Vergi Borcu Olanlar DİKKAT

Ekonomi 03.03.2017 - 12:06, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Vergi Borcu Olanlar DİKKAT

Yıllık gelir vergisi tespitinde, beyan edilen gelirlerde yapılabilecek indirimler var. Peki başka hangi bağış ve gider beyandan indirilir? İşte yanıtı...

Yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilen gelirler, safi tutarları üzerinden vergilendiriliyor. Başka bir anlatımla, gelirin elde edilmesi için yapılan giderler, hasılattan indirilmek suretiyle vergilendirilecek safi kazanç tutarı bulunuyor. Bir de elde edilen gelirle doğrudan ilgili olmayan, ancak yıllık gelir vergisi matrahının (üzerinden vergi hesaplanacak tutarın) tespitinde, beyan edilen gelirlerden beyanname üzerinde yapılabilecek indirimler var... 2016’da elde edilen ve yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden yapılabilecek bazı indirimler şöyle: - Beyan edilen gelirin yüzde 10’unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri için beyan edilen gelirin yüzde 5’ini) ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak üzere, mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri ile bireysel emeklilik sistemine (BES) ödenen katkı payları. Eğitim harcamaları. - Beyan edilen gelirin yüzde 10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi koşuluyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin eğitim ve sağlık harcamaları. - Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere, köyler ile kamu yararına çalışan dernek ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yıllık toplamı beyan edilecek gelirin yüzde 5’ini (kalkınmada öncelikli yöreler için yüzde 10) aşmamak üzere, makbuz karşılığı bağış ve yardımlar. - İktisadi işletmeleri hariç olmak üzere, Türkiye Kızılay Derneği’ne makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı. - Serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde vergilendirilen engellilerin beyan ettikleri gelirlerine engelli indirimi.
Yıllık gelir vergisi tespitinde, beyan edilen gelirlerde yapılabilecek indirimler var. Peki başka hangi bağış ve gider beyandan indirilir? İşte yanıtı...

Yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilen gelirler, safi tutarları üzerinden vergilendiriliyor. Başka bir anlatımla, gelirin elde edilmesi için yapılan giderler, hasılattan indirilmek suretiyle vergilendirilecek safi kazanç tutarı bulunuyor. Bir de elde edilen gelirle doğrudan ilgili olmayan, ancak yıllık gelir vergisi matrahının (üzerinden vergi hesaplanacak tutarın) tespitinde, beyan edilen gelirlerden beyanname üzerinde yapılabilecek indirimler var...

2016’da elde edilen ve yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden yapılabilecek bazı indirimler şöyle:

- Beyan edilen gelirin yüzde 10’unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri için beyan edilen gelirin yüzde 5’ini) ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak üzere, mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri ile bireysel emeklilik sistemine (BES) ödenen katkı payları. Eğitim harcamaları.

- Beyan edilen gelirin yüzde 10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi koşuluyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin eğitim ve sağlık harcamaları.

- Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere, köyler ile kamu yararına çalışan dernek ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yıllık toplamı beyan edilecek gelirin yüzde 5’ini (kalkınmada öncelikli yöreler için yüzde 10) aşmamak üzere, makbuz karşılığı bağış ve yardımlar.

- İktisadi işletmeleri hariç olmak üzere, Türkiye Kızılay Derneği’ne makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı.

- Serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde vergilendirilen engellilerin beyan ettikleri gelirlerine engelli indirimi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.