Kadıoğlu’ndan hacı adaylarına eğitim

Darıca 21.06.2019 - 16:59, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Kadıoğlu’ndan hacı adaylarına eğitim

Darıca İlçe Sağlık Müdürü İlhan Kadıoğlu, Darıca İlçe Müftülüğü Konferans Salonu’nda aşı yapılan hacı adaylarına, sağlık konusunda dikkat etmeleri gereken konular hakkında bilgilendirdi.  Darıca İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu , 'Hac Esnasında Karşılaşılacak Sağlık Sorunları ve Dikkat Edilecek Hususlar' konu başlığı altında yaptığı eğitim sunumunda, kadın ve erkek hacı adaylarına, Suudi Arabistan ve Orta Doğu ülkelerinde sıklıkla görülen hastalıklar hakkında bilgiler vererek kutsal topraklarda sağlık yönünden alınması gereken tedbirler hakkında da bilgilendirmede bulundu. Kadıoğlu, hacı adaylarına bölgede uygulayacakları beslenme önerileri ve hijyen kurallarını anlattı ve hastalıktan korunmak amacıyla, belirtilen bazı tedbirlerden bahsederek, “Kişisel korunma önlemlerine ve temizlik kurallarına dikkat edilmelidir.  Hayvanlarla temas edilmemelidir. Çiğ süt ve hayvansal ürünler (özellikle deve kaynaklı) tüketilmemelidir. YAKIN TEMASTAN KAÇININ Çiğ tüketilecek sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmelidir. Bugün için develerin hastalığı bulaştırabileceği ve sütlerinin de risk taşıdığı düşünüldüğünden, deve çiftliklerinden ve deve sütünden kaçınılmalıdır. Sabun ve su ile sık sık eller yıkanmalı, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanları kullanılmalıdır. Virüslerin bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınılmalıdır. Mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyalar temizlenip dezenfekte edilmelidir. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. HASTALANINCA İSTİRAHAT EDİLMELİ Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçınılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalıdır. Kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalı ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmelidir. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde istirahat edilmeli, ateşin düşmesinden sonra da, tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında, en az 24 saat istirahat etmeye devam edilmelidir” dedi.

Darıca İlçe Sağlık Müdürü İlhan Kadıoğlu, Darıca İlçe Müftülüğü Konferans Salonu’nda aşı yapılan hacı adaylarına, sağlık konusunda dikkat etmeleri gereken konular hakkında bilgilendirdi.  Darıca İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu , 'Hac Esnasında Karşılaşılacak Sağlık Sorunları ve Dikkat Edilecek Hususlar' konu başlığı altında yaptığı eğitim sunumunda, kadın ve erkek hacı adaylarına, Suudi Arabistan ve Orta Doğu ülkelerinde sıklıkla görülen hastalıklar hakkında bilgiler vererek kutsal topraklarda sağlık yönünden alınması gereken tedbirler hakkında da bilgilendirmede bulundu. Kadıoğlu, hacı adaylarına bölgede uygulayacakları beslenme önerileri ve hijyen kurallarını anlattı ve hastalıktan korunmak amacıyla, belirtilen bazı tedbirlerden bahsederek, “Kişisel korunma önlemlerine ve temizlik kurallarına dikkat edilmelidir.  Hayvanlarla temas edilmemelidir. Çiğ süt ve hayvansal ürünler (özellikle deve kaynaklı) tüketilmemelidir.

YAKIN TEMASTAN KAÇININ

Çiğ tüketilecek sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmelidir. Bugün için develerin hastalığı bulaştırabileceği ve sütlerinin de risk taşıdığı düşünüldüğünden, deve çiftliklerinden ve deve sütünden kaçınılmalıdır. Sabun ve su ile sık sık eller yıkanmalı, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanları kullanılmalıdır. Virüslerin bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınılmalıdır. Mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyalar temizlenip dezenfekte edilmelidir. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.

HASTALANINCA İSTİRAHAT EDİLMELİ

Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçınılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalıdır. Kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalı ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmelidir. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde istirahat edilmeli, ateşin düşmesinden sonra da, tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında, en az 24 saat istirahat etmeye devam edilmelidir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.