KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

Sağlık 20.03.2020 - 10:18, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

Corona virüsü üst solunum yollarında enfeksiyona yol açabilen viral etkenlerden bir tanesidir. Ateş, Öksürük ve Nefes darlığı Varsa Dikkat! COVID-19’a maruziyetten semptomların başlamasına kadar olan süre (inkübasyon süresi) 2 ile 14 gündür. COVID-19 enfeksiyonu teyit edilmiş birçok insanda ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla, ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkmıştır. Bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulgularının da tabloya eşlik ettiği görülmüştür. Virüsün bulaştığı hastalarda zatürre ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar geliştiği ve bu hastaların yaklaşık 3’ünün hayatını kaybettiği görülmüştür. Ölümlerin çoğunda altta yatan başka tıbbi problemler (ileri yaş, şeker, kanser, kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalıkları gibi) vardır. Özellikle genç erişkinlerde, semptomlar soğuk algınlığı belirtileri gibi hafiftir. Bazılarında hiç belirti yoktur ve bu hastalar genellikle iyileşirler. Peki bu virüse karşı beslenmede nelere dikkat edelim ? Genel olarak viral enfeksiyonlardan korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız gerekir. Bu süreçte primer olarak dikkat edilmesi gereken nokta yeteli düzeyde hijyeniteyi sağlayabilmektir. Bunun yanında yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmek gereklidir. Bağışıklığı güçlendirmek için beslenmeye son derece dikkat edilmelidir. Bağışıklık sistemimiz vücudumuza giren her türlü virüs, bakteri, mikrop ve yabancı mikroorganizmalara karşı silah görevi görür. Bağışıklık için bu süreçte ; Sebze tüketiminize özen göstermelisiniz. Özellikle kök sebze grubuna fazlasıyla yer vermelisiniz. Karnabahar, brokoli, lahana, turp , havuç, mor lahana gibi sebzeleri sık sık tüketmeye çalışın. Her gün mutlaka yoğurt ve kefir tüketmeye özen gösterin. Günde 3-4 porsiyon taze meyve tüketin. Baharat tüketiminizi artırın. Özellikle pulbiber ,nane, kekik, zerdeçal, karabiber, zencefil, kimyonu bol bol kullanın. Mide rahatsızlığı olan bireyler miktarlarına dikkat ederek  tüketmelidir ! Sizi rahatsız etmeyecek miktarlarda çörekotu yağı kullanabilirsiniz. Sıcak bitki çayları tüketmeye özen gösterin. Gün içerisinde birkaç bardak sıcak içecek tüketmeye çalışın. ( Ihlamur, adaçayı, zencefilli çaylar ) Soğan ve sarımsak tüketiminizi artırın. C vitamini içeriği yüksek meyve ve sebzeleri yüksek miktarda tüketmeye özen gösterin. Portakal, kivi, greyfurt , kırmızı kapya biber gibi besinleri tüketmeye çalışın. E vitamini içeren yiyecekler; badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, ceviz gibi kuruyemişleri ve zeytinyağını tüketmeye özen gösterin. Propolis, probiyotik-prebiyotik , çinko, D vitamini ,demir takviyeleri alabilirsiniz.

Corona virüsü üst solunum yollarında enfeksiyona yol açabilen viral etkenlerden bir tanesidir.

Ateş, Öksürük ve Nefes darlığı Varsa Dikkat!

COVID-19’a maruziyetten semptomların başlamasına kadar olan süre (inkübasyon süresi) 2 ile 14 gündür. COVID-19 enfeksiyonu teyit edilmiş birçok insanda ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla, ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkmıştır. Bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulgularının da tabloya eşlik ettiği görülmüştür.

Virüsün bulaştığı hastalarda zatürre ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar geliştiği ve bu hastaların yaklaşık 3’ünün hayatını kaybettiği görülmüştür. Ölümlerin çoğunda altta yatan başka tıbbi problemler (ileri yaş, şeker, kanser, kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalıkları gibi) vardır. Özellikle genç erişkinlerde, semptomlar soğuk algınlığı belirtileri gibi hafiftir. Bazılarında hiç belirti yoktur ve bu hastalar genellikle iyileşirler.

Peki bu virüse karşı beslenmede nelere dikkat edelim ?

Genel olarak viral enfeksiyonlardan korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız gerekir. Bu süreçte primer olarak dikkat edilmesi gereken nokta yeteli düzeyde hijyeniteyi sağlayabilmektir. Bunun yanında yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmek gereklidir. Bağışıklığı güçlendirmek için beslenmeye son derece dikkat edilmelidir. Bağışıklık sistemimiz vücudumuza giren her türlü virüs, bakteri, mikrop ve yabancı mikroorganizmalara karşı silah görevi görür.

Bağışıklık için bu süreçte ;

  • Sebze tüketiminize özen göstermelisiniz. Özellikle kök sebze grubuna fazlasıyla yer vermelisiniz. Karnabahar, brokoli, lahana, turp , havuç, mor lahana gibi sebzeleri sık sık tüketmeye çalışın.
  • Her gün mutlaka yoğurt ve kefir tüketmeye özen gösterin.
  • Günde 3-4 porsiyon taze meyve tüketin.
  • Baharat tüketiminizi artırın. Özellikle pulbiber ,nane, kekik, zerdeçal, karabiber, zencefil, kimyonu bol bol kullanın. Mide rahatsızlığı olan bireyler miktarlarına dikkat ederek  tüketmelidir !
  • Sizi rahatsız etmeyecek miktarlarda çörekotu yağı kullanabilirsiniz.
  • Sıcak bitki çayları tüketmeye özen gösterin. Gün içerisinde birkaç bardak sıcak içecek tüketmeye çalışın. ( Ihlamur, adaçayı, zencefilli çaylar )
  • Soğan ve sarımsak tüketiminizi artırın.
  • C vitamini içeriği yüksek meyve ve sebzeleri yüksek miktarda tüketmeye özen gösterin. Portakal, kivi, greyfurt , kırmızı kapya biber gibi besinleri tüketmeye çalışın.
  • E vitamini içeren yiyecekler; badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, ceviz gibi kuruyemişleri ve zeytinyağını tüketmeye özen gösterin.
  • Propolis, probiyotik-prebiyotik , çinko, D vitamini ,demir takviyeleri alabilirsiniz.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.