Seçime sayılı günler kala son anket

07.10.2015 - 10:55, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Seçime sayılı günler kala son anket

Son beş seçim sonucunu gerçeğe en yakın oranla tahmin eden ANDY-AR 1 Kasım Genel Seçimi için seçmenin nabzını tuttu. 29 kentte ankete katılan 1764 seçmen, “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna cevap verdi.

1 Kasım Genel Seçimi'ne 25 gün kala ANDY-AR seçmenin nabzını tutup vatandaşların gündemdeki sorunlara ilişkin görüşlerini ölçtü. ANDY-AR, yaptığı çalışmada kantitatif araştırma tekniklerinden "CATİ (telefon ile görüşme)" yöntemini kullanarak 29 ilde, 3 ile 6 Ekim tarihleri arasında 1764 denekle tek tek görüşerek bu anketi gerçekleştirdi. Çalışmada, farklı sosyo-ekonomik ve sosyodemografik gruba mensup kişilerden yaş, cinsiyet, eğitim, mahalle/semt kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş deneklerle görüşüldü. ANDY-AR, yaptığı anket çalışmasında 0.95 güven aralığı içinde, hata payını ise +/- % 2.5 olarak açıkladı. 'DİĞER ' PARTİLERİN OYLARI AK PARTİ VE CHP'YE KAYIYOR ANDY-AR Kamuoyu Araştırma Şirketi, 1 Kasım Genel Seçimi'nde sandığa gidecek olan seçmenlere "Hangi partiye oy vereceksiniz?" diye sordu. Yüzde 14.7 oranında çıkan 'kararsız' seçmen pastasının siyasi partilere dağılımının ardından 7 Haziran Genel Seçimi'nde % 40.9 oy alan AK Parti'nin bu oranı % 42.6'ya çıkardığı, yüzde 1.5'in üzerinde artış gösterdiği görüldü. Son genel seçimde % 25 oy alan anamuhalefet partisi CHP'ninse yüzde 2'lik bir yükselişle % 27.1'i yakaladığı ankete yansıdı. ANDY-AR'ın çalışmasında 7 Haziran'da, % 16.3 oy alan MHP'nin yüzde 1'lik düşüş yaşadığı ve oyunun % 15.2 olduğu görüldü. 7 Haziran seçiminde % 13.1 oy alan HDP'de de yüzde 1'lik kayıp saptandı. HDP'ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzdesi 12.1 olarak belirlendi. 7 Haziran seçiminde % 4.7 çıkan "Diğer" cevabıysa ANDY-AR'ın çalışmasında % 3 oranında kaldı. KARARSIZ SEÇMEN AK PARTİ VE CHP'YE YAKIN Kamuoyu araştırmasında ANDY-AR kararsız seçmenlere, "Kendinizi en yakın htiğiniz parti hangisi?" sorusunu da yöneltti. Ankete katılanların % 38.5'i "Cevap yok" yanıtını verdi. Yüzde 8.1'iyse "Yakın htiğim bir parti yok" dedi. Katılımcıların % 19.7'si kendisini AK Parti'ye yakın htiğini belirtti. CHP'ye kendisini yakın htiğini söyleyenlerin oranıysa % 17.5 oldu. CHP'yi, % 6.2 ile MHP, % 4.1 ile HDP, % 2.4 ile SP izledi. 'TEK BAŞINA İKTİDAR KAPISI AÇIK' Yapılan son ankette oy oranlarına göre AK Parti'nin 265-268 civarında milletvekili çıkarabileceğini ifade eden ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, "Seçmen eğilimleri, seçime kadar tek başına iktidar kapısınınsa hâlâ açık olduğunu gösteriyor. Yaptığımız anketlerden bu sonucu çıkarıyoruz" dedi.  KAYNAK:HABERTÜRK
Son beş seçim sonucunu gerçeğe en yakın oranla tahmin eden ANDY-AR 1 Kasım Genel Seçimi için seçmenin nabzını tuttu. 29 kentte ankete katılan 1764 seçmen, “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna cevap verdi.

1 Kasım Genel Seçimi'ne 25 gün kala ANDY-AR seçmenin nabzını tutup vatandaşların gündemdeki sorunlara ilişkin görüşlerini ölçtü. ANDY-AR, yaptığı çalışmada kantitatif araştırma tekniklerinden "CATİ (telefon ile görüşme)" yöntemini kullanarak 29 ilde, 3 ile 6 Ekim tarihleri arasında 1764 denekle tek tek görüşerek bu anketi gerçekleştirdi.

Çalışmada, farklı sosyo-ekonomik ve sosyodemografik gruba mensup kişilerden yaş, cinsiyet, eğitim, mahalle/semt kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş deneklerle görüşüldü. ANDY-AR, yaptığı anket çalışmasında 0.95 güven aralığı içinde, hata payını ise +/- % 2.5 olarak açıkladı.



'DİĞER ' PARTİLERİN OYLARI AK PARTİ VE CHP'YE KAYIYOR
ANDY-AR Kamuoyu Araştırma Şirketi, 1 Kasım Genel Seçimi'nde sandığa gidecek olan seçmenlere "Hangi partiye oy vereceksiniz?" diye sordu. Yüzde 14.7 oranında çıkan 'kararsız' seçmen pastasının siyasi partilere dağılımının ardından 7 Haziran Genel Seçimi'nde % 40.9 oy alan AK Parti'nin bu oranı % 42.6'ya çıkardığı, yüzde 1.5'in üzerinde artış gösterdiği görüldü.

Son genel seçimde % 25 oy alan anamuhalefet partisi CHP'ninse yüzde 2'lik bir yükselişle % 27.1'i yakaladığı ankete yansıdı. ANDY-AR'ın çalışmasında 7 Haziran'da, % 16.3 oy alan MHP'nin yüzde 1'lik düşüş yaşadığı ve oyunun % 15.2 olduğu görüldü. 7 Haziran seçiminde % 13.1 oy alan HDP'de de yüzde 1'lik kayıp saptandı. HDP'ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzdesi 12.1 olarak belirlendi. 7 Haziran seçiminde % 4.7 çıkan "Diğer" cevabıysa ANDY-AR'ın çalışmasında % 3 oranında kaldı.



KARARSIZ SEÇMEN AK PARTİ VE CHP'YE YAKIN
Kamuoyu araştırmasında ANDY-AR kararsız seçmenlere, "Kendinizi en yakın htiğiniz parti hangisi?" sorusunu da yöneltti. Ankete katılanların % 38.5'i "Cevap yok" yanıtını verdi. Yüzde 8.1'iyse "Yakın htiğim bir parti yok" dedi. Katılımcıların % 19.7'si kendisini AK Parti'ye yakın htiğini belirtti. CHP'ye kendisini yakın htiğini söyleyenlerin oranıysa % 17.5 oldu. CHP'yi, % 6.2 ile MHP, % 4.1 ile HDP, % 2.4 ile SP izledi.



'TEK BAŞINA İKTİDAR KAPISI AÇIK'
Yapılan son ankette oy oranlarına göre AK Parti'nin 265-268 civarında milletvekili çıkarabileceğini ifade eden ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, "Seçmen eğilimleri, seçime kadar tek başına iktidar kapısınınsa hâlâ açık olduğunu gösteriyor. Yaptığımız anketlerden bu sonucu çıkarıyoruz" dedi. 

KAYNAK:HABERTÜRK

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.