Tazminat masada

15.05.2017 - 14:27, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Tazminat masada

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği Kıdem Tazminatı Fonu'na ilişkin çalışma tamamlanıyor. Taslak bu hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) masaya yatırılacak. Yeni sistemin ana parametreleri, bu toplantıda belirlenecek. İşte yeni sistemin detayları:  İşçinin kıdem alabilmesi için istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak. Başka işlere geçiş kolaylaşacak. Kıdem kazanmadan sözleşmesi bitenin de parası birikmiş sayılacak.  Bir şirket iflas ettiğinde çalışanın kıdem hakkı yanmayacak.  İşten ayrılma durumunda aynı hesap üzerinden kıdem sürecek.  Bireysel kıdem fonu sisteminde İşsizlik Fonu'ndaki gibi ortak hesap olmayacak. Herkesin görebileceği, yönetebileceği bir hesabı olacak.  Her 1 yıla karşılık 30 günlük ücret aynen korunacak. Devlet de katkı sunacak.  İşverenin maliyeti düşecek. Her ay bütün çalışanlar için belirli bir miktar prim ödeneceği için maliyet zamana yayılmış olacak.  Kıdem hesabına primi düzenli yatırmayan işverene vergi desteği başta olmak üzere teşvik kapıları kapanacak.  Mevcut çalışanlar, işverenle uzlaşarak yeni sisteme geçiş yapabilecek.  Kıdem Tazminatı Fonu ile İşsizlik Fonu birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısı olacak. Birikime belli bir süre dokunulmayacak. Bazı durumlarda erken alma imkanı olacak..

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği Kıdem Tazminatı Fonu'na ilişkin çalışma tamamlanıyor. Taslak bu hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) masaya yatırılacak. Yeni sistemin ana parametreleri, bu toplantıda belirlenecek. İşte yeni sistemin detayları:

 İşçinin kıdem alabilmesi için istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak. Başka işlere geçiş kolaylaşacak. Kıdem kazanmadan sözleşmesi bitenin de parası birikmiş sayılacak.
 Bir şirket iflas ettiğinde çalışanın kıdem hakkı yanmayacak.
 İşten ayrılma durumunda aynı hesap üzerinden kıdem sürecek.
 Bireysel kıdem fonu sisteminde İşsizlik Fonu'ndaki gibi ortak hesap olmayacak. Herkesin görebileceği, yönetebileceği bir hesabı olacak.
 Her 1 yıla karşılık 30 günlük ücret aynen korunacak. Devlet de katkı sunacak.
 İşverenin maliyeti düşecek. Her ay bütün çalışanlar için belirli bir miktar prim ödeneceği için maliyet zamana yayılmış olacak.
 Kıdem hesabına primi düzenli yatırmayan işverene vergi desteği başta olmak üzere teşvik kapıları kapanacak.
 Mevcut çalışanlar, işverenle uzlaşarak yeni sisteme geçiş yapabilecek.
 Kıdem ı Fonu ile İşsizlik Fonu birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısı olacak. Birikime belli bir süre dokunulmayacak. Bazı durumlarda erken alma imkanı olacak..

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.