Bostancı’dan oral kuduz aşısı için önemli uyarı: Sakın dokunmayın!

Gündem 25.09.2024 - 15:10, Güncelleme: 25.09.2024 - 15:10
 

Bostancı’dan oral kuduz aşısı için önemli uyarı: Sakın dokunmayın!

Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından havadan kuduza karşı oral aşı atımı çalışması hakkında yazılı bir açıklama yaparak vatandaşlara önemli uyarıda bulundu. Bostancı, “Vatandaşlarımızın kesinlikle atılacak yem şeklindeki maddelere dokunmamalı.” dedi.

KUDUZ İLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Çevre bilincinin oluşması ve avlakların daha iyi denetim altına alınması ile birlikte özellikle tilki sayısında önemli artış yaşanmış, şehirlerin kenar mahallelerinde rahatlıkla tilkiler görülebilir hale gelmiştir. Ülkemizdeki hayvanlardaki kuduz mihrak sayısı yıllara göre değişmekle birlikte, son yıllarda yürütülen yoğun parenteral aşılama çalışmalarının yanında, yaban hayatına da yönelik oral aşılama çalışmalarıyla birlikte, vaka sayısının düşürülmesi yönünde, kuduz hastalığı ile mücadeleye devam edilmektedir.   9 İLDE KUDUZ AŞISI HAVADAN ATILACAK Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla “ Türkiye'de Havadan Kuduza Karşı Oral Aşı Atımı Çalışması” kapsamında 24.09.2024 - 24.10.2024 tarihleri arasında ilimizin de aralarında bulunduğu 9 ilde oral kuduz aşısının havadan atımı gerçekleştirilecektir. Söz konusu projeler ile hastalığa duyarlı hayvanlar aynı anda bağışık hale getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasında süregelen infeksiyon zincirinin kırılması amaçlanmıştır.   KARIŞIM TİLKİLER İÇİN CAZİP Aşı tilki ve rakun köpeklerinde ağız yoluyla kullanılan zayıflatılmış canlı bir aşıdır. Aşının çevresinde bulunan yem, balık, paraffin ve yağdan yapılmıştır. Bu karışım tilkiler için çok caziptir. Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde yemin ortasında yer almaktadır. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Tilki yemi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı agız boşluğuna yayılacaktır. Aşının buradan tüm vücuda yayılması neticesinde hastalığa karşı bağışıklık  oluşacaktır.   AŞI KAPSÜLENE DOKUNULMAMALI Aşı güvenlikle ilgili çok sayıda testten geçmiş olmakla birlikte canlı virüs içeren bir aşıdır, Kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Ayrıca insan kokusunun sinmesi aşı yeminin tilkiler için çekiciliği azaltmaktadır. Aşı özellikle tilkiler için geliştirilmiştir. Kediler ve köpekler için aşılamada kullanılmamaktadır.  Bazı hayvanlar yemleri farklı yerlere taşırlar. Vatandaşlarımız bu yemlerin ne olduklarını ve yerde bırakılmaları gerektiğini bilmelidir. Yemleri bahçelerinde bulmaları halinde bir eldiven veya plastik bir torba ile alınıp imha edilmesi için bir veteriner hekime veya sağlık tesisine götürülmesi gerekmektedir.”
Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından havadan kuduza karşı oral aşı atımı çalışması hakkında yazılı bir açıklama yaparak vatandaşlara önemli uyarıda bulundu. Bostancı, “Vatandaşlarımızın kesinlikle atılacak yem şeklindeki maddelere dokunmamalı.” dedi.

KUDUZ İLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Çevre bilincinin oluşması ve avlakların daha iyi denetim altına alınması ile birlikte özellikle tilki sayısında önemli artış yaşanmış, şehirlerin kenar mahallelerinde rahatlıkla tilkiler görülebilir hale gelmiştir. Ülkemizdeki hayvanlardaki kuduz mihrak sayısı yıllara göre değişmekle birlikte, son yıllarda yürütülen yoğun parenteral aşılama çalışmalarının yanında, yaban hayatına da yönelik oral aşılama çalışmalarıyla birlikte, vaka sayısının düşürülmesi yönünde, kuduz hastalığı ile mücadeleye devam edilmektedir.

 

9 İLDE KUDUZ AŞISI HAVADAN ATILACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla “ Türkiye'de Havadan Kuduza Karşı Oral Aşı Atımı Çalışması” kapsamında 24.09.2024 - 24.10.2024 tarihleri arasında ilimizin de aralarında bulunduğu 9 ilde oral kuduz aşısının havadan atımı gerçekleştirilecektir. Söz konusu projeler ile hastalığa duyarlı hayvanlar aynı anda bağışık hale getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasında süregelen infeksiyon zincirinin kırılması amaçlanmıştır.

 

KARIŞIM TİLKİLER İÇİN CAZİP

Aşı tilki ve rakun köpeklerinde ağız yoluyla kullanılan zayıflatılmış canlı bir aşıdır. Aşının çevresinde bulunan yem, balık, paraffin ve yağdan yapılmıştır. Bu karışım tilkiler için çok caziptir. Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde yemin ortasında yer almaktadır. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Tilki yemi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı agız boşluğuna yayılacaktır. Aşının buradan tüm vücuda yayılması neticesinde hastalığa karşı bağışıklık  oluşacaktır.

 

AŞI KAPSÜLENE DOKUNULMAMALI

Aşı güvenlikle ilgili çok sayıda testten geçmiş olmakla birlikte canlı virüs içeren bir aşıdır, Kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Ayrıca insan kokusunun sinmesi aşı yeminin tilkiler için çekiciliği azaltmaktadır. Aşı özellikle tilkiler için geliştirilmiştir. Kediler ve köpekler için aşılamada kullanılmamaktadır.  Bazı hayvanlar yemleri farklı yerlere taşırlar. Vatandaşlarımız bu yemlerin ne olduklarını ve yerde bırakılmaları gerektiğini bilmelidir. Yemleri bahçelerinde bulmaları halinde bir eldiven veya plastik bir torba ile alınıp imha edilmesi için bir veteriner hekime veya sağlık tesisine götürülmesi gerekmektedir.”

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.