Vergide Devrim

Darıca 27.11.2015 - 08:55, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Vergide Devrim

Vergi düzenlemelerinde en yoksul kesimi gözetecek adımlar atmaya devam edilirken; cep telefonu, kürk, havyar ve kıymetli taşlar gibi ürünlerin ÖTV'si yeniden ele alınacak...

Hükümet, sosyal transfer ve vergi düzenlemelerinde en yoksul kesimi gözetecek adımlar atmaya devam ediyor. 64. Hükümet Programı'nda, vergi sistemine yönelik devrim niteliğinde başlıklar yer aldı. "Temel yaklaşımımız vergi ödeyenlerden daha fazla vergi almak değil, vergi tabanını genişletmek suretiyle gelirlerin kalitesini artırmaktır" denildi. Gelir ve kurumlar vergisi yasaları birleştirilecek. Yüksek teknolojiye dayalı ihracatı ve bu kapsamdaki yatırımları destekleyen vergi teşvikleri getirilecek. Yatırımcının vergi yükü hafifletilecek. Vergi Usul Kanunu sade, kolay uygulanabilir hale getirilecek. Mükellef haklarını artıran, uygulamalarda şeffaflığı sağlayan, uyuşmazlıkların çözümü kolaylaştırandüzenlemeler yapılacak. İstisna, muafiyet, indirimler elden geçirilecek.  YÜZDE 25 UYGULANIYOR  Lüks ve ithal yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit ederek caydırıcı vergilendirme için çalışma başlatıldı. Maliye, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) listesini yenilemek için kolları sıvadı. ÖTV yasasının 4 sayılı listesinde yer alan güzellik malzemeleri, havyar, kürk, cep telefonu, kıymetli taşlar, ithal çamaşır makinesi gibi ürünlere uygulanan ÖTV yeniden düzenlenecek. Öncelikle ithalatı yoğun olanlarla ilgili tedbir alınacak. Halen havyar, parfüm, kürk gibi ürünlerden yüzde 20, cep telefonundan yüzde 25 vergi ve sabit ücret alınıyor.  LÜKSÜN BEDELİ VAR LÜKS ürünlerin tüketiminin azaltılması için alınacak tedbirlerden birisi de uygulanan vergilerin artırılması olacak. Havyar, kürk, mücevher vergisi yeniden düzenlenecek. Ayrıca cep telefonunda da düzenleme bekleniyor. Yetkililer, "Cep telefonunda doğrudan vergi artışı zor. Sabit ücrette bir değişim olabilir" dedi.
Vergi düzenlemelerinde en yoksul kesimi gözetecek adımlar atmaya devam edilirken; cep telefonu, kürk, havyar ve kıymetli taşlar gibi ürünlerin ÖTV'si yeniden ele alınacak...

Hükümet, sosyal transfer ve  düzenlemelerinde en yoksul kesimi gözetecek adımlar atmaya devam ediyor. 64. Hükümet Programı'nda, vergi sistemine yönelik devrim niteliğinde başlıklar yer aldı. "Temel yaklaşımımız vergi ödeyenlerden daha fazla vergi almak değil, vergi tabanını genişletmek suretiyle gelirlerin kalitesini artırmaktır" denildi. Gelir ve kurumlar vergisi yasaları birleştirilecek. Yüksek teknolojiye dayalı ihracatı ve bu kapsamdaki yatırımları destekleyen vergi teşvikleri getirilecek. Yatırımcının vergi yükü hafifletilecek. Vergi Usul Kanunu sade, kolay uygulanabilir hale getirilecek. Mükellef haklarını artıran, uygulamalarda şeffaflığı sağlayan, uyuşmazlıkların çözümü kolaylaştırandüzenlemeler yapılacak. İstisna, muafiyet, indirimler elden geçirilecek. 

YÜZDE 25 UYGULANIYOR 
Lüks ve ithal yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit ederek caydırıcı vergilendirme için çalışma başlatıldı. Maliye, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) listesini yenilemek için kolları sıvadı. ÖTV yasasının 4 sayılı listesinde yer alan güzellik malzemeleri, havyar, kürk, cep telefonu, kıymetli taşlar, ithal çamaşır makinesi gibi ürünlere uygulanan ÖTV yeniden düzenlenecek. Öncelikle ithalatı yoğun olanlarla ilgili tedbir alınacak. Halen havyar, parfüm, kürk gibi ürünlerden yüzde 20, cep telefonundan yüzde 25 vergi ve sabit ücret alınıyor. 

LÜKSÜN BEDELİ VAR
LÜKS ürünlerin tüketiminin azaltılması için alınacak tedbirlerden birisi de uygulanan vergilerin artırılması olacak. Havyar, kürk, mücevher vergisi yeniden düzenlenecek. Ayrıca cep telefonunda da düzenleme bekleniyor. Yetkililer, "Cep telefonunda doğrudan vergi artışı zor. Sabit ücrette bir değişim olabilir" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.