Ölü sayısı 254'e çıktı

Kültür-Sanat 03.04.2017 - 09:07, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Ölü sayısı 254'e çıktı

Heyelanın mahalleleri yuttuğu ülkede yaşamını yitirenlerin en az 44'ü çocuk. Elektrik ve suyun olmadığı Mocoa'da birçok aile geceyi uyumadan geçirip kayıplarını aradı.

Güney Amerika ülkesi Kolombiya'nın güneybatısındaki Mocoa kentini yerle bir eden sel ve heyelanların ardından kurtarma çalışmalarında zamana karşı yarışılıyor. Reuters haber ajansı, aileler ve kurtarma ekiplerinin kayıpları aradığını bildiriyor. Elektrik ve suyun verilemediği kentte çok sayıda aile geceyi uyumadan geçirdi. Yedi mahallenin haritadan silindiği kentte ölü sayısı 254'ü buldu. Aşırı yağışla taşan derelerin dev kayaları kent içine kadar sürüklediği mahallelerde yaşamını yitirenlerin en az 44'ü çocuk. İki kızı ve bir torunundan haber alamayan 37 yaşındaki Maria Lilia Tisoy, "Nerede olduklarını, eğer yaralılarsa nerede bulabileceğimi bilmek istiyorum. Eğer ölmüşlerse onları bana teslim et Tanrım" deyip gözyaşı döküyor. Tisoy ve ailenin diğer üyeleri, kayıpları bulmak için enkazı arıyor. Akıntının 82 cesedi sürüklediği Villagarzon kasabasında kurtarma ekipleri ve askerler enkazları didik didik ediyor. Çıkarılan cesetler bir kilisede yan yana dizildi, aileler ağlayarak yakınlarını teşhis etti. Villagarzon Belediye Başkanı Jhon Ever Calderon, Reuters'a "Daha fazla bulacağımızı düşünüyoruz" dedi. Yine yoğun yağış ihtimali var Pazar günü bir kez daha felaket bölgesini ziyaret eden Başkan Juan Manuel Santos, elektrik ve su tesisatının en kısa zamanda yeniden temin edileceğini söyledi. Halihazırda 500'den fazla felaketzede acil yardım konutlarında barınıyor ve sosyal servis görevlileri 10 çocuğun ailesini bulmaya yardım etti. Bir gecede 10 günlük yağmurun yağdığı Mocoa ve çevresindeki arama kurtarma çalışmaları gün ağarınca devam edecek. Yetkililer, bölgede halen yoğun yağış ihtimali bulunduğunu da belirtiyor. Mocoa, geçen ay en az 100 kişinin sel nedeniyle yaşamını yitirdiği Peru sınırına oldukça yakın bir konumda. Kolombiya, dünyada heyelana bir seferde en fazla kurban vermiş ülkelerden biri. 1985'teki Armero felaketinde 20 bin insan hayatını kaybetmişti.  
Heyelanın mahalleleri yuttuğu ülkede yaşamını yitirenlerin en az 44'ü çocuk. Elektrik ve suyun olmadığı Mocoa'da birçok aile geceyi uyumadan geçirip kayıplarını aradı.

Güney Amerika ülkesi Kolombiya'nın güneybatısındaki Mocoa kentini yerle bir eden sel ve heyelanların ardından kurtarma çalışmalarında zamana karşı yarışılıyor.

Reuters haber ajansı, aileler ve kurtarma ekiplerinin kayıpları aradığını bildiriyor. Elektrik ve suyun verilemediği kentte çok sayıda aile geceyi uyumadan geçirdi. Yedi mahallenin haritadan silindiği kentte ölü sayısı 254'ü buldu. Aşırı yağışla taşan derelerin dev kayaları kent içine kadar sürüklediği mahallelerde yaşamını yitirenlerin en az 44'ü çocuk.

İki kızı ve bir torunundan haber alamayan 37 yaşındaki Maria Lilia Tisoy, "Nerede olduklarını, eğer yaralılarsa nerede bulabileceğimi bilmek istiyorum. Eğer ölmüşlerse onları bana teslim et Tanrım" deyip gözyaşı döküyor. Tisoy ve ailenin diğer üyeleri, kayıpları bulmak için enkazı arıyor.

Akıntının 82 cesedi sürüklediği Villagarzon kasabasında kurtarma ekipleri ve askerler enkazları didik didik ediyor. Çıkarılan cesetler bir kilisede yan yana dizildi, aileler ağlayarak yakınlarını teşhis etti. Villagarzon Belediye Başkanı Jhon Ever Calderon, Reuters'a "Daha fazla bulacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Yine yoğun yağış ihtimali var

Pazar günü bir kez daha felaket bölgesini ziyaret eden Başkan Juan Manuel Santos, elektrik ve su tesisatının en kısa zamanda yeniden temin edileceğini söyledi.

Halihazırda 500'den fazla felaketzede acil yardım konutlarında barınıyor ve sosyal servis görevlileri 10 çocuğun ailesini bulmaya yardım etti.

Bir gecede 10 günlük yağmurun yağdığı Mocoa ve çevresindeki arama kurtarma çalışmaları gün ağarınca devam edecek. Yetkililer, bölgede halen yoğun yağış ihtimali bulunduğunu da belirtiyor.

Mocoa, geçen ay en az 100 kişinin sel nedeniyle yaşamını yitirdiği Peru sınırına oldukça yakın bir konumda.

Kolombiya, dünyada heyelana bir seferde en fazla kurban vermiş ülkelerden biri. 1985'teki Armero felaketinde 20 bin insan hayatını kaybetmişti.
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.