“Mevsimsel gripte antibiyotiklerin yeri yok”

Sağlık 27.01.2020 - 11:51, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

“Mevsimsel gripte antibiyotiklerin yeri yok”

Gebze Özel Yüzyıl Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Doktor Yıldız Koca, son günlerde artan grip salgını vakaları hakkında merak edilenleri gazetemize anlattı. Doktor Koca, “İçinde bulunduğumuz aylar grip sezonu olduğundan, diğer aylara göre vakalarda artış olması beklenen bir durumdur” dedi. Gebze Özel Yüzyıl Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Doktor Yıldız Koca, son günlerde artan grip salgını vakaları nedeniyle merak edilenleri gazetemize anlattı. Doktor Koca, “Grip hastalığı influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulur. İnfluenza virüslerinin A,B,C adında 3 ana tipi vardır” ifadesini kullanırken “şu anda ülkemizde H1N1 - İnfluenza A (Domuz gribi) virüsü en sık görülen virüstür” yorumunu yaptı.  ÖNCE AİLE HEKİMLERİNE GİDELİM “İçinde bulunduğumuz aylar grip sezonu olduğundan, diğer aylara göre vakalarda artış olması beklenen bir durumdur” diyen başarılı doktor sözlerine şöyle devam etti. “Bu durum Mart ayında düşüşe geçmektedir. Bu yıl saptanan virüs tipleri ve pozitiflik oranları olağanüstü bir durum değildir. Grip her yaşta görülebilen bir hastalık olup, risk gruplarında yer alan kişilerde daha ağır seyredebilmektedir. Grip ve benzeri üst solunum yolu enfeksiyonu durumunda ilk müracaat edilecek yer, öncelikle acil servisler değil aile hekimleri olmalıdır” dedi. BOL SIVI VE MEYVE ÇOK ÖNEMLİ Doktor Yıldız Koca, Hastalık belirtileri başladıktan sonraki ilk 48 saat içinde başlanan tedavinin daha etkili olduğunu söylerken “Hastalar mutlaka istirahat etmeli, bol sıvı (ıhlamur, adaçayı, ekinezya çayı, su) tüketmeli, bol meyve yemeli ve ağır yağlı yiyeceklerden kaçınmalı, daha çok çorbalara yönelmelilerdir. Evde oluşturulacak buhar ortamı ve sıcak duş, iyi bir uyku ve hekim tarafından verilecek tedavi ile hastalık atlatılabilir. Mevsimsel grip hastalığında antibiyotiklerin yeri yoktur” ifadesini kullandı.   ELLER SABUNLA İYİCE YIKANMALI Gripten korunmak ve bulaştırmamak adına önerilerde bulunan Doktor Yıldız Koca, “Hapşırık ve öksürük esnasında ağız ve burun kâğıt mendil ile kapatılmalıdır ve kullanılan mendil çöpe atılmalıdır. Mendil yok ise kolun iç yüzüne öksürülmelidir. Sonrasında eller yıkanmalıdır. Evde hasta bireyin farklı bir havlu ya da kâğıt havlu kullanması önerilir. Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre kalmamalı. Eller sabun ve suyla sık sık yıkanmalı, ağız, burun ve gözlere kirli elle temastan kaçınmalı. Yüzeyler sık sık temizlenmeli. 65 yaş üstü bakım evinde kalan kişiler, kronik hastalar(Astım, Diyabet, Hipertansiyon), kan hastalığı ya da bağışıklığı baskılanmış çocuk ve erişkinler grip aşısı yaptırarak da korunmalılardır” şeklinde konuştu.

Gebze Özel Yüzyıl Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Doktor Yıldız Koca, son günlerde artan grip salgını vakaları hakkında merak edilenleri gazetemize anlattı. Doktor Koca, “İçinde bulunduğumuz aylar grip sezonu olduğundan, diğer aylara göre vakalarda artış olması beklenen bir durumdur” dedi.

Gebze Özel Yüzyıl Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Doktor Yıldız Koca, son günlerde artan grip salgını vakaları nedeniyle merak edilenleri gazetemize anlattı. Doktor Koca, “Grip hastalığı influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulur. İnfluenza virüslerinin A,B,C adında 3 ana tipi vardır” ifadesini kullanırken “şu anda ülkemizde H1N1 - İnfluenza A (Domuz gribi) virüsü en sık görülen virüstür” yorumunu yaptı. 

ÖNCE AİLE HEKİMLERİNE GİDELİM

“İçinde bulunduğumuz aylar grip sezonu olduğundan, diğer aylara göre vakalarda artış olması beklenen bir durumdur” diyen başarılı doktor sözlerine şöyle devam etti. “Bu durum Mart ayında düşüşe geçmektedir. Bu yıl saptanan virüs tipleri ve pozitiflik oranları olağanüstü bir durum değildir. Grip her yaşta görülebilen bir hastalık olup, risk gruplarında yer alan kişilerde daha ağır seyredebilmektedir. Grip ve benzeri üst solunum yolu enfeksiyonu durumunda ilk müracaat edilecek yer, öncelikle acil servisler değil aile hekimleri olmalıdır” dedi.

BOL SIVI VE MEYVE ÇOK ÖNEMLİ

Doktor Yıldız Koca, Hastalık belirtileri başladıktan sonraki ilk 48 saat içinde başlanan tedavinin daha etkili olduğunu söylerken “Hastalar mutlaka istirahat etmeli, bol sıvı (ıhlamur, adaçayı, ekinezya çayı, su) tüketmeli, bol meyve yemeli ve ağır yağlı yiyeceklerden kaçınmalı, daha çok çorbalara yönelmelilerdir. Evde oluşturulacak buhar ortamı ve sıcak duş, iyi bir uyku ve hekim tarafından verilecek tedavi ile hastalık atlatılabilir. Mevsimsel grip hastalığında antibiyotiklerin yeri yoktur” ifadesini kullandı.  

ELLER SABUNLA İYİCE YIKANMALI

Gripten korunmak ve bulaştırmamak adına önerilerde bulunan Doktor Yıldız Koca, “Hapşırık ve öksürük esnasında ağız ve burun kâğıt mendil ile kapatılmalıdır ve kullanılan mendil çöpe atılmalıdır. Mendil yok ise kolun iç yüzüne öksürülmelidir. Sonrasında eller yıkanmalıdır. Evde hasta bireyin farklı bir havlu ya da kâğıt havlu kullanması önerilir. Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre kalmamalı. Eller sabun ve suyla sık sık yıkanmalı, ağız, burun ve gözlere kirli elle temastan kaçınmalı. Yüzeyler sık sık temizlenmeli. 65 yaş üstü bakım evinde kalan kişiler, kronik hastalar(Astım, Diyabet, Hipertansiyon), kan hastalığı ya da bağışıklığı baskılanmış çocuk ve erişkinler grip aşısı yaptırarak da korunmalılardır” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.