Zeytinoğlu: İhracatımızdaki canlanma bizleri sevindirdi”

Kocaeli 29.04.2016 - 16:17, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Zeytinoğlu: İhracatımızdaki canlanma bizleri sevindirdi”

Mart ayında AB ile yapılan ihracatın yüzde 18,1 arttığını vurgulayan Zeytinoğlu, “İhracatımızda önemli bir paya sahip olan AB ülkeleriyle ticaretimiz geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 artarak 6,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. AB ekonomisindeki toparlanmanın ihracatımıza olumlu yansımalarını görüyoruz. Diğer taraftan uzun yıllardır en fazla ihracat yaptığımız ülke sıralamasında Almanya birinci sırada iken Mart ayında İngiltere’nin ilk sıraya çıkması dikkat çekicidir.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu AB ile olan ihracatın Mart ayında yüzde 18,1 arttığını belirterek, “Hemen hemen toplam ihracatımızın yarısını yaptığımız AB ülkeleriyle olan ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 artarak 6,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bir evvelki yıl aynı dönemde AB’ye olan ihracatımız yüzde 12 gerilemişti. AB ekonomisindeki toparlanmanın ihracatımıza olumlu yansımalarını görüyoruz. Diğer taraftan uzun yıllardır en fazla ihracat yaptığımız ülke sıralamasında Almanya birinci sırada iken bu yıl ilk defa Mart ayında İngiltere’nin ilk sıraya çıkması dikkat çekicidir.” dedi.   Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı dış ticaret rakamlarını değerlendirerek, “Mart ayında ihracatımız yüzde 2,3 artarak 12,5 milyar dolar ve ithalat ise yüzde 5,2 azalarak 17,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranın artarak yüzde 72,1’e çıktığını ve dış ticaret açığının yüzde 20,3 azalarak 6,2 milyar dolardan 4,9 milyar dolara gerilediğini gözlemliyoruz. Bu gerilemenin cari açığa olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.” dedi.   İmalat sanayinin ihracattaki payının yüzde 3 arttığını vurgulayan Zeytinoğlu, “İhracat yapılan faaliyet kollarına baktığımızda imalat sanayinin payı yüzde 3 artarak 12,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İmalat sanayi ihracatı içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 3,9’dur. Bu ürünlerin ihracattaki payını arttırarak ekonomide sürdürülebilir büyümeyi yakalayacağımızı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.   İran ambargosunun kalkması ile İran ile olan ticaretin arttığına dikkat çeken Zeytinoğlu, “Ne yazık ki komşumuz ülkelerde yaşanan olumsuz koşullar hala devam ediyor. Ancak İran ambargosunun kalkması ile ticaretimiz tekrar canlandı. İran ile ihracatımız geçen yıla göre yüzde 55,7 artarak 0,32 milyar dolar olarak gerçekleşti. Umarız diğer ülkelerde de barış ortamı bir an önce sağlanır.” dedi.   İhracattaki bu artışın mevsimsel olarak devam edeceğini belirten Zeytinoğlu, “Mevsimsel nedenlerle ihracatımızın artmaya devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.
Mart ayında AB ile yapılan ihracatın yüzde 18,1 arttığını vurgulayan Zeytinoğlu, “İhracatımızda önemli bir paya sahip olan AB ülkeleriyle ticaretimiz geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 artarak 6,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. AB ekonomisindeki toparlanmanın ihracatımıza olumlu yansımalarını görüyoruz. Diğer taraftan uzun yıllardır en fazla ihracat yaptığımız ülke sıralamasında Almanya birinci sırada iken Mart ayında İngiltere’nin ilk sıraya çıkması dikkat çekicidir.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu AB ile olan ihracatın Mart ayında yüzde 18,1 arttığını belirterek, “Hemen hemen toplam ihracatımızın yarısını yaptığımız AB ülkeleriyle olan ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 artarak 6,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bir evvelki yıl aynı dönemde AB’ye olan ihracatımız yüzde 12 gerilemişti. AB ekonomisindeki toparlanmanın ihracatımıza olumlu yansımalarını görüyoruz. Diğer taraftan uzun yıllardır en fazla ihracat yaptığımız ülke sıralamasında Almanya birinci sırada iken bu yıl ilk defa Mart ayında İngiltere’nin ilk sıraya çıkması dikkat çekicidir.” dedi.

 

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı dış ticaret rakamlarını değerlendirerek, “Mart ayında ihracatımız yüzde 2,3 artarak 12,5 milyar dolar ve ithalat ise yüzde 5,2 azalarak 17,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranın artarak yüzde 72,1’e çıktığını ve dış ticaret açığının yüzde 20,3 azalarak 6,2 milyar dolardan 4,9 milyar dolara gerilediğini gözlemliyoruz. Bu gerilemenin cari açığa olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.” dedi.

 

İmalat sanayinin ihracattaki payının yüzde 3 arttığını vurgulayan Zeytinoğlu, “İhracat yapılan faaliyet kollarına baktığımızda imalat sanayinin payı yüzde 3 artarak 12,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İmalat sanayi ihracatı içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 3,9’dur. Bu ürünlerin ihracattaki payını arttırarak ekonomide sürdürülebilir büyümeyi yakalayacağımızı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

 

İran ambargosunun kalkması ile İran ile olan ticaretin arttığına dikkat çeken Zeytinoğlu, “Ne yazık ki komşumuz ülkelerde yaşanan olumsuz koşullar hala devam ediyor. Ancak İran ambargosunun kalkması ile ticaretimiz tekrar canlandı. İran ile ihracatımız geçen yıla göre yüzde 55,7 artarak 0,32 milyar dolar olarak gerçekleşti. Umarız diğer ülkelerde de barış ortamı bir an önce sağlanır.” dedi.

 

İhracattaki bu artışın mevsimsel olarak devam edeceğini belirten Zeytinoğlu, “Mevsimsel nedenlerle ihracatımızın artmaya devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.