KASAPLARDAN İTİRAZ VAR!

Kocaeli 13.02.2016 - 10:48, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

KASAPLARDAN İTİRAZ VAR!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in kırmızı et fiyatlarına biçtiği tavan fiyata Kasaplar Odası’ndan itiraz geldi

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geçileceğini belirtip, kıymanın 32, kuşbaşı etin kilosunun da 34 Lira olacağını söylemesi, kasap camiasını da karıştırdı. Çelik, bu durumun et piyasasına bir müdahale olarak algılanmaması gerektiğini belirtse de gazetemize konuşan Kasaplar Odası Kocaeli Şube Başkan Vekili İsmail Şalgam, “Kesim fiyatları şuan 24.5 Lira. Mezbahalarda yüzde 8 KDV’si var. Yüzde 2 firesi var. Bir de yüzde 20 de kemik firesi var. Sarkaç mal 24 buçuk lira oluyor. Yani bu şekilde hesapladığımız zaman etin maliyeti 32.5 Lira oluyor. Tavan fiyatın 32 Lira olması imkansız” dedi. Şalgam, “Bunu kasap nasıl satacak 32 liraya? Şuanda piyasamız 38 Lira kıyma 40 lira kuşbaşıdır. Sarkaç fiyatı düşerse köylüden etin gelişi 24 lira değil de 21 liraya düşerse fiyatlar ancak o şekilde düşebilir” ifadelerini kullandı.   BESİ SIĞIRI GEREKLİ Kasaplar Odası Kocaeli Şube Başkan Vekili İsmail Şalgam açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Burada ilk önce düzelmesi gereken Türkiye’de hayvancılık sistemidir. Şimdi burada yurtdışından gelen danaların birçoğu süt sığırı. Süt sığırı değil de dişi besi sığırı ithal edilmesi lazım. Elimizdeki besi sığırları az geliyor. İnek sayımız az. Bununla birlikte en yakın çözüm olarak besi danaları, buzağılar getirilmiş olsa yurt dışından, KDV düşürülmüş olsa ette indirim olabilir.” Öte yandan Kocaeli Kasaplar ve Celebler Odası Başkanı Rasim Özkul da “Bize gelen herhangi bir bilgi yok. Kasaplar da et fiyatlarını düşmesinin yanı sıra ticari hayatın artmasından yanadır. Kasap esnafı zor şartlar altında faaliyetlerine devam ediyorlar. Sorunlarımızın çözülmesini bekliyoruz. Listeler çıksın, kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.   KARKAS DÜŞERSE OLUR Konu hakkında gazetemize konuşan 36 yıllık kasap Hikmet Aydın, “Bakanlığın yaptığı açıklamaları takip ediyoruz. Bakan güzel söylüyor ama karkas fiyatları inmedikten sonra fiyatlar düşmüyor. Karkas fiyatları 20 lira olursa bence daha iyi olur. Karkas inmese fiyatlar düşmez. Biz de evimize ekmek götürüyoruz. Ben de isterim et fiyatları düşsün, vatandaş evine daha çok et götürsün, daha çok etli yemek yesin. Aracılar işi götürüyorlar. Büyük firmalar fiyatları yüksek tutuyor. Böylece de büyük paralar kazanıyorlar. Olan küçük esnafa ve vatandaşa oluyor” şeklinde konuştu. 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in kırmızı et fiyatlarına biçtiği tavan fiyata Kasaplar Odası’ndan itiraz geldi

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geçileceğini belirtip, kıymanın 32, kuşbaşı etin kilosunun da 34 Lira olacağını söylemesi, kasap camiasını da karıştırdı. Çelik, bu durumun et piyasasına bir müdahale olarak algılanmaması gerektiğini belirtse de gazetemize konuşan Kasaplar Odası Kocaeli Şube Başkan Vekili İsmail Şalgam, “Kesim fiyatları şuan 24.5 Lira. Mezbahalarda yüzde 8 KDV’si var. Yüzde 2 firesi var. Bir de yüzde 20 de kemik firesi var. Sarkaç mal 24 buçuk lira oluyor. Yani bu şekilde hesapladığımız zaman etin maliyeti 32.5 Lira oluyor. Tavan fiyatın 32 Lira olması imkansız” dedi. Şalgam, “Bunu kasap nasıl satacak 32 liraya? Şuanda piyasamız 38 Lira kıyma 40 lira kuşbaşıdır. Sarkaç fiyatı düşerse köylüden etin gelişi 24 lira değil de 21 liraya düşerse fiyatlar ancak o şekilde düşebilir” ifadelerini kullandı.

 

BESİ SIĞIRI GEREKLİ

Kasaplar Odası Kocaeli Şube Başkan Vekili İsmail Şalgam açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Burada ilk önce düzelmesi gereken Türkiye’de hayvancılık sistemidir. Şimdi burada yurtdışından gelen danaların birçoğu süt sığırı. Süt sığırı değil de dişi besi sığırı ithal edilmesi lazım. Elimizdeki besi sığırları az geliyor. İnek sayımız az. Bununla birlikte en yakın çözüm olarak besi danaları, buzağılar getirilmiş olsa yurt dışından, KDV düşürülmüş olsa ette indirim olabilir.” Öte yandan Kocaeli Kasaplar ve Celebler Odası Başkanı Rasim Özkul da “Bize gelen herhangi bir bilgi yok. Kasaplar da et fiyatlarını düşmesinin yanı sıra ticari hayatın artmasından yanadır. Kasap esnafı zor şartlar altında faaliyetlerine devam ediyorlar. Sorunlarımızın çözülmesini bekliyoruz. Listeler çıksın, kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.

 

KARKAS DÜŞERSE OLUR

Konu hakkında gazetemize konuşan 36 yıllık kasap Hikmet Aydın, “Bakanlığın yaptığı açıklamaları takip ediyoruz. Bakan güzel söylüyor ama karkas fiyatları inmedikten sonra fiyatlar düşmüyor. Karkas fiyatları 20 lira olursa bence daha iyi olur. Karkas inmese fiyatlar düşmez. Biz de evimize ekmek götürüyoruz. Ben de isterim et fiyatları düşsün, vatandaş evine daha çok et götürsün, daha çok etli yemek yesin. Aracılar işi götürüyorlar. Büyük firmalar fiyatları yüksek tutuyor. Böylece de büyük paralar kazanıyorlar. Olan küçük esnafa ve vatandaşa oluyor” şeklinde konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.