19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Dolar, euro ve altın fiyatlarında son durum…

Ekonomi 30.04.2021 - 09:42, Güncelleme: 30.04.2021 - 09:45
 

Dolar, euro ve altın fiyatlarında son durum…

Dolar/TL sert yükselişlerin ardından 8.20'li seviyelerde denge buldu. Enflasyon raporunun ardından ayın son işlem gününde yoğun veri gündemi takip ediliyor.

Merkez Bankası (TCMB) dün yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 9.4 seviyesinden yüzde 12.2’ye yükseltirken bu yükseliş piyasanın yukarı revize etmeye devam ettiği yüzde 14 beklentisinin altında kaldı. Banka Nisan’da yüzde 17 civarı ile enflasyonun zirve yapacağını açıklarken, piyasa önümüzdeki hafta için yıllık yüzde 17.3 beklediği enflasyonun Mayıs, belki Haziran’da da yükselişin sürdürmesini bekliyor. Dolar/TL’de hafta başında ABD ilişkilerine ilişkin endişelerle yaşanan 8.5 üzerindeki tarihi rekora doğru yükseliş yerini 8.2 civarında dalgalı bir seyre bıraktı. ENFLASYON VE FAİZ HAKKINDA NE DEDİ? TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, başkan olarak ilk kez katıldığı yılın ikinci enflasyon raporunda, “Mevcut görünüm, enflasyon beklentileri ve görünümünde iyileşme olana kadar sıkı parasal duruşun kararlılık ve sabırla sürdürülmesini gerektiriyor” diyerek dünyanın en yüksek oranlarından biri olan yüzde 19 seviyesindeki politika faizinde kısa sürede bir indirim yapılacağı sinyalini vermedi. Kavcıoğlu enflasyonun bu yıl tepe noktasını ne zaman göreceği sorusuna, “Enflasyon ile ilgili olarak baz senaryomuzda nisan verisinin zirveyi oluşturacağını öngörüyoruz. Raporda söylediğimiz nedenlerden ötürü mart enflasyonunun üzerinde yüzde 17 civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bu aydan sonra da enflasyonun aşağı yönlü geleceğini tahmin ediyoruz” cevabını verdi. Enflasyonun önümüzdeki aylarda politika faizinin üzerine çıkma ihtimali olup olmadığı ve bir faiz artışı ihtiyacı olup olmayacağına yönelik soruya Kavcıoğlu, enflasyonda düşüşün yılın ikinci yarısında hız kazanacağını belirterek, “Tüm çalışmalarımız Nisan’dan sonra enflasyonun… aşağı yönlü olacağını öngörüyor. Tüm politikalarımızı bu öngörü üzerinde değerlendirmeye devam ediyoruz” yanıtını verdi.
Dolar/TL sert yükselişlerin ardından 8.20'li seviyelerde denge buldu. Enflasyon raporunun ardından ayın son işlem gününde yoğun veri gündemi takip ediliyor.

Merkez Bankası (TCMB) dün yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 9.4 seviyesinden yüzde 12.2’ye yükseltirken bu yükseliş piyasanın yukarı revize etmeye devam ettiği yüzde 14 beklentisinin altında kaldı. Banka Nisan’da yüzde 17 civarı ile enflasyonun zirve yapacağını açıklarken, piyasa önümüzdeki hafta için yıllık yüzde 17.3 beklediği enflasyonun Mayıs, belki Haziran’da da yükselişin sürdürmesini bekliyor.

Dolar/TL’de hafta başında ABD ilişkilerine ilişkin endişelerle yaşanan 8.5 üzerindeki tarihi rekora doğru yükseliş yerini 8.2 civarında dalgalı bir seyre bıraktı.

ENFLASYON VE FAİZ HAKKINDA NE DEDİ?

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, başkan olarak ilk kez katıldığı yılın ikinci enflasyon raporunda, “Mevcut görünüm, enflasyon beklentileri ve görünümünde iyileşme olana kadar sıkı parasal duruşun kararlılık ve sabırla sürdürülmesini gerektiriyor” diyerek dünyanın en yüksek oranlarından biri olan yüzde 19 seviyesindeki politika faizinde kısa sürede bir indirim yapılacağı sinyalini vermedi.

Kavcıoğlu enflasyonun bu yıl tepe noktasını ne zaman göreceği sorusuna, “Enflasyon ile ilgili olarak baz senaryomuzda nisan verisinin zirveyi oluşturacağını öngörüyoruz. Raporda söylediğimiz nedenlerden ötürü mart enflasyonunun üzerinde yüzde 17 civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bu aydan sonra da enflasyonun aşağı yönlü geleceğini tahmin ediyoruz” cevabını verdi.

Enflasyonun önümüzdeki aylarda politika faizinin üzerine çıkma ihtimali olup olmadığı ve bir faiz artışı ihtiyacı olup olmayacağına yönelik soruya Kavcıoğlu, enflasyonda düşüşün yılın ikinci yarısında hız kazanacağını belirterek, “Tüm çalışmalarımız Nisan’dan sonra enflasyonun… aşağı yönlü olacağını öngörüyor. Tüm politikalarımızı bu öngörü üzerinde değerlendirmeye devam ediyoruz” yanıtını verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.