‘Kriz Heyeti’nin raporu Kılıçdaroğlu’nda!

Siyaset 13.02.2020 - 14:13, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

‘Kriz Heyeti’nin raporu Kılıçdaroğlu’nda!

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan Başkanlığını yaptığı ‘Kriz Heyeti’ Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na giderek, Gebze’de kapanan fabrikalarla ilgili hazırladıkları raporu sundu. Gebze’deki sanayi alanında sorunları raporlayan CHP’li vekiller, 2 senede 30 fabrikanın kapandığı vurguladı.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ile Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Gebze’de kapanan fabrikalarla ilgili bir rapor hazırladı ve bu raporu parti yönetimine ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu. Raporda, “Kocaeli, Bursa ve Gebze vergileri İstanbul’a gidiyor. Bölgenin yaptığı üretim sonucu kişi başına gelir 79.254 TL olduğu halde bu para kentte kalmıyor” denilirken, “Bir yandan işsizlik ciddi bir sorunken diğer yandan nitelikli iş gücüne ulaşmakta sorun yaşanıyor. Kalifiye ara eleman yetiştirmek konusunda önlemlere ihtiyaç var. Bölgedeki 21 meslek okulundan 6 tanesi kapanmış. Çok ciddi bir kalifiye ara eleman sıkıntısı yaşanıyor” ifadeleri de kullanıldı. OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜ ZOR GÜNLER BEKLİYOR Raporda otomotiv sektörünün 2019 yılında yaşadığı düşüle birlikte 2020 yılında daha kötüye giden bir ivme olacağı belirtilirken, raporun en dikkat çekici kısmı ise şu: “Gebze sanayi havzasında ekonomik krizin etkisiyle son 2 senede 30 adet fabrika kapanmış, ağırlık olarak Bulgaristan olmak üzere 27 adet fabrika yurt dışına taşınmış. Bunun yanında Anadolu kentlerine taşınan fabrikalar da bulunuyor. İflas eden ve taşınan fabrikaların sonucu olarak 5 bin civarında istihdam kaybı yaşanmıştır.” EN PAHALI İL KOCAELİ Raporda, “Elektrik ve su girdilerinin çok yüksek olması en önemli sorun olarak öne çıkmaktadır. Elektrik bedelini OSB’ler ödemekte, daha sonra bu parayı üyelerinden tahsil etmekte zorlanmaktadırlar.  Erzurum 0,80 kuruşa, Adana 1,80 kuruşa su kullanırken, Kocaeli 10 TL ye kullanmaktadır. Büyükşehirler içerisinde en pahalı su rakamı olduğu ifade edilmiştir. Elektrik 192 TL’den alınırken, sanayici elektriği 450 TL’den kullanıyor, son tüketici rakamı 650 TL ye ulaşıyor” ifadelerine yer verildi. Raporda, sanayi havzasında kullanılan birçok araç ve gerecin ham maddesinin çoğunun Çin’den geldiğine, Corona virüsü nedeni ile bölgenin sıkıntı altında olduğuna yer verildi..
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan Başkanlığını yaptığı ‘Kriz Heyeti’ Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na giderek, Gebze’de kapanan fabrikalarla ilgili hazırladıkları raporu sundu. Gebze’deki sanayi alanında sorunları raporlayan CHP’li vekiller, 2 senede 30 fabrikanın kapandığı vurguladı.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ile Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Gebze’de kapanan fabrikalarla ilgili bir rapor hazırladı ve bu raporu parti yönetimine ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu. Raporda, “Kocaeli, Bursa ve Gebze vergileri İstanbul’a gidiyor. Bölgenin yaptığı üretim sonucu kişi başına gelir 79.254 TL olduğu halde bu para kentte kalmıyor” denilirken, “Bir yandan işsizlik ciddi bir sorunken diğer yandan nitelikli iş gücüne ulaşmakta sorun yaşanıyor. Kalifiye ara eleman yetiştirmek konusunda önlemlere ihtiyaç var. Bölgedeki 21 meslek okulundan 6 tanesi kapanmış. Çok ciddi bir kalifiye ara eleman sıkıntısı yaşanıyor” ifadeleri de kullanıldı.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Raporda otomotiv sektörünün 2019 yılında yaşadığı düşüle birlikte 2020 yılında daha kötüye giden bir ivme olacağı belirtilirken, raporun en dikkat çekici kısmı ise şu: “Gebze sanayi havzasında ekonomik krizin etkisiyle son 2 senede 30 adet fabrika kapanmış, ağırlık olarak Bulgaristan olmak üzere 27 adet fabrika yurt dışına taşınmış. Bunun yanında Anadolu kentlerine taşınan fabrikalar da bulunuyor. İflas eden ve taşınan fabrikaların sonucu olarak 5 bin civarında istihdam kaybı yaşanmıştır.”

EN PAHALI İL KOCAELİ

Raporda, “Elektrik ve su girdilerinin çok yüksek olması en önemli sorun olarak öne çıkmaktadır. Elektrik bedelini OSB’ler ödemekte, daha sonra bu parayı üyelerinden tahsil etmekte zorlanmaktadırlar.  Erzurum 0,80 kuruşa, Adana 1,80 kuruşa su kullanırken, Kocaeli 10 TL ye kullanmaktadır. Büyükşehirler içerisinde en pahalı su rakamı olduğu ifade edilmiştir. Elektrik 192 TL’den alınırken, sanayici elektriği 450 TL’den kullanıyor, son tüketici rakamı 650 TL ye ulaşıyor” ifadelerine yer verildi. Raporda, sanayi havzasında kullanılan birçok araç ve gerecin ham maddesinin çoğunun Çin’den geldiğine, Corona virüsü nedeni ile bölgenin sıkıntı altında olduğuna yer verildi..

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.