GEBZE BELEDİYESİ 18 MART İLANI

POLİKİSTİK OVER SENDROMU’NDA NASIL BESLENİLMELİDİR?

Sağlık 16.01.2020 - 13:04, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

POLİKİSTİK OVER SENDROMU’NDA NASIL BESLENİLMELİDİR?

DİYETİSYEN YAPRAK YILMAZ YAZDI!

Polikistik over sendromu ( PKOS) ; insülin direnci, hiperandrojenizm, adet düzensizliği, kısırlık ve özellikle karın bölgesi yağlanması ile kendini gösteren hormonal bir hastalıktır. Obezite ve PKOS arasında güçlü bir bağ bulunmaktadır.  PKOS  kilo verme sürecini zorlaştırır fakat kilo kaybı hastalığın tedavi sürecini hızlandırır. Yapılan çalışmalar PKOS’un obezite, menstrual bozukluklar, hiperkolesterolemi, artmış kan glukoz düzeyi ve hormon dengesizliği gibi tipik semptomlarının beslenme tedavisi ile düzeldiğini gösteriyor. Tedavide temel amaç vücut ağırlık kaybının ve uzun dönemde ağırlık kontrolünün sağlanmasıdır. Fakat hızlı kilo kaybı üreme sistemi için risk oluşturabilmektedir. İdeal aralıklarda kilo kaybının sağlanması gerekir. Vücut ağırlığının 5-10 oranında azalmasıyla hormon düzeylerinde düzelme sağlanmaktadır. 2-5 arasında vücut ağırlık kaybının sağlanması ovülasyonun başlaması ve insülin duyarlılığının artmasında yeterlidir. 5-10 arasında vücut ağırlık kaybının ovülasyonu ve menstrual işlevleri düzelttiği, hiperadrojenizmi, kalp-damar hastalığı ve Tip 2 Diyabet gelişme riskini azalttığı belirtilmiştir. PEKİ PKOS’U OLAN HASTALAR NASIL BESLENMELİDİR? Kan glukoz kontrolünün sağlanması için öğün atlanmamalıdır. Özellikle kahvaltı öğününe önem verilmelidir. Glisemik indeksi yüksek karbonhidratlar azaltılarak, glisemik indeksi düşük karbonhidrat tüketimi artırılmalıdır. Böylece insülin direnci azalır, tokluk hissi oluşur ve acıkmalar gecikir. PKOS’lu hastalarda omega-3 yağ asidinin ek olarak alınması önerilmektedir. Omega-3 alımı kan yağlarından trigliseritleri ; aynı zamanda kan basıncını da anlamlı şekilde azaltır. Diyette posa kaynağı olan sebze, meyve ve tam tahıllı besinlerin yer alması sağlanmalıdır.      
DİYETİSYEN YAPRAK YILMAZ YAZDI!

Polikistik over sendromu ( PKOS) ; insülin direnci, hiperandrojenizm, adet düzensizliği, kısırlık ve özellikle karın bölgesi yağlanması ile kendini gösteren hormonal bir hastalıktır. Obezite ve PKOS arasında güçlü bir bağ bulunmaktadır.  PKOS  kilo verme sürecini zorlaştırır fakat kilo kaybı hastalığın tedavi sürecini hızlandırır.

Yapılan çalışmalar PKOS’un obezite, menstrual bozukluklar, hiperkolesterolemi, artmış kan glukoz düzeyi ve hormon dengesizliği gibi tipik semptomlarının beslenme tedavisi ile düzeldiğini gösteriyor. Tedavide temel amaç vücut ağırlık kaybının ve uzun dönemde ağırlık kontrolünün sağlanmasıdır.

Fakat hızlı kilo kaybı üreme sistemi için risk oluşturabilmektedir. İdeal aralıklarda kilo kaybının sağlanması gerekir.

Vücut ağırlığının 5-10 oranında azalmasıyla hormon düzeylerinde düzelme sağlanmaktadır. 2-5 arasında vücut ağırlık kaybının sağlanması ovülasyonun başlaması ve insülin duyarlılığının artmasında yeterlidir. 5-10 arasında vücut ağırlık kaybının ovülasyonu ve menstrual işlevleri düzelttiği, hiperadrojenizmi, kalp-damar hastalığı ve Tip 2 Diyabet gelişme riskini azalttığı belirtilmiştir.

PEKİ PKOS’U OLAN HASTALAR NASIL BESLENMELİDİR?

  • Kan glukoz kontrolünün sağlanması için öğün atlanmamalıdır. Özellikle kahvaltı öğününe önem verilmelidir.
  • Glisemik indeksi yüksek karbonhidratlar azaltılarak, glisemik indeksi düşük karbonhidrat tüketimi artırılmalıdır. Böylece insülin direnci azalır, tokluk hissi oluşur ve acıkmalar gecikir.
  • PKOS’lu hastalarda omega-3 yağ asidinin ek olarak alınması önerilmektedir. Omega-3 alımı kan yağlarından trigliseritleri ; aynı zamanda kan basıncını da anlamlı şekilde azaltır.
  • Diyette posa kaynağı olan sebze, meyve ve tam tahıllı besinlerin yer alması sağlanmalıdır.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.