19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Ramazanda Nasıl Beslenilmeli?

Sağlık 24.04.2020 - 14:01, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Ramazanda Nasıl Beslenilmeli?

Ramazan ayı hem ruhen hem bedenen arındığımız bir aydır. Bu ayla beraber sofralarımıza da sadeliğin eşlik etmesini bekleriz. Fakat Türk gelenek ve görenekleri sebebiyle ramazan ayında çeşit çeşit yemekler yapılır, börekler, tatlılar ile sofralar donatılır. Bu alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekir; hem beslenme açısından hem de ramazanın anlamını tam olarak anlayabilmek için. Ramazan ayında uzun süreli açlık sonucunda vücut hareketleri azalır, bazal metabolizma hızı yavaşlar, sağlıklı beslenilmezse vücuttaki yağ birikimi artar. Bu yüzden sağlıklı beslenme özen gösterilmelidir. Öncelikle sahurda, beyaz undan yapılmış pide, ekmek, börek vs tüketimini sınırlandırın hatta tüketmeyin. Bu besinlerin glisemik indeksi yüksektir. Yani vücudumuz bunların içindeki şekeri daha hızlı kullanır daha sık kan şekeri düşüklüğü yaşarız. Bunların yerine tam buğday ya da çavdar ekmeği tüketmeye çalışın. Sahur masamız kahvaltı niteliğinde olsun. Sağlıklı bireyler her gün 1 adet yumurta tüketmeye özen göstersin. Kolesterol problemi olan bireyler haftada 3 gün olacak şekilde yumurta tüketebilir. Yanında 1 dilim beyaz peynir, bol domates, salatalık, mevsim yeşilliği olsun. Omega 3 açısından zengin ceviz, semizotunu ilave edin. Ardından 1 kase yoğurt ya da 1 su bardağı süt, kefir, ayran gibi bir süt ürünü tercih edin. Yumurta , yoğurt tok tutucu özellik gösterir. Domates , salatalık, yeşillikler su içeriklerinden ötürü su ihtiyacınıza cevap verir. Bunların yanında 2 adet hurma tüketebilirsiniz. Hurma zengin lif içeriği sebebiyle tok kalmanıza yardımcı olur, aynı zamanda bağırsak hareketlerinizi düzenler. Sahurda çay , kahve yerine bitki çayı tüketmeye özen gösterin. Çünkü çay ve kahve diüretik özelliklerinden ötürü vücudunuzdan su kaybına sebep olur. Aynı zamanda kafein içerikleri sebebiyle uyku düzeninizin bozulmasına neden olabilir. Bu dönemde hem bağışıklığın güçlü tutulması hem de kilo kontrolünü sağlayabilmek için uyku düzeninin sağlanmış olması gerekir. Orucu açarken 2 bardak su ile başlayın. 1 adet hurma, 1 adet zeytin, 1 dilim beyaz peynir, domates, salatalık ile iftariyelik tabağı hazırlayabilirsiniz. İftariyelik tabağınızda salam, sucuk, pastırma gibi işlenmiş ürünlere yer vermeyin. Öncelikle 1 kase çorba içerek başlayın. Mercimek, sebze, domates, yoğurt çorbası gibi çorbaları tercih edin. 10-15 dk bekledikten sonra ana yemeğe başlayabilirsiniz. 1 çeşit et yemeği,1 çeşit zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt ve salata tüketmeniz yeterli olur. Sebzeler su içeriklerinin yüksek olması sebebi ile su ihtiyacımıza yanıt verir, lif içeriklerinin yüksek olması sebebiyle midenizde hacim kaplar, tokluk sağlar, bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olur. Ramazanda sofralarınızda kurubaklagillere yer verin. Mümkünse haftanın 3 günü mercimek çorbası tüketmeye özen gösterin. Kurubaklagiller bitkisel protein kaynağımızdır aynı zamanda lif içeriklerinin yüksek olması sebebiyle sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Yemekten 2 saat sonra 1 porsiyon sütlü tatlı tüketebilirsiniz ( güllaç, sütlaç, muhallebi, puding gibi ). Fakat tatlı ihtiyacınızı genelde meyvelerle sağlamanız daha faydalı olacaktır. Meyveler sayesinde bağışıklığın güçlü tutulması sağlanır. İftardan 2 saat sonra yarım saatlik hafif tempolu fiziksel aktiviteniz olmalıdır, metabolizmanızın düzenlenmesi için. Çay, kahve tüketimi vücutta demir emiliminin olumsuz etkilenmemesi için iftardan 2 saat sonra olmalıdır. Su tüketimi ihmal edilmemelidir. Orucu açarken 2 bardak, yemek esnasında 2 bardak, iftardan uyuyana kadar 4 bardak, sahurda 3 bardak olacak şekilde günde 10-12 bardak su tüketmeye özen gösterin. Herkese hayırlı, bereketlİ Ramazanlar.

Ramazan ayı hem ruhen hem bedenen arındığımız bir aydır. Bu ayla beraber sofralarımıza da sadeliğin eşlik etmesini bekleriz. Fakat Türk gelenek ve görenekleri sebebiyle ramazan ayında çeşit çeşit yemekler yapılır, börekler, tatlılar ile sofralar donatılır. Bu alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekir; hem beslenme açısından hem de ramazanın anlamını tam olarak anlayabilmek için.

Ramazan ayında uzun süreli açlık sonucunda vücut hareketleri azalır, bazal metabolizma hızı yavaşlar, sağlıklı beslenilmezse vücuttaki yağ birikimi artar. Bu yüzden sağlıklı beslenme özen gösterilmelidir.

Öncelikle sahurda, beyaz undan yapılmış pide, ekmek, börek vs tüketimini sınırlandırın hatta tüketmeyin. Bu besinlerin glisemik indeksi yüksektir. Yani vücudumuz bunların içindeki şekeri daha hızlı kullanır daha sık kan şekeri düşüklüğü yaşarız. Bunların yerine tam buğday ya da çavdar ekmeği tüketmeye çalışın.

Sahur masamız kahvaltı niteliğinde olsun. Sağlıklı bireyler her gün 1 adet yumurta tüketmeye özen göstersin. Kolesterol problemi olan bireyler haftada 3 gün olacak şekilde yumurta tüketebilir. Yanında 1 dilim beyaz peynir, bol domates, salatalık, mevsim yeşilliği olsun. Omega 3 açısından zengin ceviz, semizotunu ilave edin. Ardından 1 kase yoğurt ya da 1 su bardağı süt, kefir, ayran gibi bir süt ürünü tercih edin. Yumurta , yoğurt tok tutucu özellik gösterir. Domates , salatalık, yeşillikler su içeriklerinden ötürü su ihtiyacınıza cevap verir. Bunların yanında 2 adet hurma tüketebilirsiniz. Hurma zengin lif içeriği sebebiyle tok kalmanıza yardımcı olur, aynı zamanda bağırsak hareketlerinizi düzenler.

Sahurda çay , kahve yerine bitki çayı tüketmeye özen gösterin. Çünkü çay ve kahve diüretik özelliklerinden ötürü vücudunuzdan su kaybına sebep olur. Aynı zamanda kafein içerikleri sebebiyle uyku düzeninizin bozulmasına neden olabilir. Bu dönemde hem bağışıklığın güçlü tutulması hem de kilo kontrolünü sağlayabilmek için uyku düzeninin sağlanmış olması gerekir.

Orucu açarken 2 bardak su ile başlayın. 1 adet hurma, 1 adet zeytin, 1 dilim beyaz peynir, domates, salatalık ile iftariyelik tabağı hazırlayabilirsiniz. İftariyelik tabağınızda salam, sucuk, pastırma gibi işlenmiş ürünlere yer vermeyin. Öncelikle 1 kase çorba içerek başlayın. Mercimek, sebze, domates, yoğurt çorbası gibi çorbaları tercih edin. 10-15 dk bekledikten sonra ana yemeğe başlayabilirsiniz. 1 çeşit et yemeği,1 çeşit zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt ve salata tüketmeniz yeterli olur. Sebzeler su içeriklerinin yüksek olması sebebi ile su ihtiyacımıza yanıt verir, lif içeriklerinin yüksek olması sebebiyle midenizde hacim kaplar, tokluk sağlar, bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olur.

Ramazanda sofralarınızda kurubaklagillere yer verin. Mümkünse haftanın 3 günü mercimek çorbası tüketmeye özen gösterin. Kurubaklagiller bitkisel protein kaynağımızdır aynı zamanda lif içeriklerinin yüksek olması sebebiyle sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.

Yemekten 2 saat sonra 1 porsiyon sütlü tatlı tüketebilirsiniz ( güllaç, sütlaç, muhallebi, puding gibi ). Fakat tatlı ihtiyacınızı genelde meyvelerle sağlamanız daha faydalı olacaktır. Meyveler sayesinde bağışıklığın güçlü tutulması sağlanır.

İftardan 2 saat sonra yarım saatlik hafif tempolu fiziksel aktiviteniz olmalıdır, metabolizmanızın düzenlenmesi için.

Çay, kahve tüketimi vücutta demir emiliminin olumsuz etkilenmemesi için iftardan 2 saat sonra olmalıdır.

Su tüketimi ihmal edilmemelidir. Orucu açarken 2 bardak, yemek esnasında 2 bardak, iftardan uyuyana kadar 4 bardak, sahurda 3 bardak olacak şekilde günde 10-12 bardak su tüketmeye özen gösterin.

Herkese hayırlı, bereketlİ Ramazanlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.