Çiğ Süt Üretiminde Yükseliş: İnek ve Manda Sütü Ön Planda

Gündem 02.05.2025 - 12:39, Güncelleme: 02.05.2025 - 12:39
 

Çiğ Süt Üretiminde Yükseliş: İnek ve Manda Sütü Ön Planda

2024 yılında Türkiye’de çiğ süt üretimi artış gösterdi. İnek sütü sektöre yön verirken, manda sütü üretiminde de dikkat çeken bir yükseliş yaşandı.

Türkiye’de 2023 yılında 21 milyon 481 bin 567 ton olarak kaydedilen çiğ süt üretimi, 2024 yılında önemli bir artışla karşılaştı. Bu artışın en büyük payını, %5,4’lük yükselişle inek sütü aldı. Manda sütü üretimi ise %35,1 gibi çarpıcı bir oranla artarak dikkatleri üzerine çekti. Öte yandan, koyun sütü üretimi %2,9, keçi sütü üretimi ise %11,2 oranında azaldı. Toplam çiğ süt üretiminin %93,6’sını inek sütü oluştururken; koyun sütü %4, keçi sütü %2,1, manda sütü ise %0,3’lük paya sahip oldu. Bu oranlar, Türkiye’de inek sütünün sektördeki baskın rolünü açıkça ortaya koydu. 2024 yılı verilerine göre, tarımsal işletmelerin ürettiği çiğ sütün %57,7’si süt işleme tesisleri ve toplama merkezleri aracılığıyla sanayiye kazandırıldı. Üretimin %18,3’ü doğrudan tüketiciye veya küçük işletmelere satılırken, %15,9’u hane içinde yoğurt, peynir gibi süt ürünleri üretiminde kullanıldı. Çiğ sütün %4,8’i hayvan besleme, %1,1’i ev içi tüketim ya da ücretsiz dağıtım amacıyla değerlendirildi. Kayıplar %0,1 düzeyinde kalırken, kullanım alanı tespit edilemeyen süt oranı %2 olarak belirlendi. 2024 yılı verileri, Türkiye’nin çiğ süt üretiminde hem kapasite hem de çeşitlilik açısından hareketlilik yaşadığını gösterirken, özellikle inek ve manda sütündeki artış sektöre umut verdi.
2024 yılında Türkiye’de çiğ süt üretimi artış gösterdi. İnek sütü sektöre yön verirken, manda sütü üretiminde de dikkat çeken bir yükseliş yaşandı.

Türkiye’de 2023 yılında 21 milyon 481 bin 567 ton olarak kaydedilen çiğ süt üretimi, 2024 yılında önemli bir artışla karşılaştı. Bu artışın en büyük payını, %5,4’lük yükselişle inek sütü aldı. Manda sütü üretimi ise %35,1 gibi çarpıcı bir oranla artarak dikkatleri üzerine çekti. Öte yandan, koyun sütü üretimi %2,9, keçi sütü üretimi ise %11,2 oranında azaldı.

Toplam çiğ süt üretiminin %93,6’sını inek sütü oluştururken; koyun sütü %4, keçi sütü %2,1, manda sütü ise %0,3’lük paya sahip oldu. Bu oranlar, Türkiye’de inek sütünün sektördeki baskın rolünü açıkça ortaya koydu.

2024 yılı verilerine göre, tarımsal işletmelerin ürettiği çiğ sütün %57,7’si süt işleme tesisleri ve toplama merkezleri aracılığıyla sanayiye kazandırıldı. Üretimin %18,3’ü doğrudan tüketiciye veya küçük işletmelere satılırken, %15,9’u hane içinde yoğurt, peynir gibi süt ürünleri üretiminde kullanıldı. Çiğ sütün %4,8’i hayvan besleme, %1,1’i ev içi tüketim ya da ücretsiz dağıtım amacıyla değerlendirildi. Kayıplar %0,1 düzeyinde kalırken, kullanım alanı tespit edilemeyen süt oranı %2 olarak belirlendi.

2024 yılı verileri, Türkiye’nin çiğ süt üretiminde hem kapasite hem de çeşitlilik açısından hareketlilik yaşadığını gösterirken, özellikle inek ve manda sütündeki artış sektöre umut verdi.

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.