19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

KİVİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Sağlık 26.06.2020 - 09:29, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

KİVİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kivi, tırmanıcı bitki türlerinden olan, asma ağaçlarına benzeyen odunsu bir bitki türüdür. Çin'e özgü bir bitkiyken Avrupalıların keşfiyle birlikte tüm dünyaya yayılmıştır. Hala günümüzde en çok kivi üretimini Çin gerçekleştirmektedir. Kivi bitkisi yapraklarını her yıl döker ve asma ağaçlarına benzediği için sırıklar ile güçlendirerek dikim işlemi yapılır. Çok sık sulanmaya ihtiyaç duyar ve ılıman iklimleri seviyor olsa da filizlenmek için soğuk havalara ihtiyacı vardır. Suyu seven bir bitki olduğu için ülkemizde en sık yağmur alan bölgelerden olan Doğu Karadeniz'de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Her yaştan insanın severek tükettiği bu meyve ile günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarınızın çoğunu karşılayabilirsiniz. KİVİNİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ Kivinin 100 gramında yaklaşık 60 kalori vardır. Küçük 1 adet kivi tükettiğinizde yaklaşık 50 kalori almış olursunuz. Kivinin içerisindeki kalorinin 94'ü karbonhidrattan gelir. Bol su içeren bir meyvedir. 83'ü sudur. Protein içeren meyvelerdendir. 100 gramında 1 gr kadar protein içerir. Lif oranı en yüksek meyvelerden biridir. Kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, potasyum, çinko ve fosfor gibi birçok faydalı minerali içerisinde barındırır. C vitamini açısından zengindir. A ve K vitaminlerini de içeren bir meyvedir. Folik asit içeren kivinin siyah çekirdekleri ise omega-3 yağ asidi içermektedir. KİVİNİN FAYDALARI NELERDİR? Kivi, akciğer fonksiyonlarınızı arttırır ve astım gibi solunum yolları hastalıklarında görülen semptomları azaltır. Hamilelikte kivinin faydaları da saymakla bitmiyor. Kivinin içerisindeki folat, anne karnındaki bebeğin gelişimini destekler. Kivinin cilde faydaları çok fazla bilinmemektedir ancak güzel ve sağlıklı bir cilt için kivi tüketmeniz oldukça önemlidir. İçeriğindeki C ve E vitaminleri ile ciltteki hasar ve bozulmaları önler. Sivilce oluşumunu engeller. İçerisindeki lutein ve zeaksantin göz sağlığını korur. Göz yorgunluğu, görme sorunları, göz hastalıkları gibi durumların oluşma riskini azaltır. Kivi, kalp ve damar sağlığınızı korur. Serbest radikallerin kandan uzaklaşmasına yardımcı olur ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin önüne geçer. Vücutta oluşabilecek zararlı patojenlere karşı koruyucu bir etki sağlayan kivi, C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklığınızı güçlendirir. KİVİ KABUĞUNUN FAYDALARI NELERDİR? Uzmanların 'vitamini kabuğunda' söylemleri kivi için de geçerlidir. Kivinin kabuğu antioksidan açısından çok zengindir. Kivinin kabuğu, kendisinden yaklaşık 3 kat daha fazla antioksidan içermektedir. Kivinin kabuğu ile birlikte tüketilmesi özellikle kanseri önleyici bir etki sağlamaktadır. Eğer kabuğun tadı size ekşi geliyorsa kivinin kabuğu ile birlikte suyunu sıkarak tüketmeniz tavsiye edilir. Böylelikle kabuğunun vitamin ve minarelerini de alabilirsiniz. KİVİNİN İÇİNDEKİ 7 MEYVE NEDİR? Kivi hakkında en çok merak edilen konulardan biri de budur. Kivi tüketirken gözlerinizi kapatıp hangi meyveyi yediğinizi hayal ederseniz, kividen hayal etmekte olduğunuz meyvenin tadını alacağınız söylenir. Kulaktan kulağa yayılan bu bilginin ise gerçeklik payı maalesef yoktur. Kivi çok keskin ve belirgin tada sahip olmasa da kendine has bir lezzeti vardır. Hafif ekşimsi, hafifte tatlı bir tada sahip olan kivinin bu kadar sevilmesinin nedenlerinden biri de budur. KİVİNİN ZARARLARI VAR MIDIR? Kivi aşırı tüketildiği zaman vücutta alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Kontrolsüz tüketilmesi haricinde bir zararı olmayan kiviyi günde 2 adet tüketmenizde hiçbir sakınca yoktur.

Kivi, tırmanıcı bitki türlerinden olan, asma ağaçlarına benzeyen odunsu bir bitki türüdür. Çin'e özgü bir bitkiyken Avrupalıların keşfiyle birlikte tüm dünyaya yayılmıştır. Hala günümüzde en çok kivi üretimini Çin gerçekleştirmektedir. Kivi bitkisi yapraklarını her yıl döker ve asma ağaçlarına benzediği için sırıklar ile güçlendirerek dikim işlemi yapılır. Çok sık sulanmaya ihtiyaç duyar ve ılıman iklimleri seviyor olsa da filizlenmek için soğuk havalara ihtiyacı vardır. Suyu seven bir bitki olduğu için ülkemizde en sık yağmur alan bölgelerden olan Doğu Karadeniz'de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Her yaştan insanın severek tükettiği bu meyve ile günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarınızın çoğunu karşılayabilirsiniz.

KİVİNİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

Kivinin 100 gramında yaklaşık 60 kalori vardır.

Küçük 1 adet kivi tükettiğinizde yaklaşık 50 kalori almış olursunuz.

Kivinin içerisindeki kalorinin 94'ü karbonhidrattan gelir.

Bol su içeren bir meyvedir. 83'ü sudur.

Protein içeren meyvelerdendir. 100 gramında 1 gr kadar protein içerir.

Lif oranı en yüksek meyvelerden biridir.

Kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, potasyum, çinko ve fosfor gibi birçok faydalı minerali içerisinde barındırır.

C vitamini açısından zengindir.

A ve K vitaminlerini de içeren bir meyvedir.

Folik asit içeren kivinin siyah çekirdekleri ise omega-3 yağ asidi içermektedir.

KİVİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kivi, akciğer fonksiyonlarınızı arttırır ve astım gibi solunum yolları hastalıklarında görülen semptomları azaltır.

Hamilelikte kivinin faydaları da saymakla bitmiyor. Kivinin içerisindeki folat, anne karnındaki bebeğin gelişimini destekler.

Kivinin cilde faydaları çok fazla bilinmemektedir ancak güzel ve sağlıklı bir cilt için kivi tüketmeniz oldukça önemlidir. İçeriğindeki C ve E vitaminleri ile ciltteki hasar ve bozulmaları önler. Sivilce oluşumunu engeller.

İçerisindeki lutein ve zeaksantin göz sağlığını korur. Göz yorgunluğu, görme sorunları, göz hastalıkları gibi durumların oluşma riskini azaltır.

Kivi, kalp ve damar sağlığınızı korur. Serbest radikallerin kandan uzaklaşmasına yardımcı olur ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin önüne geçer.

Vücutta oluşabilecek zararlı patojenlere karşı koruyucu bir etki sağlayan kivi, C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklığınızı güçlendirir.

KİVİ KABUĞUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Uzmanların 'vitamini kabuğunda' söylemleri kivi için de geçerlidir. Kivinin kabuğu antioksidan açısından çok zengindir. Kivinin kabuğu, kendisinden yaklaşık 3 kat daha fazla antioksidan içermektedir.

Kivinin kabuğu ile birlikte tüketilmesi özellikle kanseri önleyici bir etki sağlamaktadır.

Eğer kabuğun tadı size ekşi geliyorsa kivinin kabuğu ile birlikte suyunu sıkarak tüketmeniz tavsiye edilir. Böylelikle kabuğunun vitamin ve minarelerini de alabilirsiniz.

KİVİNİN İÇİNDEKİ 7 MEYVE NEDİR?

Kivi hakkında en çok merak edilen konulardan biri de budur. Kivi tüketirken gözlerinizi kapatıp hangi meyveyi yediğinizi hayal ederseniz, kividen hayal etmekte olduğunuz meyvenin tadını alacağınız söylenir. Kulaktan kulağa yayılan bu bilginin ise gerçeklik payı maalesef yoktur. Kivi çok keskin ve belirgin tada sahip olmasa da kendine has bir lezzeti vardır. Hafif ekşimsi, hafifte tatlı bir tada sahip olan kivinin bu kadar sevilmesinin nedenlerinden biri de budur.

KİVİNİN ZARARLARI VAR MIDIR?

Kivi aşırı tüketildiği zaman vücutta alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Kontrolsüz tüketilmesi haricinde bir zararı olmayan kiviyi günde 2 adet tüketmenizde hiçbir sakınca yoktur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.