19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Gebzeli öğrenciler Eşref Armağan ile buluştu

Eğitim 11.12.2020 - 09:40, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:35
 

Gebzeli öğrenciler Eşref Armağan ile buluştu

ÜMİTVAR etwinning projesi ile engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek isteyen proje ekibi; Gebze Ayşe Sıdıka Alışan İlkokulu sınıf öğretmeni Derya Kaya, Ereğli Kurtlar İlkokulu Öğretmeni Aysun Tepecik, Ereğli Gülüç, Vesile Dikmen İlkokulu Öğretmeni Salih Danışmaz, Gölcük Rheinland Phalz İlkokul öğretmeni Derya Özden, Ereğli Kurtlar İlkokulu öğretmeni Feyza Gürtepe, Ereğli Erdemir İlkokulu Öğretmeni Yeşim Çiftçi, Ereğli Erdemir İlkokulu Öğretmeni Duygu Boruönü Can, Ereğli Kepez İlkokulu Öğretmeni Serap Gündoğdu, Kilis Şehit Abdullah Delibaş İlkokulu Öğretmeni Ferhan Karakaş, Ereğli Erdemir İlkokulu Öğretmeni Semra Öztürk aralık ayı etkinlikleri kapsamında dünyaca ün yapmış doğuştan görme engelli ‘Parmakları İle Gören Adam’ lakaplı Eşref Armağan’ı online olarak öğrencileri ile buluşturdular. ÖĞRENCİLERİN SORULARINI CEVAPLADI Online görüşmede çocukların sorularına da yanıt veren Armağan, engellerin sadece beynimizde olduğunu, bir insanın istedikten ve istediği şey için çaba harcadıktan sonra her şeyi başarabileceğini belirtti. Tüm işlerini kendisi yapan Armağan yaptığı resimlerle görenleri kendisine hayran bırakıyor. Armağan, bir öğrencinin “Gözlerinizi açabilecek bir teknoloji gelişseydi, gözlerinizin açılmasını ister miydiniz?” sorusuna “İstemezdim çünkü doğuştan görme engelli olduğum için gözlerim açılırsa ne yaparım bilemiyorum. Dünya benim kafamdaki gibi değil, böyle bir dünyayı görmek istemiyorum” diye cevap verdi. Bilim insanlarını da hayrete düşüren Eşref Armağan parmakları ile gördüğünü, dokunarak her şeyin resmini yapabileceğini belirtti.  Azmin ve umudun simgesi de olan Eşref Armağan ile öğrenciler beraber resim yapabilecekleri bir sonraki zaman için sözleştiler. EŞREF ARMAĞAN KİMDİR? Eşref Armağan (d. 1953, İstanbul) doğuştan görme engelli Türk ressamdır. Yaşamı boyunca görmediği nesnelerin maket modellerine parmak uçlarıyla dokunarak onları başarıyla resmedebilmiştir. 'The Colors of Darkness' isimli ödüllü belgesele konu olmuştur. Ayrıca Real Super Humans isimli belgeselde de aynı şekilde kendisinden ayrıntılı bir biçimde bahsedilmektedir. Hiç görmediği nesneleri dokunduktan sonra resmedebilme yeteneği nedeniyle Harvard Üniversitesi nöroloji bilim dalından profesörler kendisinin beyin fonksiyonlarını incelemiş, bunun sonucunda Eşref Armağan'ın bir nesneye dokunduğunda beynindeki görülen cisimlerin algılanması ile ilgili bölümün harekete geçtiğine şahit olmuşlardır. Hakkında ünlü İngiliz bilim dergisi 'New Scientist'te makale yayınlanan Armağan yaşamını Ankara'da kendisi gibi görme engelli eşiyle beraber sürdürmektedir. 1994 senesinde Joan Eröncel isimli otuz sene evvel Türkiye'de evlenmiş Amerikalı bir hanım ile tanışır. Joan, onun eserlerinin mükemmelliği karşısında hayran olur ve ona yardım etmeye karar verir.

ÜMİTVAR etwinning projesi ile engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek isteyen proje ekibi; Gebze Ayşe Sıdıka Alışan İlkokulu sınıf öğretmeni Derya Kaya, Ereğli Kurtlar İlkokulu Öğretmeni Aysun Tepecik, Ereğli Gülüç, Vesile Dikmen İlkokulu Öğretmeni Salih Danışmaz, Gölcük Rheinland Phalz İlkokul öğretmeni Derya Özden, Ereğli Kurtlar İlkokulu öğretmeni Feyza Gürtepe, Ereğli Erdemir İlkokulu Öğretmeni Yeşim Çiftçi, Ereğli Erdemir İlkokulu Öğretmeni Duygu Boruönü Can, Ereğli Kepez İlkokulu Öğretmeni Serap Gündoğdu, Kilis Şehit Abdullah Delibaş İlkokulu Öğretmeni Ferhan Karakaş, Ereğli Erdemir İlkokulu Öğretmeni Semra Öztürk aralık ayı etkinlikleri kapsamında dünyaca ün yapmış doğuştan görme engelli ‘Parmakları İle Gören Adam’ lakaplı Eşref Armağan’ı online olarak öğrencileri ile buluşturdular.

ÖĞRENCİLERİN SORULARINI CEVAPLADI

Online görüşmede çocukların sorularına da yanıt veren Armağan, engellerin sadece beynimizde olduğunu, bir insanın istedikten ve istediği şey için çaba harcadıktan sonra her şeyi başarabileceğini belirtti. Tüm işlerini kendisi yapan Armağan yaptığı resimlerle görenleri kendisine hayran bırakıyor. Armağan, bir öğrencinin “Gözlerinizi açabilecek bir teknoloji gelişseydi, gözlerinizin açılmasını ister miydiniz?” sorusuna “İstemezdim çünkü doğuştan görme engelli olduğum için gözlerim açılırsa ne yaparım bilemiyorum. Dünya benim kafamdaki gibi değil, böyle bir dünyayı görmek istemiyorum” diye cevap verdi. Bilim insanlarını da hayrete düşüren Eşref Armağan parmakları ile gördüğünü, dokunarak her şeyin resmini yapabileceğini belirtti.  Azmin ve umudun simgesi de olan Eşref Armağan ile öğrenciler beraber resim yapabilecekleri bir sonraki zaman için sözleştiler.

EŞREF ARMAĞAN KİMDİR?

Eşref Armağan (d. 1953, İstanbul) doğuştan görme engelli Türk ressamdır. Yaşamı boyunca görmediği nesnelerin maket modellerine parmak uçlarıyla dokunarak onları başarıyla resmedebilmiştir. 'The Colors of Darkness' isimli ödüllü belgesele konu olmuştur. Ayrıca Real Super Humans isimli belgeselde de aynı şekilde kendisinden ayrıntılı bir biçimde bahsedilmektedir. Hiç görmediği nesneleri dokunduktan sonra resmedebilme yeteneği nedeniyle Harvard Üniversitesi nöroloji bilim dalından profesörler kendisinin beyin fonksiyonlarını incelemiş, bunun sonucunda Eşref Armağan'ın bir nesneye dokunduğunda beynindeki görülen cisimlerin algılanması ile ilgili bölümün harekete geçtiğine şahit olmuşlardır. Hakkında ünlü İngiliz bilim dergisi 'New Scientist'te makale yayınlanan Armağan yaşamını Ankara'da kendisi gibi görme engelli eşiyle beraber sürdürmektedir. 1994 senesinde Joan Eröncel isimli otuz sene evvel Türkiye'de evlenmiş Amerikalı bir hanım ile tanışır. Joan, onun eserlerinin mükemmelliği karşısında hayran olur ve ona yardım etmeye karar verir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.