19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Sakinledi!

Ekonomi 30.10.2017 - 09:06, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Sakinledi!

Geçtiğimiz hafta yaşanan hareketli günlerin ardından dolar, yeni haftaya biraz daha sakin başlamış görünüyor. Yeni haftanın ilk işlemlerini dolar 3.77-78 TL aralığında seyrediyor.

Dolarda dünya genelinde görülen güçlenmenin yanında iç riskler geçtiğimiz hafta dolar kurunu 3.84 TL seviyelerine kadar taşımıştı. Ancak cuma günü kapanışa yakın başlayan düşüş dolar/TL kurunu 3.80 TL seviyesinin altına çekti. POWELL'IN ADI YETTİ Dolardaki düşüşte  ABD Merkez Bankası ( Fed) başkanlığı için Jerome Powell'ın adı geçmesi etkili oldu. Dolar,  Fed başkanlığı için  Stanford Üniversitesi  Ekonomi Profesörü John Taylor'un adının geçmesi ile yukarı doğru hareketlenmişti. Taylor'un gelmesi halinde  Fed'in faiz artırım sürecine hız vermesi ve bunun da dolara değer kazandırması bekleniyor. Ancak Powell, piyasaya göre daha ılımlı bir isim. Powell'ı öne çıkaran faktörlerin başında  Cumhuriyetçi Parti'yi ve  Donald Trump'ın ekonomi hedeflerini desteklemesi geliyor. George H.W. Bush döneminde  ABD Hazine Bakanlığı'nda görev yapan Powell'ın finans alanında özel sektör deneyimi de bulunuyor. Powell, kamu görevlerinden önce uzun süre Dillon, Read & Co ve Carlyle Group gibi yatırım şirketlerinde çalıştı. YURT DIŞI GELİŞMELERE BELİRLEYİCİ OLACAK Piyasalarda yeni hafta sakin başlamış görünüyor. Cuma günü 3.80 TL'nin altına inen dolar kuru Pazartesi sabah itibariyle de bu seviyelerini koruyor. Dolar saat 07.30'da ilk işlemleri 3.77-3.78 TL aralığından geçerken, euro 4.38-4.39 TL aralığında. Dolarda yönü belirleyecek en önemli gelişme yurt dışı kaynajklı olmaya devam edecek. Özellikle  Fed'in başına kimin geçeceği konusu doların global piyasalardaki seyri açısından son derece kritik. Powell'ın isminin öne çıktığı her haber dolara ivme kaybettirebilir.  Donald Trump'ın yeni adayı 3 Kasım'da çıkacağı  Asya turu öncesinde açıklaması bekleniyor. İçeride ise  ABD vize krizine ilişkin gelişmeler ve siyaset izlenmeye devam edilecek.
Geçtiğimiz hafta yaşanan hareketli günlerin ardından dolar, yeni haftaya biraz daha sakin başlamış görünüyor. Yeni haftanın ilk işlemlerini dolar 3.77-78 TL aralığında seyrediyor.

Dolarda dünya genelinde görülen güçlenmenin yanında iç riskler geçtiğimiz hafta dolar kurunu 3.84 TL seviyelerine kadar taşımıştı. Ancak cuma günü kapanışa yakın başlayan düşüş dolar/TL kurunu 3.80 TL seviyesinin altına çekti.

POWELL'IN ADI YETTİ

Dolardaki düşüşte  ABD Merkez Bankası ( Fed) başkanlığı için Jerome Powell'ın adı geçmesi etkili oldu. Dolar,  Fed başkanlığı için  Stanford Üniversitesi  Ekonomi Profesörü John Taylor'un adının geçmesi ile yukarı doğru hareketlenmişti. Taylor'un gelmesi halinde  Fed'in faiz artırım sürecine hız vermesi ve bunun da dolara değer kazandırması bekleniyor.

Ancak Powell, piyasaya göre daha ılımlı bir isim. Powell'ı öne çıkaran faktörlerin başında  Cumhuriyetçi Parti'yi ve  Donald Trump'ın ekonomi hedeflerini desteklemesi geliyor. George H.W. Bush döneminde  ABD Hazine Bakanlığı'nda görev yapan Powell'ın finans alanında özel sektör deneyimi de bulunuyor. Powell, kamu görevlerinden önce uzun süre Dillon, Read & Co ve Carlyle Group gibi yatırım şirketlerinde çalıştı.

YURT DIŞI GELİŞMELERE BELİRLEYİCİ OLACAK

Piyasalarda yeni hafta sakin başlamış görünüyor. Cuma günü 3.80 TL'nin altına inen dolar kuru Pazartesi sabah itibariyle de bu seviyelerini koruyor. Dolar saat 07.30'da ilk işlemleri 3.77-3.78 TL aralığından geçerken, euro 4.38-4.39 TL aralığında.

Dolarda yönü belirleyecek en önemli gelişme yurt dışı kaynajklı olmaya devam edecek. Özellikle  Fed'in başına kimin geçeceği konusu doların global piyasalardaki seyri açısından son derece kritik. Powell'ın isminin öne çıktığı her haber dolara ivme kaybettirebilir.  Donald Trump'ın yeni adayı 3 Kasım'da çıkacağı  Asya turu öncesinde açıklaması bekleniyor.

İçeride ise  ABD vize krizine ilişkin gelişmeler ve siyaset izlenmeye devam edilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.