Milyonlara 4 müjde

Ekonomi 12.06.2018 - 09:09, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Milyonlara 4 müjde

Vergi indirimleri ve istisnaları getiren 5 müjde Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı tebliğlerle hayata geçti. BİN 15 TL KREŞ DESTEĞİ Kadın hizmet erbabına sağlanan kreş ve gündüz bakımevi yardımında gelir vergisi istisnası uygulamasının esasları düzenlendi. Buna göre, kreş ve gündüz bakımevi hizmetinin işverenlerce işyerinde verilmesi halinde, bu hizmetten faydalanan kadına sağlanan menfaatin tamamı gelir vergisinden istisna olacak. İşverenlerce, kreş ve gündüz bakımevi hizmetinin işyerinde verilmediği durumlarda, kadın hizmet erbabının hizmet aldığı gelir veya kurum- lar vergisi mükelleflerince işletilen kreş ve gündüz bakım evlerine ödeme yapılmak suretiyle sağlanan menfaatler de istisna kapsamında olacak. Dışarıdan kreş hizmeti alan işverenler, her çocuk için asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 50'sini (bin 14 lira 75 kuruş) aşmamak üzere bu istisnadan yararlanabilecek. Aşılırsa, aşan kısım ücret olarak vergilendirilecek. 10 BİN TL ARAÇ TEŞVİĞİ 16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi yapılacak. Alınacak aracın vergisiz fiyatı 46 bin liranın altındaysa teşvik tutarı 10 bin lira olacak. Vergisiz fiyatı 46 bin ila 80 bin lira arasında ise 8 bin, 80 bin lirayı aşıyorsa da 3 bin lira ÖTV indirimi sağlanacak. ​ASGARi ÜCRET DÜŞMEYECEK 2 yıldır asgari ücretin yıl başında belirlenen net tutarın altına düşmemesi için geçici olarak uygulanan ilave asgari geçim indirimi uygulamasının kalıcı olmasına ilişkin hüküm de Maliye'nin tebliğinde yer aldı. Düzenlemeyle net asgari ücret bu yıl bin 603 liranın altına düşmeyecek. ÇATIDA ELEKTRİK ÜRETENE MUAFİYET Konutların çatısına kurulacak tek bir elektrik üretim tesisinde üretilecek ihtiyaç fazlası elektrik enerjisini satanlar 'vergiden muaf esnaf' kabul edilecek. Muaflıktan yararlanmak için üretim tesisinin sahip olunan veya kiralanan konutların çatı veya cephelerinde kurulu olması şartı aranacak..

Vergi indirimleri ve istisnaları getiren 5 müjde Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı tebliğlerle hayata geçti. BİN 15 TL KREŞ DESTEĞİ
Kadın hizmet erbabına sağlanan kreş ve gündüz bakımevi yardımında gelir vergisi istisnası uygulamasının esasları düzenlendi. Buna göre, kreş ve gündüz bakımevi hizmetinin işverenlerce işyerinde verilmesi halinde, bu hizmetten faydalanan kadına sağlanan menfaatin tamamı gelir vergisinden istisna olacak. İşverenlerce, kreş ve gündüz bakımevi hizmetinin işyerinde verilmediği durumlarda, kadın hizmet erbabının hizmet aldığı gelir veya kurum- lar vergisi mükelleflerince işletilen kreş ve gündüz bakım evlerine ödeme yapılmak suretiyle sağlanan menfaatler de istisna kapsamında olacak. Dışarıdan kreş hizmeti alan işverenler, her çocuk için asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 50'sini (bin 14 lira 75 kuruş) aşmamak üzere bu istisnadan yararlanabilecek. Aşılırsa, aşan kısım ücret olarak vergilendirilecek.

10 BİN TL ARAÇ TEŞVİĞİ
16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi yapılacak. Alınacak aracın vergisiz fiyatı 46 bin liranın altındaysa teşvik tutarı 10 bin lira olacak. Vergisiz fiyatı 46 bin ila 80 bin lira arasında ise 8 bin, 80 bin lirayı aşıyorsa da 3 bin lira ÖTV indirimi sağlanacak.

​ASGARi ÜCRET DÜŞMEYECEK
2 yıldır asgari ücretin yıl başında belirlenen net tutarın altına düşmemesi için geçici olarak uygulanan ilave asgari geçim indirimi uygulamasının kalıcı olmasına ilişkin hüküm de Maliye'nin tebliğinde yer aldı. Düzenlemeyle net asgari ücret bu yıl bin 603 liranın altına düşmeyecek.

ÇATIDA ELEKTRİK ÜRETENE MUAFİYET
Konutların çatısına kurulacak tek bir elektrik üretim tesisinde üretilecek ihtiyaç fazlası elektrik enerjisini satanlar 'vergiden muaf esnaf' kabul edilecek. Muaflıktan yararlanmak için üretim tesisinin sahip olunan veya kiralanan konutların çatı veya cephelerinde kurulu olması şartı aranacak..

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.