Gebze’de dikey tarım geliştiriliyor

Gebze 12.07.2021 - 11:45, Güncelleme: 12.07.2021 - 11:45
 

Gebze’de dikey tarım geliştiriliyor

Dikey tarım ve topraksız tarımda yerli akıllı otomasyon sistemleri için Gebze Teknik Üniversitesi, MANAKİN ile protokol imzaladı.

Tarımsal verimi artırmak, su israfını önlemek, zirai ilaç kullanımını ortadan kaldırmak ve küçük alanlarda yüksek verimli sebze ve tıbbi aromatik bitki yetiştirme amacıyla; sera ve kapalı alanların ortam kontrollerini optimum düzeye çıkarmayı hedefleyen tarımsal otomasyon sistemleri geliştiren ve ODTÜ Teknokent bünyesinde bulunan MANAKİN Elektronik Yazılım A.Ş ile Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAM) arasında ‘Otomasyon ve Biyoteknoloji’ alanında elektronik tasarım, geliştirme, üretim, pazarlama, satış, kurulumu dahil konularını kapsayan işbirliği protokolü imzalandı. TÜRKİYE’DE DİKEY TARIM YAYGINLAŞTIRILACAK GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, GTÜ-ATAM Müdürü Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi, GTÜ-ATAM Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mine Gül Şeker ve MANAKİN Elektronik Yazılım A.Ş. kurucu ortakları Çağdaş Kizak ve İhsan Öztürk’ün katılımıyla imzalanan protokol kapsamında müşteri istekleri ve pazarın talebi doğrultusunda birlikte ürün ve hizmet geliştirmek,  üretilecek ürün ve hizmetleri mevcut ve/veya yeni pazarlara sunmak amacıyla ortak tasarım yapmak,  maliyet düşürücü ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikteki ulusal ve uluslararası projeler geliştirmek amaçlanıyor. Protokol kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalar ile dikey tarım ve topraksız tarımda yerli akıllı otomasyon sistemlerinin geliştirilmesi ve özellikle dikey tarımın maliyetinin düşürülerek ülkemizde yaygınlaşması hedefleniyor. MANAKİN’İN OTOMASYON ÜRÜNÜ KURULACAK MANAKİN, GTÜ-ATAM ile yaptığı ve yapacak olduğu çalışmalara binaen GTÜ kampüsünde bulunan LED Destekli Dikey Tarım Laboratuvarı’nda (LAVFARM), MANAKİN’in Ar-Ge çalışmalarını yürüttüğü otomasyon ürününün kurulumunu yapacak. Ar-Ge süreci yürütülen otomasyon sistemi başlıca besin dozajlaması, aydınlatma kontrolü, sıcaklık - nem kontrolü, EC ve pH kontrolü ve bir yönetim panelini içerecek.  Otomasyon sisteminin kullanılması, test edilmesi ve geliştirilmesi GTÜ-ATAM ve MANAKİN ortaklığı ile gerçekleştirilecek.
Dikey tarım ve topraksız tarımda yerli akıllı otomasyon sistemleri için Gebze Teknik Üniversitesi, MANAKİN ile protokol imzaladı.

Tarımsal verimi artırmak, su israfını önlemek, zirai ilaç kullanımını ortadan kaldırmak ve küçük alanlarda yüksek verimli sebze ve tıbbi aromatik bitki yetiştirme amacıyla; sera ve kapalı alanların ortam kontrollerini optimum düzeye çıkarmayı hedefleyen tarımsal otomasyon sistemleri geliştiren ve ODTÜ Teknokent bünyesinde bulunan MANAKİN Elektronik Yazılım A.Ş ile Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAM) arasında ‘Otomasyon ve Biyoteknoloji’ alanında elektronik tasarım, geliştirme, üretim, pazarlama, satış, kurulumu dahil konularını kapsayan işbirliği protokolü imzalandı.

TÜRKİYE’DE DİKEY TARIM YAYGINLAŞTIRILACAK

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, GTÜ-ATAM Müdürü Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi, GTÜ-ATAM Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mine Gül Şeker ve MANAKİN Elektronik Yazılım A.Ş. kurucu ortakları Çağdaş Kizak ve İhsan Öztürk’ün katılımıyla imzalanan protokol kapsamında müşteri istekleri ve pazarın talebi doğrultusunda birlikte ürün ve hizmet geliştirmek,  üretilecek ürün ve hizmetleri mevcut ve/veya yeni pazarlara sunmak amacıyla ortak tasarım yapmak,  maliyet düşürücü ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikteki ulusal ve uluslararası projeler geliştirmek amaçlanıyor. Protokol kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalar ile dikey tarım ve topraksız tarımda yerli akıllı otomasyon sistemlerinin geliştirilmesi ve özellikle dikey tarımın maliyetinin düşürülerek ülkemizde yaygınlaşması hedefleniyor.

MANAKİN’İN OTOMASYON ÜRÜNÜ KURULACAK

MANAKİN, GTÜ-ATAM ile yaptığı ve yapacak olduğu çalışmalara binaen GTÜ kampüsünde bulunan LED Destekli Dikey Tarım Laboratuvarı’nda (LAVFARM), MANAKİN’in Ar-Ge çalışmalarını yürüttüğü otomasyon ürününün kurulumunu yapacak. Ar-Ge süreci yürütülen otomasyon sistemi başlıca besin dozajlaması, aydınlatma kontrolü, sıcaklık - nem kontrolü, EC ve pH kontrolü ve bir yönetim panelini içerecek.  Otomasyon sisteminin kullanılması, test edilmesi ve geliştirilmesi GTÜ-ATAM ve MANAKİN ortaklığı ile gerçekleştirilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.