19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

“Ülkedeki finansal kriz ortaya çıktı!”

Siyaset 04.08.2019 - 18:05, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

“Ülkedeki finansal kriz ortaya çıktı!”

CHP Kocaeli Milletvekili ve CHP Sanayi Komisyonu Sözcüsü Tahsin Tarhan, bankacılık sektöründe son olarak Denizbank’ın Birleşik Arap Emirliklerine satılmasıyla ilgili, “Türkiye’deki en büyük 5. özel banka olan Denizbank’da yabancı sermayeye satılıyorsa, ülkenin içinde bulunduğu finansal kriz çok net ortaya çıkmış demektir” dedi. Tarhan, “Finans ve Bankacılık sektörü giderek yabancı sermayenin kontrolüne geçiyor. Bugün, A&T Bank, Abank, Albaraka Türk, Burgan Bank, Kuveyt Türk, QNB Finansbank, Turkish Bank ve Türkiye Finans, Körfez sermayeli olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Ekonomik bağımsızlık kaybedilme durumuna gelirse, bu toparlanamaz yıkımlara yol açacaktır. Yerli ve Milli vurgusu ile siyaset üretmeye çalışanların bu durumu görmezden gelmemeleri gerekirdi. Dünya’daki tüm ülkeler, yabancılara konut satışından, arazi satışına, mülk edinmeden finans sektörüne kadar hep bir sınırlama ve kontrol mekanizması uygularlar. Ne yazık ki ülkemizde durum tam tersi, sıcak sermaye akışı gelsin de nereden gelirse gelsin deniliyor. RİSK DEVLET ELİYLE KONTROL ALTINA ALINMALI Bugün Türkiye finans ve bankacılık siteminin 46’sı yabancı sermayenin kontrolüne geçmiş durumda. Bu oran 50 den fazla olduğunda Türkiye Bankacılık sistemi diye bir şey kalmamış olabilir. Mutlaka bir frenleme ve kontrol mekanizmasının uygulayama sokulması gerekmektedir. Devlet otoritesi ve aklı mutlaka bu duruma müdahil olmalıdır. Doğabilecek uzun vadeli riskler hesaplanmalı ve önlem planları ortaya konulmalıdır. Bugün Türk bankacılık sistemine ait 12 Banka Arap sermayesine geçmiş durumda. Ülke olarak daha önce örneklerini yaşadığımız gibi bir gecede yabancı sermayenin ülkeyi terk etmesi durumunda neler olabileceğini biliyoruz. Bu ve bunun gibi hassas noktalar dikkatle değerlendirilmelidir” diye konuştu.

CHP Kocaeli Milletvekili ve CHP Sanayi Komisyonu Sözcüsü Tahsin Tarhan, bankacılık sektöründe son olarak Denizbank’ın Birleşik Arap Emirliklerine satılmasıyla ilgili, “Türkiye’deki en büyük 5. özel banka olan Denizbank’da yabancı sermayeye satılıyorsa, ülkenin içinde bulunduğu finansal kriz çok net ortaya çıkmış demektir” dedi. Tarhan, “Finans ve Bankacılık sektörü giderek yabancı sermayenin kontrolüne geçiyor. Bugün, A&T Bank, Abank, Albaraka Türk, Burgan Bank, Kuveyt Türk, QNB Finansbank, Turkish Bank ve Türkiye Finans, Körfez sermayeli olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Ekonomik bağımsızlık kaybedilme durumuna gelirse, bu toparlanamaz yıkımlara yol açacaktır. Yerli ve Milli vurgusu ile siyaset üretmeye çalışanların bu durumu görmezden gelmemeleri gerekirdi. Dünya’daki tüm ülkeler, yabancılara konut satışından, arazi satışına, mülk edinmeden finans sektörüne kadar hep bir sınırlama ve kontrol mekanizması uygularlar. Ne yazık ki ülkemizde durum tam tersi, sıcak sermaye akışı gelsin de nereden gelirse gelsin deniliyor.

RİSK DEVLET ELİYLE KONTROL ALTINA ALINMALI

Bugün Türkiye finans ve bankacılık siteminin 46’sı yabancı sermayenin kontrolüne geçmiş durumda. Bu oran 50 den fazla olduğunda Türkiye Bankacılık sistemi diye bir şey kalmamış olabilir. Mutlaka bir frenleme ve kontrol mekanizmasının uygulayama sokulması gerekmektedir. Devlet otoritesi ve aklı mutlaka bu duruma müdahil olmalıdır. Doğabilecek uzun vadeli riskler hesaplanmalı ve önlem planları ortaya konulmalıdır. Bugün Türk bankacılık sistemine ait 12 Banka Arap sermayesine geçmiş durumda. Ülke olarak daha önce örneklerini yaşadığımız gibi bir gecede yabancı sermayenin ülkeyi terk etmesi durumunda neler olabileceğini biliyoruz. Bu ve bunun gibi hassas noktalar dikkatle değerlendirilmelidir” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.