Darıca’da 55 metre derinliğe inip müsilajı görüntülediler

Darıca 01.07.2021 - 14:52, Güncelleme: 01.07.2021 - 14:52
 

Darıca’da 55 metre derinliğe inip müsilajı görüntülediler

Darıca’da 55 metre derinliğe inip müsilajı görüntülediler

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin müsilaj projesinde, öğrencilerce geliştirilen insansız su altı aracı, Darıca açıklarında 55 metre derinliğe indirilerek müsilaj yoğunluğu görüntülendi. Marmara Denizi bir süredir sıcaklık, deniz suyundaki durağanlık ve azot-fosfor bolluğuna bağlı ortaya çıkan ve denizdeki doğal yaşamı etkileyen müsilaja (deniz salyası) karşı savaş veriyor. Müsilajın deniz ortamından giderilmesi, toplanması ve yönetimine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 8 Haziran’da başlatılan Türkiye’nin en büyük deniz seferberliği sürerken, bu mücadeleye destek olmak amacıyla birçok üniversite de araştırma ve çalışmalar yürütüyor. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) bünyesinde farklı disiplinlerden araştırmacıların yer aldığı, yerinden örnekleme yapılarak müsilaj sorununun tanımlanması, boyutlarının ortaya konulması ve çözüm üretilmesi amacıyla yürütülen proje kapsamında, çeşitli mühendislik fakültelerinden öğrencilerin geliştirdiği insansız su aracı ‘Arat’ ile Darıca açıklarında 55 metre derinliğe inilerek inceleme yapıldı. DARICA’DA İNSANSIZ SU ALTI ARACI İLE DALIŞ YAPTILAR YTÜ de müsilaj hakkında yürüttüğü disiplinlerarası araştırma projesinde, YTÜ Yıldız Teknopark’ta faaliyet gösteren Lenta Marine-İnsansız Su Altı Sistemleri firmasından gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve mekatronik mühendisliği öğrencileri Enes Gazi Korkmaz, Özkan Efeoğlu, Göktürk Çelik, Umut Baranöz, Elif Terzioğlu ve Barış Parlak’ın geliştirdikleri ‘Arat İnsansız Su Altı Aracı’ndan su altı görüntüleme ve numune alımı konularında destek alıyor. Bu kapsamda Darıca’da insansız su altı aracı ile dalış gerçekleştiren ekip, müsilajın derinlerdeki varlığını gözlemledi. 55 METREDE PARÇA PARÇA MÜSİLAJA RASTLANDI Darıca’daki dalışın, insansız su altı aracı ile yapıldığı için şu ana kadar en fazla derinliğe ulaşılan dalış olduğunu ifade eden Korkmaz, “Daha önce görüntü almak için dalgıçlarla inildi. Bir dalgıcın da 30 metreye kadar inebilme şansı var çünkü fazlası zor oluyor. Aynı zamanda müsilajın oluşması için ortamda ışık olması gerekiyor. 30 metrenin altında ise ışık miktarı oldukça azalıyor. Fakat yaptığımız dalışta 35-40 metreye kadar müsilaj olduğunu gördük. 55 metrede dahi parça parça müsilaj vardı” değerlendirmesinde bulundu. Enes Gazi Korkmaz, Caddebostan’da da su yüzeyinde ve 5-6 metre altında inceleme yaptıklarını fakat burada Darıca’daki kadar yoğun müsilajla karşılaşmadıklarını anlattı.  
Darıca’da 55 metre derinliğe inip müsilajı görüntülediler

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin müsilaj projesinde, öğrencilerce geliştirilen insansız su altı aracı, Darıca açıklarında 55 metre derinliğe indirilerek müsilaj yoğunluğu görüntülendi.

Marmara Denizi bir süredir sıcaklık, deniz suyundaki durağanlık ve azot-fosfor bolluğuna bağlı ortaya çıkan ve denizdeki doğal yaşamı etkileyen müsilaja (deniz salyası) karşı savaş veriyor. Müsilajın deniz ortamından giderilmesi, toplanması ve yönetimine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 8 Haziran’da başlatılan Türkiye’nin en büyük deniz seferberliği sürerken, bu mücadeleye destek olmak amacıyla birçok üniversite de araştırma ve çalışmalar yürütüyor. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) bünyesinde farklı disiplinlerden araştırmacıların yer aldığı, yerinden örnekleme yapılarak müsilaj sorununun tanımlanması, boyutlarının ortaya konulması ve çözüm üretilmesi amacıyla yürütülen proje kapsamında, çeşitli mühendislik fakültelerinden öğrencilerin geliştirdiği insansız su aracı ‘Arat’ ile Darıca açıklarında 55 metre derinliğe inilerek inceleme yapıldı.

DARICA’DA İNSANSIZ SU ALTI ARACI İLE DALIŞ YAPTILAR

YTÜ de müsilaj hakkında yürüttüğü disiplinlerarası araştırma projesinde, YTÜ Yıldız Teknopark’ta faaliyet gösteren Lenta Marine-İnsansız Su Altı Sistemleri firmasından gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve mekatronik mühendisliği öğrencileri Enes Gazi Korkmaz, Özkan Efeoğlu, Göktürk Çelik, Umut Baranöz, Elif Terzioğlu ve Barış Parlak’ın geliştirdikleri ‘Arat İnsansız Su Altı Aracı’ndan su altı görüntüleme ve numune alımı konularında destek alıyor. Bu kapsamda Darıca’da insansız su altı aracı ile dalış gerçekleştiren ekip, müsilajın derinlerdeki varlığını gözlemledi.

55 METREDE PARÇA PARÇA MÜSİLAJA RASTLANDI

Darıca’daki dalışın, insansız su altı aracı ile yapıldığı için şu ana kadar en fazla derinliğe ulaşılan dalış olduğunu ifade eden Korkmaz, “Daha önce görüntü almak için dalgıçlarla inildi. Bir dalgıcın da 30 metreye kadar inebilme şansı var çünkü fazlası zor oluyor. Aynı zamanda müsilajın oluşması için ortamda ışık olması gerekiyor. 30 metrenin altında ise ışık miktarı oldukça azalıyor. Fakat yaptığımız dalışta 35-40 metreye kadar müsilaj olduğunu gördük. 55 metrede dahi parça parça müsilaj vardı” değerlendirmesinde bulundu. Enes Gazi Korkmaz, Caddebostan’da da su yüzeyinde ve 5-6 metre altında inceleme yaptıklarını fakat burada Darıca’daki kadar yoğun müsilajla karşılaşmadıklarını anlattı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.