Kepenk indiren esnaf zorda!

Siyaset 30.04.2020 - 10:16, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Kepenk indiren esnaf zorda!

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan sosyal izolasyon ve mesafelendirme tedbirleri nedeniyle işyerini geçici süreyle kapatmak zorunda kalan esnafın zorda olduğuna dikkat çekti. 2019 yılının da esnaf için zor bir yıl olduğunu söyleyen Tarhan “Türkiye Esnaf ve Sanatları Konfederasyonu (TESK)  verilerine göre, 2019 yılında ülke genelinde 155 bine yakın esnaf iş yerini kapattı. Bu rakam son 9 yılın en yüksek rakamıydı, Kocaeli’de ise 2019 yılında yaklaşık 3 bin esnaf kepenk indirmek zorunda kaldı. Salgın öncesi de sıkıntıda olan esnaf şu anda bu geçici kapatmalara dayanmakta zorlanıyor” dedi.   AÇIKLANAN DESTEKLER ESNAFIN TÜMÜNÜ KAPSAMIYOR Hükumetin esnafa destek olmak amacıyla bir takım tedbirler aldığını söyleyen Tarhan “Esnafın vergi ve SGK borçları ertelenerek, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarına esneklik getirildi. Bunun yanında Esnaf Destek Kredisi Paketi açıklandı; ancak krediden yararlanmak için vergi ve SGK borcunun olmaması şartı aranıyor. Salgın öncesinde zor durumda olan esnafın zaten böyle bir krediden yararlanma imkanı yok” dedi. BERBERLER, KAHVECİLER BEKLİYOR Medyada yer alan kaçak berber haberlerine değinen Tarhan “Evlerde ya da kaçak olarak depo gibi bazı yerlerde saç tıraşı yaparken yakalanan, ceza alan berberleri görüyoruz. Elbette salgın ortamında toplum sağlığını tehlikeye atan uygulamalara izin verilemez. Ancak burada görmemiz gereken bir gerçek var. Berber bu işi keyfinden yapmıyor. İş yerini kalıcı olarak kapatmak istemiyor. Daha çok günlük kazançlarla düzenini sürdürebilen esnaf kira, elektrik, doğalgaz gibi sabit giderlerini ödeyemiyor” dedi.   KREDİ KULLANAMAYANLARA DOĞRUDAN DESTEK VERİLMELİ Açıklanan desteklerden yararlanamayan, dükkanını kapattığı için hiçbir para akışı da olmayan esnafa en azından kira yardımı yapılması gerektiğini söyleyen Tarhan “ Dükkanını kapat dediğimiz esnaf, yanında çalışan kalfası, çırağı, aileleriyle birlikte oradan geçiniyor. Zaten 1 aydır iş yapmamış, ödemeleri yığılmış, kredi de kullanamıyor. Dükkanını geçici olarak kapat dedik ama en azından kirasını ödeyip iş yerini açık tutabilmesi için destek sağlamamız gerekiyor” dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan sosyal izolasyon ve mesafelendirme tedbirleri nedeniyle işyerini geçici süreyle kapatmak zorunda kalan esnafın zorda olduğuna dikkat çekti.

2019 yılının da esnaf için zor bir yıl olduğunu söyleyen Tarhan “Türkiye Esnaf ve Sanatları Konfederasyonu (TESK)  verilerine göre, 2019 yılında ülke genelinde 155 bine yakın esnaf iş yerini kapattı. Bu rakam son 9 yılın en yüksek rakamıydı, Kocaeli’de ise 2019 yılında yaklaşık 3 bin esnaf kepenk indirmek zorunda kaldı. Salgın öncesi de sıkıntıda olan esnaf şu anda bu geçici kapatmalara dayanmakta zorlanıyor” dedi.

 

AÇIKLANAN DESTEKLER ESNAFIN TÜMÜNÜ KAPSAMIYOR

Hükumetin esnafa destek olmak amacıyla bir takım tedbirler aldığını söyleyen Tarhan “Esnafın vergi ve SGK borçları ertelenerek, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarına esneklik getirildi. Bunun yanında Esnaf Destek Kredisi Paketi açıklandı; ancak krediden yararlanmak için vergi ve SGK borcunun olmaması şartı aranıyor. Salgın öncesinde zor durumda olan esnafın zaten böyle bir krediden yararlanma imkanı yok” dedi.

BERBERLER, KAHVECİLER BEKLİYOR

Medyada yer alan kaçak berber haberlerine değinen Tarhan “Evlerde ya da kaçak olarak depo gibi bazı yerlerde saç tıraşı yaparken yakalanan, ceza alan berberleri görüyoruz. Elbette salgın ortamında toplum sağlığını tehlikeye atan uygulamalara izin verilemez. Ancak burada görmemiz gereken bir gerçek var. Berber bu işi keyfinden yapmıyor. İş yerini kalıcı olarak kapatmak istemiyor. Daha çok günlük kazançlarla düzenini sürdürebilen esnaf kira, elektrik, doğalgaz gibi sabit giderlerini ödeyemiyor” dedi.

 

KREDİ KULLANAMAYANLARA DOĞRUDAN DESTEK VERİLMELİ

Açıklanan desteklerden yararlanamayan, dükkanını kapattığı için hiçbir para akışı da olmayan esnafa en azından kira yardımı yapılması gerektiğini söyleyen Tarhan “ Dükkanını kapat dediğimiz esnaf, yanında çalışan kalfası, çırağı, aileleriyle birlikte oradan geçiniyor. Zaten 1 aydır iş yapmamış, ödemeleri yığılmış, kredi de kullanamıyor. Dükkanını geçici olarak kapat dedik ama en azından kirasını ödeyip iş yerini açık tutabilmesi için destek sağlamamız gerekiyor” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.