19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

'Bursa Zenginliğine Zenginlik, Markasına Marka Katacak'

Kültür-Sanat 17.10.2021 - 11:08, Güncelleme: 17.10.2021 - 11:08
 

'Bursa Zenginliğine Zenginlik, Markasına Marka Katacak'

'Bursa Zenginliğine Zenginlik, Markasına Marka Katacak'

Bursa’da Bitinya Kralı Prusias tarafından Romalılardan kaçarak kendisine sığınan Kartacalı General Hannibal’ın önerisiyle yaptırılan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli onarımlardan geçen Zindan Kapı için Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyon çalışmalarına başlandı. Orhan Gazi’nin kenti fethetmesiyle burçlarla desteklenen tarihi surlarda yeşanan deformasyon, başarılı çalışma ile aslına uygun olarak restore edildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarda yaklaşık 3 bin 400 metre uzunluğundaki surlarda önce Saltanat Kapı, Fetih Kapı ve Yer Kapı’nın restorasyonu, ardından da İstanbul Yedikule zindanlarının bir örneği olan Zindan Kapı’daki restorasyon tamamlandı. Alacahırka Mahallesi’nde yer alan, ‘kanlı kuyu’, ‘işkence odası’ ve ‘kule bağlantılı koridorlar’ ile ‘zindanların’ bulunduğu Zindan Kapı, artık tutsaklara değil, interaktif bir dijital müzeye ve birbirinden zengin sergilerin yer alacağı güncel sanat galerisine ev sahipliği yapıyor. 'Bursa Zenginliğine Zenginlik, Markasına Marka Katacak' Açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Bursa’nın, Türk Dünyası 2022 Yılı Kültür Başkenti seçildiğini, aynı zamanda 2022 yılı Eylül ayında İznik ilçesinin Türk Dünyası Göçebe oyunlarına ev sahipliği yapacağını bildirdi. Alpaslan, "Bursa’nın bu güzel organizasyonların altından büyük bir başarıyla kalkacağına inanıyorum. Tabi ki Bursa ilimiz öncü ve örnek şehir, bir dünya markası şehri. Bu dünya markası olması yolunda da çok güçlü adımlarla, emin adımlarla, çok güzel çalışmalarla ilerliyor. Bu potansiyeline ve adına yakışır eserlerine hızla kavuşuyor. Hanlar Bölgesi’nde Bursa'nın tarihi dokusuna yakışır yıkımlardan sonra yapılacak çalışmalarla Bursa o tarihi dokusuna yakışır, o muhteşem görüntüsüne de kavuşacak. İlave edilen restorasyon çalışmaları ile beraber Bursa zenginliğine zenginlik, markasına marka katacak. Bu güzel çalışmalarla ben bir Kültür Turizm Bakanlığı, bir kültür adamı olarak büyük bir memnuniyet duyduğumu, kıvanç duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bunlara Bakanlık olarak her türlü desteği sağladığımızı, takipçisi olduğumuzu söylemek istiyorum. Bu güzel eseri de kazandırdıkları için tüm emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum” dedi.  
'Bursa Zenginliğine Zenginlik, Markasına Marka Katacak'

Bursa’da Bitinya Kralı Prusias tarafından Romalılardan kaçarak kendisine sığınan Kartacalı General Hannibal’ın önerisiyle yaptırılan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli onarımlardan geçen Zindan Kapı için Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyon çalışmalarına başlandı. Orhan Gazi’nin kenti fethetmesiyle burçlarla desteklenen tarihi surlarda yeşanan deformasyon, başarılı çalışma ile aslına uygun olarak restore edildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarda yaklaşık 3 bin 400 metre uzunluğundaki surlarda önce Saltanat Kapı, Fetih Kapı ve Yer Kapı’nın restorasyonu, ardından da İstanbul Yedikule zindanlarının bir örneği olan Zindan Kapı’daki restorasyon tamamlandı. Alacahırka Mahallesi’nde yer alan, ‘kanlı kuyu’, ‘işkence odası’ ve ‘kule bağlantılı koridorlar’ ile ‘zindanların’ bulunduğu Zindan Kapı, artık tutsaklara değil, interaktif bir dijital müzeye ve birbirinden zengin sergilerin yer alacağı güncel sanat galerisine ev sahipliği yapıyor.

'Bursa Zenginliğine Zenginlik, Markasına Marka Katacak'

Açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Bursa’nın, Türk Dünyası 2022 Yılı Kültür Başkenti seçildiğini, aynı zamanda 2022 yılı Eylül ayında İznik ilçesinin Türk Dünyası Göçebe oyunlarına ev sahipliği yapacağını bildirdi. Alpaslan, "Bursa’nın bu güzel organizasyonların altından büyük bir başarıyla kalkacağına inanıyorum. Tabi ki Bursa ilimiz öncü ve örnek şehir, bir dünya markası şehri. Bu dünya markası olması yolunda da çok güçlü adımlarla, emin adımlarla, çok güzel çalışmalarla ilerliyor. Bu potansiyeline ve adına yakışır eserlerine hızla kavuşuyor. Hanlar Bölgesi’nde Bursa'nın tarihi dokusuna yakışır yıkımlardan sonra yapılacak çalışmalarla Bursa o tarihi dokusuna yakışır, o muhteşem görüntüsüne de kavuşacak. İlave edilen restorasyon çalışmaları ile beraber Bursa zenginliğine zenginlik, markasına marka katacak. Bu güzel çalışmalarla ben bir Kültür Turizm Bakanlığı, bir kültür adamı olarak büyük bir memnuniyet duyduğumu, kıvanç duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bunlara Bakanlık olarak her türlü desteği sağladığımızı, takipçisi olduğumuzu söylemek istiyorum. Bu güzel eseri de kazandırdıkları için tüm emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.