19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Türk otomotiv sektörü tam gaz

Ekonomi 22.05.2017 - 09:17, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Türk otomotiv sektörü tam gaz

Türkiye ekonomisinin ihracat lideri olan otomotiv sektörü, yılın ilk çeyreğinde 2.7 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Sektör rekora koşuyor. Her geçen yıl yapılan yatırımlar sayesinde Türk otomotiv sektörü, Türkiye ekonomisi için lokomotif olma özelliğini perçinliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin yayınladığı rapora göre; Ocak-Mart 2017 döneminde Türkiye'nin toplam ihracatı yüzde 7 artarken; otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 26.5 artış gösterdi. Böylece toplam ihracat içerisinde otomotivin payı yüzde 18.9 olarak gerçekleşti. Mart 2017 verileri incelendiğinde otomotiv sektörünün toplam ihracattaki payının yüzde 19.9 olarak gerçekleştiği görülüyor. TÜİK'in otomotiv dış ticaret verilerine göreyse; ihracat geçen yıla göre yüzde 28 artarken, ithalat yüzde 17 azaldı. Bu dönemde dış ticaret fazlası yüzde 230 oranında artarak 2.7 milyar dolar seviyesine yükseldi. Son 10 yıllık verilere bakıldığında, sadece 2 yıl dış ticaret açığı veren otomotiv sektörünün bu yıl tarihi bir dış ticaret fazlası rekoru kırması bekleniyor. Şimdiye kadar ulaşılan en yüksek dış ticaret fazlası 5.5 milyar dolar ile 2008 yılındaydı. 2017'nin ilk 3 ayında bu rakamın yarısı geçilmiş durumda. Ülkelere göre otomotiv ihracatına bakıldığında; İtalya, İngiltere, Almanya, Fransa ve İspanya'nın başı çektiği görülüyor. İlginç verilerden biri, sektörün ihracat yaptığı en büyük 7'nci pazarının ABD olması. İlk çeyrekte GTİP bazında dış ticaret dengesi verileri içerisinde dış ticaret fazlası yaratan ilk 10 sektörün analizine bakıldığında, 'motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı'nın birinci sektör konumuna ulaştığı görülüyor.

Türkiye ekonomisinin ihracat lideri olan otomotiv sektörü, yılın ilk çeyreğinde 2.7 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Sektör rekora koşuyor.

Her geçen yıl yapılan yatırımlar sayesinde Türk otomotiv sektörü, Türkiye ekonomisi için lokomotif olma özelliğini perçinliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin yayınladığı rapora göre; Ocak-Mart 2017 döneminde Türkiye'nin toplam ihracatı yüzde 7 artarken; otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 26.5 artış gösterdi. Böylece toplam ihracat içerisinde otomotivin payı yüzde 18.9 olarak gerçekleşti. Mart 2017 verileri incelendiğinde otomotiv sektörünün toplam ihracattaki payının yüzde 19.9 olarak gerçekleştiği görülüyor. TÜİK'in otomotiv dış ticaret verilerine göreyse; ihracat geçen yıla göre yüzde 28 artarken, ithalat yüzde 17 azaldı. Bu dönemde dış ticaret fazlası yüzde 230 oranında artarak 2.7 milyar dolar seviyesine yükseldi. Son 10 yıllık verilere bakıldığında, sadece 2 yıl dış ticaret açığı veren otomotiv sektörünün bu yıl tarihi bir dış ticaret fazlası rekoru kırması bekleniyor. Şimdiye kadar ulaşılan en yüksek dış ticaret fazlası 5.5 milyar dolar ile 2008 yılındaydı. 2017'nin ilk 3 ayında bu rakamın yarısı geçilmiş durumda. Ülkelere göre otomotiv ihracatına bakıldığında; İtalya, İngiltere, Almanya, Fransa ve İspanya'nın başı çektiği görülüyor. İlginç verilerden biri, sektörün ihracat yaptığı en büyük 7'nci pazarının ABD olması. İlk çeyrekte GTİP bazında dış ticaret dengesi verileri içerisinde dış ticaret fazlası yaratan ilk 10 sektörün analizine bakıldığında, 'motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı'nın birinci sektör konumuna ulaştığı görülüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.