19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Tansiyon kaç olmalı? Normal tansiyon değerleri kaçtır?

Sağlık 20.10.2020 - 09:26, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Tansiyon kaç olmalı? Normal tansiyon değerleri kaçtır?

Tansiyon, kan basıncı anlamına gelir yani, kalbin vücuda kan pompalamak için kullandığı kuvvetin ölçüsünü ifade eder. Normal tansiyon değerleri hayati önem taşımaktadır. Tansiyon ölçümünde dikkate alınan büyük ve küçük tansiyon değerleridir. Tansiyon değerleri herkeste değişiklik gösterebileceği gibi standart rakamlar normal tansiyon değerlerini gösterir. Peki, tansiyon kaç olmalı? Normal tansiyon değerleri kaçtır? İşte sağlıklı bir yetişkin için normal tansiyon değerleri… Tansiyon ölçümü sırasında sistolik (büyük) ve diyastolik (küçük)kan basınçlarına bakılarak değerler ölçülür. Yüksek tansiyon hipertansiyon, düşük tansiyon ise hipotansiyon olarak tanımlanır. Kan basıncı yani tansiyon organ ve dokulara kanın ulaşması ve hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için oldukça önemlidir. Öte yandan tansiyon sıkıntısı yaşayanlar tansiyon normalde kaç olmalı sorusunun yanıtı hakkında çeşitli araştırmalarda bulunmaktadır. Peki, normal tansiyon değerleri kaç olmalı? Normal tansiyon kaçtır? İşte insan vücudunda olması gereken tansiyon değerleri… TANSİYON NASIL ÖLÇÜLÜR? Tansiyon milimetre cıva (mmHg) ile ölçülür. Tansiyon değerleri iki sayı ya da seviyeden oluşur. Üst üste sayılar halinde gösterilirler. İlk sayı kan basıncıdır ve kalp attığında kan basıncı en yüksek düzeye ulaşır. İkinci sayı ise diyastolik kan basıncıdır. Kalp atımlar arasında rahatlarken kan basıncının ulaştığı en düşük seviyedir. Yani kan basıncınız 14/90 mmHg ise, 14 mmHg sistolik basıncınız 90 mmHg diyastolik basıncınız anlamını ifade etmektedir. YÜKSEK TANSİYON Yüksek tansiyon çoğunlukla sigara içmek, alkol kullanımı, fazla kilolu olmak ve hareketsizlik gibi sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıkları ile ilgilidir. Tedavi edilmediğinde yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları ve böbrek hastalığı gibi birçok uzun vadeli sağlık sorununu beraberinde getirebilir. DÜŞÜK KAN BASINCI Düşük tansiyon aşırıya kaçmadığı takdirde belirti vermeyebilir ve sorun yaratmaz. Düşük tansiyon kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığından olumlu etkiler yaratmaktadır. Tansiyonu aniden düşmesi, halsizlik, baş dönmesi ve baygınlığa neden olabilir. NORMAL TANSİYON DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR? Normal tansiyon değerleri, yaklaşık olarak büyük tansiyon 90-120 mm Hg küçük tansiyon ise 60-80 mm Hg aralığındadır. Ancak bazı insanlarda çeşitli faktörlerden dolayı değişiklik gösterebilir. Örneğin, bir kişide normal tansiyon aralığı 13/7 iken bir başkasında bu oranın 9/6 olduğu görülebilir. Ancak uzmanlara göre sağlıklı bir yetişkinde büyük tansiyon en az 90 mmHG en fazla ise 160 mmHg olması idealdir.

Tansiyon, kan basıncı anlamına gelir yani, kalbin vücuda kan pompalamak için kullandığı kuvvetin ölçüsünü ifade eder. Normal tansiyon değerleri hayati önem taşımaktadır. Tansiyon ölçümünde dikkate alınan büyük ve küçük tansiyon değerleridir. Tansiyon değerleri herkeste değişiklik gösterebileceği gibi standart rakamlar normal tansiyon değerlerini gösterir. Peki, tansiyon kaç olmalı? Normal tansiyon değerleri kaçtır? İşte sağlıklı bir yetişkin için normal tansiyon değerleri…

Tansiyon ölçümü sırasında sistolik (büyük) ve diyastolik (küçük)kan basınçlarına bakılarak değerler ölçülür. Yüksek tansiyon hipertansiyon, düşük tansiyon ise hipotansiyon olarak tanımlanır. Kan basıncı yani tansiyon organ ve dokulara kanın ulaşması ve hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için oldukça önemlidir. Öte yandan tansiyon sıkıntısı yaşayanlar tansiyon normalde kaç olmalı sorusunun yanıtı hakkında çeşitli araştırmalarda bulunmaktadır. Peki, normal tansiyon değerleri kaç olmalı? Normal tansiyon kaçtır? İşte insan vücudunda olması gereken tansiyon değerleri…

TANSİYON NASIL ÖLÇÜLÜR?

Tansiyon milimetre cıva (mmHg) ile ölçülür. Tansiyon değerleri iki sayı ya da seviyeden oluşur. Üst üste sayılar halinde gösterilirler. İlk sayı kan basıncıdır ve kalp attığında kan basıncı en yüksek düzeye ulaşır. İkinci sayı ise diyastolik kan basıncıdır. Kalp atımlar arasında rahatlarken kan basıncının ulaştığı en düşük seviyedir. Yani kan basıncınız 14/90 mmHg ise, 14 mmHg sistolik basıncınız 90 mmHg diyastolik basıncınız anlamını ifade etmektedir.

YÜKSEK TANSİYON

Yüksek tansiyon çoğunlukla sigara içmek, alkol kullanımı, fazla kilolu olmak ve hareketsizlik gibi sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıkları ile ilgilidir. Tedavi edilmediğinde yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları ve böbrek hastalığı gibi birçok uzun vadeli sağlık sorununu beraberinde getirebilir.

DÜŞÜK KAN BASINCI

Düşük tansiyon aşırıya kaçmadığı takdirde belirti vermeyebilir ve sorun yaratmaz. Düşük tansiyon kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığından olumlu etkiler yaratmaktadır. Tansiyonu aniden düşmesi, halsizlik, baş dönmesi ve baygınlığa neden olabilir.

NORMAL TANSİYON DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

Normal tansiyon değerleri, yaklaşık olarak büyük tansiyon 90-120 mm Hg küçük tansiyon ise 60-80 mm Hg aralığındadır. Ancak bazı insanlarda çeşitli faktörlerden dolayı değişiklik gösterebilir. Örneğin, bir kişide normal tansiyon aralığı 13/7 iken bir başkasında bu oranın 9/6 olduğu görülebilir. Ancak uzmanlara göre sağlıklı bir yetişkinde büyük tansiyon en az 90 mmHG en fazla ise 160 mmHg olması idealdir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.