yılda bir tatbikat yapılsa iş güvenliğiyle ilgili gerekli eğitimler verilseydi bu işçiler yukarı doğru kaçmazdı. Fabrikanın dışına doğru kaçarlardı. Diğer taraftan yine yukarı doğru kaçmış olsalar bile yine kurtulma ihtimali olurdu. Bina 4 katlı, oradan çıkmak zor. Bu nedenle orada iki tane yangın merdiveni olması gerekir. Görebildiğimiz kadarıyla işyerinin yangın merdiveni yok.  Bu tarz tehlikeli iş yeri dallarında iş güvenliğinin üst düzeyde olması gerekiyor. Tehlikeli kimyasalların kullanıldığı bu iş yerlerinde yangın çıkması olasılığına karşı otomatik yangın söndürme sisteminin devreye girmesi gerekir.  Yine kimyasal maddeler ve patlayıcı maddeler özel yerlerde muhafaza edilmeli” diye belirtti.

KİMLİK TESPİTİ YAPILAMADI

DEV-TEKSTİL temsilcisi Okan Karaçan ise, yanan fabrikada çalışan işçilerin çoğunluğunun göçmen olduğunu ve bunların çoğu kayıt dışı çalıştırıldıklarını hatırlatarak, “Kayıt dışı çalıştırıldıkları için ölenlerin kimlik tespiti dahi yapılamadı. Fabrika patronunun bayramdan önce aldığı siparişleri yetiştirmek için günlük çalışan işçiler toplamışlar. Patronun daha fazla kar hırsı ve kuralsız, iş güvenliği önlemi almadan işçileri çalıştırmaları 4 işçinin ölümüne sebebiyet vermiştir. Bu yangın bizlere bir kez daha göstermiştir ki sömürü de, iş cinayetleri de bayram dinlemiyor. Biliyoruz ki tekstil sektörü, kayıt dışı çalıştırılmanın en yüksek olduğu sektördür. Çalışma koşullarının ağırlığı, fazla mesailerin yoğun olması sağlıksız koşullarda işçilerin çalıştırılması gibi birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Fabrika içerisinde işçilerin insan yerine dahi konulmadığı sürekli aşağılandığı koşullar her geçen gün daha fazla yaygınlık kazanıyor” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.