Çay deyip geçmeyin, bunlara dikkat edin!

Sağlık 21.05.2021 - 08:53, Güncelleme: 21.05.2021 - 08:53
 

Çay deyip geçmeyin, bunlara dikkat edin!

Çay deyip geçmeyin, bunlara dikkat edin!

Ülkemizin gelenekselleşmiş lezzetlerinden biri olan çay, yanlış demlendiğinde pek çok hastalığa sebebiyet veriyor. Yapılan araştırmalar, çayın yanlış demlendiği vakit birçok hastalığa neden olduğunu ortaya koydu. Bu yüzden çayın demlenme şeklinin sağlık açısından da oldukça önemli olduğu biliniyor, çünkü aksi takdirde istenmeyen sağlık problemlerine yol açıyor. Peki; çay demlerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte, çay demlerken dikkat edilmesi gerekenler; Ülkemizde en çok tercih edilen içeceklerden bir tanesi olan çay, yanlış demlendiğinde birçok hastalığa neden oluyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda çayın demlenme şeklinin insan sağlığını etkilediği ortaya çıktı. Bu bakımdan; çay demlerken çeşitli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.  Türk mutfağının geleneksel içecekleri arasında çay çok önemli bir yere sahip. Bitki çayları her ne kadar sağlığımız için çok yararlı olsa da çayın yeri ve önemi her zaman farklıdır. Ancak yanlış şekilde demlediğiniz çayla çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkabilirsiniz. ÇAYIN ACI OLMAMASI VE UZUN SÜRE DAYANMASI Çayın acımaması ve uzun süre dayanması için demlemiş olduğunuz çayı ocak üzerinde bekletmemenizi öneririz. Bu durum çayın acımasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle çay iyice demlendikten sonra muhakkak ocak üzerinden alınmalıdır. Aksi taktirde başta gastrit ve ülser olmak üzere midede meydana gelebilecek hasarlara sebebiyet verebilir. Çayı demlerken veya demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamalısınız. Yüksek ısıda kalan ve demlenen çay insan sağlığı için büyük tehdit oluşturabilir. KANSER RİSKİ VAR Sürekli yüksek ısıda ve kaynar bir şekilde içilen çay ilerleyen zamanlarda kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir. Dışarı da içtiğimiz çayların yüksek ısıya maruz kaldığı nasıl anlarız diyorsanız, acımaya yüz tutmuş ağzınızda fazla buruk bir tat bırakmasından anlayabilirsiniz. Çayı muhakkak kaynamamış su ile demlemeniz gerekir. Aşırı bir şekilde kaynamış su çaya döküldüğü zaman çayın içerisinde bakteri oluşmasına sebebiyet verebilir. Çayın tadının acıması da genellikle bu sebeplerden meydana gelmektedir. Çay demlerken yapılan bir diğer hata ise daha henüz çay suyu sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır. Bu yöntemle çay rutubet alır ve henüz demlikteyken bayatlar.
Çay deyip geçmeyin, bunlara dikkat edin!

Ülkemizin gelenekselleşmiş lezzetlerinden biri olan çay, yanlış demlendiğinde pek çok hastalığa sebebiyet veriyor. Yapılan araştırmalar, çayın yanlış demlendiği vakit birçok hastalığa neden olduğunu ortaya koydu. Bu yüzden çayın demlenme şeklinin sağlık açısından da oldukça önemli olduğu biliniyor, çünkü aksi takdirde istenmeyen sağlık problemlerine yol açıyor. Peki; çay demlerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

İşte, çay demlerken dikkat edilmesi gerekenler;

Ülkemizde en çok tercih edilen içeceklerden bir tanesi olan çay, yanlış demlendiğinde birçok hastalığa neden oluyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda çayın demlenme şeklinin insan sağlığını etkilediği ortaya çıktı. Bu bakımdan; çay demlerken çeşitli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.  Türk mutfağının geleneksel içecekleri arasında çay çok önemli bir yere sahip. Bitki çayları her ne kadar sağlığımız için çok yararlı olsa da çayın yeri ve önemi her zaman farklıdır. Ancak yanlış şekilde demlediğiniz çayla çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkabilirsiniz.

ÇAYIN ACI OLMAMASI VE UZUN SÜRE DAYANMASI

Çayın acımaması ve uzun süre dayanması için demlemiş olduğunuz çayı ocak üzerinde bekletmemenizi öneririz. Bu durum çayın acımasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle çay iyice demlendikten sonra muhakkak ocak üzerinden alınmalıdır. Aksi taktirde başta gastrit ve ülser olmak üzere midede meydana gelebilecek hasarlara sebebiyet verebilir. Çayı demlerken veya demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamalısınız. Yüksek ısıda kalan ve demlenen çay insan sağlığı için büyük tehdit oluşturabilir.

KANSER RİSKİ VAR

Sürekli yüksek ısıda ve kaynar bir şekilde içilen çay ilerleyen zamanlarda kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir. Dışarı da içtiğimiz çayların yüksek ısıya maruz kaldığı nasıl anlarız diyorsanız, acımaya yüz tutmuş ağzınızda fazla buruk bir tat bırakmasından anlayabilirsiniz. Çayı muhakkak kaynamamış su ile demlemeniz gerekir. Aşırı bir şekilde kaynamış su çaya döküldüğü zaman çayın içerisinde bakteri oluşmasına sebebiyet verebilir. Çayın tadının acıması da genellikle bu sebeplerden meydana gelmektedir. Çay demlerken yapılan bir diğer hata ise daha henüz çay suyu sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır. Bu yöntemle çay rutubet alır ve henüz demlikteyken bayatlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.