19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

RAMAZAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Sağlık 22.05.2020 - 12:06, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

RAMAZAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

YAPRAK YILMAZ YAZDI RAMAZAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ? Adı gibi kendi de şeker olan Şeker bayramımız geldi çattı. 1 aydır vücudumuz ramazan ayı düzenine alıştı. 2 öğün beslenmeden normal düzene geçiş yapıyoruz. Ama bu süreçte kontrollü gitmek gerekiyor. Çünkü ramazan ayında öğün sayısının azalmasıyla birlikte metabolizmamız da yavaşladı ve bu sürece uyum sağladı. Bir anda fazla miktarda yağlı, şekerli, karbonhidratlı gıdaları tüketmek, şerbetli tatlılar, hamur işlerini tüketmek mide ve bağırsaklarımıza zarar verebilir. Aynı zamanda enerji değeri çok yüksek olan bu yiyecekleri gün içinde birkaç porsiyon tüketmek bel çevresi genişlemesine sebep olabilir. Bel çevresi genişlemesi de başta insülin direnci olmak üzere, karaciğer yağlanması, tansiyon yükselmesi gibi metabolik hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Bu yüzden Ramazan bayramında da kontrolü elden bırakmamak lazım. Tabi ki tatlı da tüketeceğiz fakat miktarına ve türüne dikkat ederek! PEKİ BAYRAM GÜNÜ NASIL BESLENMELİYİZ? Hafif bir kahvaltı ile güne başlayın. 1 kase yoğurt içerisine 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 porsiyon taze mevsim meyvesi ve 5-6 adet badem ile yapılan bir kahvaltı yeterli olacaktır. Şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlılar tüketmeye özen gösterin. Mümkün olduğu kadar hamur işi tüketmemeye özen gösterin. Tükettiğiniz tatlı miktarının 2 porsiyonu aşmamasına özen gösterin. Özellikle şeker, kalp ve tansiyon hastalarının bu yiyeceklere daha çok dikkat etmesi gerekir. 1 dilim su böreği yediğinizde 4 dilim ekmek, 1 yemek kaşığı yağ yediğinizi aklınıza getirin ve buna göre porsiyon ölçülerinizi ayarlayın. Öğle yemeğinizde peynirli ya da tavuklu bir salata yanında 1 su bardağı ayran tüketebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar öğünlerin yanında ekmek, pilav, makarna gibi ekstra karbonhidrat kaynaklarını tüketmeyin. Gün içerisinde su tüketimini ihmal etmeyin. Metabolizma dengesini sağlayabilmek için su tüketmeniz gereklidir. Akşam öğününü de hafif sebze yemeği ve 1 kase yoğurt ya da cacık ile geçirebilirsiniz. Öğünlerinizin yanına bol yeşillikli salatalar ekleyin ki aldığınıza posa miktarı artsın ve sindiriminiz daha kolay olsun. Gün içerisinde gazlı ve şekerli içeceklere yönelmeyin. Bunun yerine ayran, maden suyu, ev yapımı limonata, taze sıkılmış meyve suları, yeşilçay, beyaz çay gibi bitki çayları tüketebilirsiniz. Fiziksel aktivitenizi asla ihmal etmeyin. Hem yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için hem de yediklerinizi daha kolay sindirebilmeniz için. Unutmayın 1 dilim baklavayı eritebilmek için en az 10 dakika tempolu yürümeniz gerekir. Gün içerisinde 30-45 dakika fiziksel aktivite yapmaya özen gösterin. Şeker, tansiyon, kolesterol ve kalp hastalıkları olan bireylerin daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Bilinçsiz tüketim sonucu tansiyon ve şekerde yükselme, bayılmalar, kalpte ritim bozuklukları ortaya çıkabilir.

YAPRAK YILMAZ YAZDI

RAMAZAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Adı gibi kendi de şeker olan Şeker bayramımız geldi çattı. 1 aydır vücudumuz ramazan ayı düzenine alıştı. 2 öğün beslenmeden normal düzene geçiş yapıyoruz. Ama bu süreçte kontrollü gitmek gerekiyor. Çünkü ramazan ayında öğün sayısının azalmasıyla birlikte metabolizmamız da yavaşladı ve bu sürece uyum sağladı. Bir anda fazla miktarda yağlı, şekerli, karbonhidratlı gıdaları tüketmek, şerbetli tatlılar, hamur işlerini tüketmek mide ve bağırsaklarımıza zarar verebilir. Aynı zamanda enerji değeri çok yüksek olan bu yiyecekleri gün içinde birkaç porsiyon tüketmek bel çevresi genişlemesine sebep olabilir. Bel çevresi genişlemesi de başta insülin direnci olmak üzere, karaciğer yağlanması, tansiyon yükselmesi gibi metabolik hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Bu yüzden Ramazan bayramında da kontrolü elden bırakmamak lazım. Tabi ki tatlı da tüketeceğiz fakat miktarına ve türüne dikkat ederek!

PEKİ BAYRAM GÜNÜ NASIL BESLENMELİYİZ?

  • Hafif bir kahvaltı ile güne başlayın. 1 kase yoğurt içerisine 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 porsiyon taze mevsim meyvesi ve 5-6 adet badem ile yapılan bir kahvaltı yeterli olacaktır.
  • Şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlılar tüketmeye özen gösterin. Mümkün olduğu kadar hamur işi tüketmemeye özen gösterin. Tükettiğiniz tatlı miktarının 2 porsiyonu aşmamasına özen gösterin. Özellikle şeker, kalp ve tansiyon hastalarının bu yiyeceklere daha çok dikkat etmesi gerekir. 1 dilim su böreği yediğinizde 4 dilim ekmek, 1 yemek kaşığı yağ yediğinizi aklınıza getirin ve buna göre porsiyon ölçülerinizi ayarlayın.
  • Öğle yemeğinizde peynirli ya da tavuklu bir salata yanında 1 su bardağı ayran tüketebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar öğünlerin yanında ekmek, pilav, makarna gibi ekstra karbonhidrat kaynaklarını tüketmeyin.
  • Gün içerisinde su tüketimini ihmal etmeyin. Metabolizma dengesini sağlayabilmek için su tüketmeniz gereklidir.
  • Akşam öğününü de hafif sebze yemeği ve 1 kase yoğurt ya da cacık ile geçirebilirsiniz. Öğünlerinizin yanına bol yeşillikli salatalar ekleyin ki aldığınıza posa miktarı artsın ve sindiriminiz daha kolay olsun.
  • Gün içerisinde gazlı ve şekerli içeceklere yönelmeyin. Bunun yerine ayran, maden suyu, ev yapımı limonata, taze sıkılmış meyve suları, yeşilçay, beyaz çay gibi bitki çayları tüketebilirsiniz.
  • Fiziksel aktivitenizi asla ihmal etmeyin. Hem yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için hem de yediklerinizi daha kolay sindirebilmeniz için. Unutmayın 1 dilim baklavayı eritebilmek için en az 10 dakika tempolu yürümeniz gerekir. Gün içerisinde 30-45 dakika fiziksel aktivite yapmaya özen gösterin.

Şeker, tansiyon, kolesterol ve kalp hastalıkları olan bireylerin daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Bilinçsiz tüketim sonucu tansiyon ve şekerde yükselme, bayılmalar, kalpte ritim bozuklukları ortaya çıkabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.