19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Tehlike Çanları Çalıyor!

09.01.2015 - 11:42, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:30
 

Tehlike Çanları Çalıyor!

Genel sanayinin itici gücü imalat sanayinde yüzde 0,2'lik düşüş yaşandı. İlk 11 aylık artış ise yüzde 3,5'e geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayıyla ilgili sanayi üretimi verilerini açıkladı. Sonuçlar, sanayinin temel itici günü imalat sanayinde 23 ay sonra gerileme olduğunu gösterdi.ÖNCEKİ AYA GÖRE DÜŞTÜKasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre takvim etkisinden arındırılmış genel sanayi üretim endeksi yüzde 0,7 artışla 124,7 puana çıktı. Bu artış Ekim 2014'te yüzde 2,4'tü. Ayrıca kasım ayında, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,1 düştü.MADEN VE ENERJİ CANLIYine kasımda, takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi üretim endeksi yüzde 0,2 düşüşle 126,7 puana inerken, elektrik, gaz, buhar üretim ve dağıtım endeksi yüzde 5 artışla 115,7 puana ve madencilik üretim endeksi de yüzde 6,3 artışla 116,3 puana çıktı.Kasım ayında, aylık bazda üretim gerilemesi olan imalat sanayinin alt dallarına bakınca en dikkat çekici düşüşün yüzde 12,8'le bilgisayar ve elektronikte olduğu görülüyor.ELEKTRONİKTE KAN KAYBIEkim ayında da bu sektörde önemli düşüş olmuştu. Bunun yanında ana metaldeki yüzde 6,1, plastikteki yüzde 3, içecekteki yüzde 2,3'lük düşüşler dikkat çekti. Üretim otomotivde yüzde 0,3, kimyada ise yüzde 0,1 gibi sınırlı düzeyde arttı.YILLIK EKONOMİK BÜYÜMEYİ ETKİLERYılın ilk 11 ayında ise geçen yılın aynı ayına göre takvim etkisinden arındırılmış genel sanayi üretim endeksi yüzde 3,5 arttı. İlk 10 ayda rakam yüzde 3,9'du. İmalat sanayi üretim endeksi yüzde 4,5, elektrik, gaz, buhar üretim ve dağıtım endeksi yüzde 5 ve madencilik üretim endeksi de yüzde 6,9 arttı.Kasımda, sanayideki sınırlı artış, yılın dördüncü çeyreğiyle ilgili genel ekonomik büyüme ilişkin endişleri artıracak. Bu durum yıllık büyümeyi de olumsuz etkileyecek.
Genel sanayinin itici gücü imalat sanayinde yüzde 0,2'lik düşüş yaşandı. İlk 11 aylık artış ise yüzde 3,5'e geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayıyla ilgili sanayi üretimi verilerini açıkladı. Sonuçlar, sanayinin temel itici günü imalat sanayinde 23 ay sonra gerileme olduğunu gösterdi.

ÖNCEKİ AYA GÖRE DÜŞTÜ

Kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre takvim etkisinden arındırılmış genel sanayi üretim endeksi yüzde 0,7 artışla 124,7 puana çıktı. Bu artış Ekim 2014'te yüzde 2,4'tü. Ayrıca kasım ayında, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,1 düştü.

MADEN VE ENERJİ CANLI

Yine kasımda, takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi üretim endeksi yüzde 0,2 düşüşle 126,7 puana inerken, elektrik, gaz, buhar üretim ve dağıtım endeksi yüzde 5 artışla 115,7 puana ve madencilik üretim endeksi de yüzde 6,3 artışla 116,3 puana çıktı.

Kasım ayında, aylık bazda üretim gerilemesi olan imalat sanayinin alt dallarına bakınca en dikkat çekici düşüşün yüzde 12,8'le bilgisayar ve elektronikte olduğu görülüyor.

ELEKTRONİKTE KAN KAYBI

Ekim ayında da bu sektörde önemli düşüş olmuştu. Bunun yanında ana metaldeki yüzde 6,1, plastikteki yüzde 3, içecekteki yüzde 2,3'lük düşüşler dikkat çekti. Üretim otomotivde yüzde 0,3, kimyada ise yüzde 0,1 gibi sınırlı düzeyde arttı.

YILLIK EKONOMİK BÜYÜMEYİ ETKİLER

Yılın ilk 11 ayında ise geçen yılın aynı ayına göre takvim etkisinden arındırılmış genel sanayi üretim endeksi yüzde 3,5 arttı. İlk 10 ayda rakam yüzde 3,9'du. İmalat sanayi üretim endeksi yüzde 4,5, elektrik, gaz, buhar üretim ve dağıtım endeksi yüzde 5 ve madencilik üretim endeksi de yüzde 6,9 arttı.

Kasımda, sanayideki sınırlı artış, yılın dördüncü çeyreğiyle ilgili genel ekonomik büyüme ilişkin endişleri artıracak. Bu durum yıllık büyümeyi de olumsuz etkileyecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.