19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?

Sağlık 07.06.2020 - 09:41, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?

Vücuda sağladığı birçok yarar ile kırmızı pancar değerli besinler arasında yer almaktadır. Antioksidan özellikler içeren kırmızı pancar, beslenme rutininize eklemeniz gereken besinler arasında yer almaktadır. Ülkemizde sıklıkla tüketilen bu sebzenin nasıl tüketilmesi gerektiği sıklıkla merak edilir. Mutfaklarda en çok salata veya turşu yapımı yaygın kullanım alanlarındandır. Bağışıklık güçlendiren besinlerden biri olduğu için günümüzde kırmızı pancara olan ilgi artmıştır. Kırmızı pancarın faydaları konusunda en ilgi çekici özelliği ise stres önleyici etkileridir. Modern çağın getirdiği stresli ve yoğun hayat ile baş etmede besinlerin rolü bilinenden daha fazladır. Kırmızı pancar kalorisi ve besin değeri ile de diyet listelerinin vazgeçilmez besini olarak bilinmektedir.  Pancar, çiçekli bir bitkidir. Ispanakgiller familyasından olarak bilinir ve beta cinsinin en bilindik türlerindendir. Yumru şeklinde kökleri bulunan pancarın birçok farklı çeşidi vardır. Kırmızı pancar, şeker pancarı, yem pancarı bunlardan bazılarıdır. Kırmızı pancar içlerinde en çok turşusu yapılan ve suyu çıkarılmak sureti ile tüketilen çeşittir. İlgi çekici, kırmızı ile fuşya arasında canlı bir rengi vardır. Ülkemizde kırmızı pancar yetiştirilen yerlerin başında Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi gelmektedir. Dünyada da en çok sahil kuşaklarında yetiştiriciliği yapılan pancar, sonbahar aylarında da sıklıkla tüketilen bir sebze çeşididir. Pancarın kalorisi ve besin değeri Kırmızı pancarın 100 gramında yaklaşık olarak 43 kalori bulunmaktadır. 1 adet ( 80 gr ) kırmızı pancar ise yaklaşık 35 kaloridir. Su miktarı yüksek bir sebzedir. 100 gram kırmızı pancar yaklaşık 1.6 gr protein içerir. Kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor gibi vücut için gerekli mineralleri içermektedir. Potasyum açısından zengindir. C vitamini deposudur. B grubu vitaminlerinden olan B6 vitaminini içerir. A, E ve K vitaminlerini içeren bir sebzedir. Kafein ve kolesterol içermeyen kırmızı pancar, düşük kalori ve yüksek besin değerlerinden dolayı diyet listelerinin vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kırmızı pancarın faydaları nelerdir? Kırmızı pancar mideye dokunur mu sorusu sıklıkla merak edilir ancak kırmızı pancar mide rahatsızlıklarını önler ve mide ekşimesi gibi sorunları ortadan kaldırır. İçerisindeki nitratlar sayesinde beyin işlev ve fonksiyonlarını arttırır. Demans, Alzheimer gibi hastalıkları önler. Lif bakımından zengin bir sebzedir. Sindirim sisteminiz düzenler ve kabızlığı önler. Peki, kırmızı pancar ishal yapar mı? Aşırı ve kontrolsüz tüketilmedikçe bağırsak sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Antikanserojen bir besindir. Özellikle prostat ve meme kanseri riskleri ile savaşır. Kan basıncını dengeleyici özelliğinden dolayı vücudu rahatlatır. Özellikle kırmızı pancar suyu kan basıncını düşürmede oldukça etkilidir. Vücuttaki serbest radikaller ile savaşır. İnsülin duyarlılığını arttırır ve glikoz seviyelerini düşürür. Yüksek besin değerine sahip olmasının yanında kalori olarak incelendiğinde düşük kalorilidir. İştahı azaltır ve bu özelliği ile kilo vermeye yardımcı olur.

Vücuda sağladığı birçok yarar ile kırmızı pancar değerli besinler arasında yer almaktadır. Antioksidan özellikler içeren kırmızı pancar, beslenme rutininize eklemeniz gereken besinler arasında yer almaktadır. Ülkemizde sıklıkla tüketilen bu sebzenin nasıl tüketilmesi gerektiği sıklıkla merak edilir. Mutfaklarda en çok salata veya turşu yapımı yaygın kullanım alanlarındandır. Bağışıklık güçlendiren besinlerden biri olduğu için günümüzde kırmızı pancara olan ilgi artmıştır. Kırmızı pancarın faydaları konusunda en ilgi çekici özelliği ise stres önleyici etkileridir. Modern çağın getirdiği stresli ve yoğun hayat ile baş etmede besinlerin rolü bilinenden daha fazladır. Kırmızı pancar kalorisi ve besin değeri ile de diyet listelerinin vazgeçilmez besini olarak bilinmektedir. 

Pancar, çiçekli bir bitkidir. Ispanakgiller familyasından olarak bilinir ve beta cinsinin en bilindik türlerindendir. Yumru şeklinde kökleri bulunan pancarın birçok farklı çeşidi vardır. Kırmızı pancar, şeker pancarı, yem pancarı bunlardan bazılarıdır. Kırmızı pancar içlerinde en çok turşusu yapılan ve suyu çıkarılmak sureti ile tüketilen çeşittir. İlgi çekici, kırmızı ile fuşya arasında canlı bir rengi vardır. Ülkemizde kırmızı pancar yetiştirilen yerlerin başında Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi gelmektedir. Dünyada da en çok sahil kuşaklarında yetiştiriciliği yapılan pancar, sonbahar aylarında da sıklıkla tüketilen bir sebze çeşididir.


Pancarın kalorisi ve besin değeri

Kırmızı pancarın 100 gramında yaklaşık olarak 43 kalori bulunmaktadır.
1 adet ( 80 gr ) kırmızı pancar ise yaklaşık 35 kaloridir.
Su miktarı yüksek bir sebzedir.
100 gram kırmızı pancar yaklaşık 1.6 gr protein içerir.
Kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor gibi vücut için gerekli mineralleri içermektedir.
Potasyum açısından zengindir.
C vitamini deposudur. B grubu vitaminlerinden olan B6 vitaminini içerir.
A, E ve K vitaminlerini içeren bir sebzedir.
Kafein ve kolesterol içermeyen kırmızı pancar, düşük kalori ve yüksek besin değerlerinden dolayı diyet listelerinin vazgeçilmez besinlerinden biridir.
Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?

Kırmızı pancar mideye dokunur mu sorusu sıklıkla merak edilir ancak kırmızı pancar mide rahatsızlıklarını önler ve mide ekşimesi gibi sorunları ortadan kaldırır.
İçerisindeki nitratlar sayesinde beyin işlev ve fonksiyonlarını arttırır. Demans, Alzheimer gibi hastalıkları önler.
Lif bakımından zengin bir sebzedir. Sindirim sisteminiz düzenler ve kabızlığı önler. Peki, kırmızı pancar ishal yapar mı? Aşırı ve kontrolsüz tüketilmedikçe bağırsak sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
Antikanserojen bir besindir. Özellikle prostat ve meme kanseri riskleri ile savaşır.
Kan basıncını dengeleyici özelliğinden dolayı vücudu rahatlatır. Özellikle kırmızı pancar suyu kan basıncını düşürmede oldukça etkilidir.
Vücuttaki serbest radikaller ile savaşır.
İnsülin duyarlılığını arttırır ve glikoz seviyelerini düşürür.
Yüksek besin değerine sahip olmasının yanında kalori olarak incelendiğinde düşük kalorilidir. İştahı azaltır ve bu özelliği ile kilo vermeye yardımcı olur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.