19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Zeytinoğlu cari açığı değerlendirdi!

Kocaeli 12.08.2017 - 11:57, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Zeytinoğlu cari açığı değerlendirdi!

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, cari açığı değerlendirdi. Zeytinoğlu değerlendirmesinde, “Turizm gelirlerindeki toparlanma ve dış ticaret açığındaki gerileme ile haziran ayı cari açığında gerileme kaydettik” dedi. Merkez Bankası tarafından açıklanan haziran ayı cari işlemler dengesini değerlendiren Zeytinoğlu, “Bu sene Türkiye’ye en fazla döviz kazandıran sektörlerinden biri olan turizm gelirlerinde toparlanma olduğunu görüyoruz. Cari açıkta sürdürülebilir gerilemeyi yakalayabilmek için özellikle ihracat gelirlerini arttırmamız ve doğrudan yabancı yatırımları çekmemiz, ayrıca turizm sektöründe atılacak adımlar ile geçmiş yıllarda yakaladığımız performansa ulaşmamız gerekiyor.” dedi. “CARİ AÇIKTA GERİLEDİĞİNİ GÖRDÜK” Zeytinoğlu, “haziran ayında aylık ve yıllık cari açıkta gerilemenin görüldüğünü belirterek “Haziran ayında 3 milyar 763 milyon dolar cari açık verdik. Yıllık cari açığımız ise haziran itibariyle 34 milyar 340 milyon dolara geriledi. Bu gerilemede dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 670 milyon dolar azalarak 4,57 milyar dolara ve hizmetler dengesi kaynaklı net gelirlerin 491 milyon dolar artarak 1,68 milyar dolara yükselmesinin etkili olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki ay ise dış ticaret açığının 8,8 milyar dolar ile zirve yapması nedeniyle hem aylık hem yıllık bazda cari açığı arttıracağından endişe duyuyoruz.” dedi. “DOĞRUDAN YATIRIMLAR ÖNEMLİ” Zeytinoğlu, açığın finansmanı ile ilgili portföy yatırımlarının, doğrudan yatırımlara kıyasla daha kuvvetli kaldığının altını çizerek, “Doğrudan yatırımlar uzun vadeli sermaye ve finansman açısından daha kaliteli olduğundan, döviz gelirleri açısından doğrudan yatırımların önemini her zaman vurguluyoruz. Ülkemiz yatırımlar noktasında çok daha fazla potansiyele sahip. Katma değer yaratacak yatırımları çekmek zorundayız.” dedi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, cari açığı değerlendirdi. Zeytinoğlu değerlendirmesinde, “Turizm gelirlerindeki toparlanma ve dış ticaret açığındaki gerileme ile haziran ayı cari açığında gerileme kaydettik” dedi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan haziran ayı cari işlemler dengesini değerlendiren Zeytinoğlu, “Bu sene Türkiye’ye en fazla döviz kazandıran sektörlerinden biri olan turizm gelirlerinde toparlanma olduğunu görüyoruz. Cari açıkta sürdürülebilir gerilemeyi yakalayabilmek için özellikle ihracat gelirlerini arttırmamız ve doğrudan yabancı yatırımları çekmemiz, ayrıca turizm sektöründe atılacak adımlar ile geçmiş yıllarda yakaladığımız performansa ulaşmamız gerekiyor.” dedi.

“CARİ AÇIKTA GERİLEDİĞİNİ GÖRDÜK”

Zeytinoğlu, “haziran ayında aylık ve yıllık cari açıkta gerilemenin görüldüğünü belirterek “Haziran ayında 3 milyar 763 milyon dolar cari açık verdik. Yıllık cari açığımız ise haziran itibariyle 34 milyar 340 milyon dolara geriledi. Bu gerilemede dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 670 milyon dolar azalarak 4,57 milyar dolara ve hizmetler dengesi kaynaklı net gelirlerin 491 milyon dolar artarak 1,68 milyar dolara yükselmesinin etkili olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki ay ise dış ticaret açığının 8,8 milyar dolar ile zirve yapması nedeniyle hem aylık hem yıllık bazda cari açığı arttıracağından endişe duyuyoruz.” dedi.

“DOĞRUDAN YATIRIMLAR ÖNEMLİ”

Zeytinoğlu, açığın finansmanı ile ilgili portföy yatırımlarının, doğrudan yatırımlara kıyasla daha kuvvetli kaldığının altını çizerek, “Doğrudan yatırımlar uzun vadeli sermaye ve finansman açısından daha kaliteli olduğundan, döviz gelirleri açısından doğrudan yatırımların önemini her zaman vurguluyoruz. Ülkemiz yatırımlar noktasında çok daha fazla potansiyele sahip. Katma değer yaratacak yatırımları çekmek zorundayız.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.