GTÜ, 'Deniz Salyası'nın çözümü için harekete geçti!

Gebze 03.06.2021 - 10:04, Güncelleme: 03.06.2021 - 10:04
 

GTÜ, 'Deniz Salyası'nın çözümü için harekete geçti!

GTÜ Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, Marmara Denizi’nde yaşanan Müsilaj (Deniz Salyası) sorununun nedenlerini ortaya koyabilmek ve çözüm önerileri geliştirebilmek için saha çalışması düzenledi.

Kış aylarından itibaren Marmara Denizi’nde görülmeye başlayan ve sıcaklığın artmasıyla birlikte daha geniş alanlara yayılarak bir çevre problem haline gelen müsilaj oluşumu kamuoyunun yanı sıra bilimsel çevrelerinde dikkatini çekiyor. Bulunduğu konum itibari ile sanayiden tarıma, bilişimden havacılık sektörlerine kadar birçok alanda çözüm ortağı olmayı hedefleyen Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Müsilaj (Deniz Salyası) sorununa karşı kolları sıvadı. SU ÖRNEKLERİ TOPLADILAR GTÜ Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü ekibinden; Prof. Dr. Salim Öncel, Dr. Öğr. Üyesi Meltem Çelen, Araş. Gör. Halil Oruç ve Proje Asistanı Sinem Vural’ın katıldığı 1 Haziran 2021 tarihindeki çalışmada Pendik – Büyük Ada hattı üzerinde çeşitli noktalardan su sütunu boyunca (Yüzey-5m-15m-20m) deniz suyu, sediment ve müsilaj örnekleri toplandı. Bu noktalarda su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, pH, iletkenlik ve redoks ölçümleri yapıldı. İleri düzey analizler için alınan numunelerde plankton türleri, besi elementleri ve ağır metal tayinleri yapılarak müsilaj oluşumuna sebep olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik çevresel koşulların anlaşılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.
GTÜ Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, Marmara Denizi’nde yaşanan Müsilaj (Deniz Salyası) sorununun nedenlerini ortaya koyabilmek ve çözüm önerileri geliştirebilmek için saha çalışması düzenledi.

Kış aylarından itibaren Marmara Denizi’nde görülmeye başlayan ve sıcaklığın artmasıyla birlikte daha geniş alanlara yayılarak bir çevre problem haline gelen müsilaj oluşumu kamuoyunun yanı sıra bilimsel çevrelerinde dikkatini çekiyor. Bulunduğu konum itibari ile sanayiden tarıma, bilişimden havacılık sektörlerine kadar birçok alanda çözüm ortağı olmayı hedefleyen Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Müsilaj (Deniz Salyası) sorununa karşı kolları sıvadı.

SU ÖRNEKLERİ TOPLADILAR

GTÜ Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü ekibinden; Prof. Dr. Salim Öncel, Dr. Öğr. Üyesi Meltem Çelen, Araş. Gör. Halil Oruç ve Proje Asistanı Sinem Vural’ın katıldığı 1 Haziran 2021 tarihindeki çalışmada Pendik – Büyük Ada hattı üzerinde çeşitli noktalardan su sütunu boyunca (Yüzey-5m-15m-20m) deniz suyu, sediment ve müsilaj örnekleri toplandı. Bu noktalarda su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, pH, iletkenlik ve redoks ölçümleri yapıldı. İleri düzey analizler için alınan numunelerde plankton türleri, besi elementleri ve ağır metal tayinleri yapılarak müsilaj oluşumuna sebep olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik çevresel koşulların anlaşılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.