Darıca’da su altı felaketi

Darıca 21.05.2021 - 09:47, Güncelleme: 21.05.2021 - 09:47
 

Darıca’da su altı felaketi

Marmara Denizi’nde çevre felaketine dönüşen deniz salyası şimdi de Darıca’da balık yuvalarının ve mercanların üzerine çöktüğü görüldü

Marmara Denizi’nin yüzeyinde sarı-kahverengi renklerde görülen ve yapışkan küme şeklinde ilerleyen deniz salyası tüm körfez, koy ve kıyılarda aralıklarla etkisini sürdürüyor. Milliyet’in haberine göre; deniz salyası yoğunluğunu 6 aydır takip ettiklerini söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, suyun altına çöken yoğun tabakadan elde edilen ilk sonuçları Milliyet ile paylaştı. Prens Adaları civarında Ateş Evirgen ve Serco Ekşiyan’ın yaptığı dalışlarda deniz salyasıın su altında kabusa döndüğünü söyleyen Prof. Dr. Sarı, “Herkes ‘kurtulduk’ diye düşünürken suyun altına indi. Havalar durağan giderse denizaltında 0-30 metrede deniz salyası sürecek. Yüzeye çıktığında balık ölümüne neden olur” dedi. 1 LİTRE BİLE Çöken deniz salyasının kıyısal alanda oksijeni tüketerek canlılara zarar verdiğine dikkat çeken Sarı, “Denizin altı daha az ışık aldığı için parçalanma daha uzun sürer ve oksijen tüketimi artar. Deniz salyası, yaşayan bir sistem olan deniz tabanına battaniye gibi çöktü. Büyükada civarındaki dalışlarda mercan dallarının deniz salyası ile örtüldüğünü gördük. Midye yatakları tamamen kaplandı. En çok yassı balıklar pisi, kalkan, vatoz, kalkan etkilenecek. Yengeç, trakonya, iskorpit gibi canlıların yaşam alanı tehlikede. Arıtmadan 1 litre kimyasalı bile Marmara’ya bırakmamalıyız” dedi. DURUM ÇOK CİDDİ Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halim Ergül ise İzmit Körfezi’ndeki deniz salyası yoğunluğunu şöyle değerlendirdi: “20 metre derinliğe kadar görüyoruz. Aşırı artışın nedeni azot ve fosfor bileşiklerinin rüzgar ve akıntı etkisiyle fitoplanktonla buluşması. Marmara Denizi çevresinde 25 Milyon insan yaşıyor ve endüstriyel atıklar denize bırakılıyor. Durum çok ciddi, acil tedbir almak gerekli. Makrofauna mutlaka çok etkilenecek. Balık ölümleri olabilir ama asıl etkisi balığın yemi olan küçük boyutlu ve ekonomik değeri olmayan amfipodların ölmesi.” GÖRÜŞ MESAFESİ 1 METREYE KADAR DÜŞTÜ Kirlilikten en çok etkilenen İzmit Körfezi’nin Darıca bölgesinde Milliyet ekibi dalış yaptı. Nefes Dalış Merkezi’nin rehberliğinde girdiğimiz mavilikler ilk metrelerden itibaren deniz salyasının olumsuz etkisini gösterdi. Su yüzeyinde hiç görülmeyen deniz salyası ilk metrelerden itibaren su altındaki görüşü 1 metreye kadar düşürdü. Önümüzden kümeler halinde geçen yoğunluk, suyun üzerindeki kirliliğin derinlere indiğinin göstergesiydi. 5 dalgıç birbirimizi kaybetmemek için yakın mesafede dolaşmak zorunda kaldık. Özellikle su altı bitkilerinin üzerini kaplayan deniz salyasının dip akıntısının etkisiyle geniş bir battaniye gibi uzandığını ürkerek izledik.
Marmara Denizi’nde çevre felaketine dönüşen deniz salyası şimdi de Darıca’da balık yuvalarının ve mercanların üzerine çöktüğü görüldü

Marmara Denizi’nin yüzeyinde sarı-kahverengi renklerde görülen ve yapışkan küme şeklinde ilerleyen deniz salyası tüm körfez, koy ve kıyılarda aralıklarla etkisini sürdürüyor. Milliyet’in haberine göre; deniz salyası yoğunluğunu 6 aydır takip ettiklerini söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, suyun altına çöken yoğun tabakadan elde edilen ilk sonuçları Milliyet ile paylaştı. Prens Adaları civarında Ateş Evirgen ve Serco Ekşiyan’ın yaptığı dalışlarda deniz salyasıın su altında kabusa döndüğünü söyleyen Prof. Dr. Sarı, “Herkes ‘kurtulduk’ diye düşünürken suyun altına indi. Havalar durağan giderse denizaltında 0-30 metrede deniz salyası sürecek. Yüzeye çıktığında balık ölümüne neden olur” dedi.

1 LİTRE BİLE

Çöken deniz salyasının kıyısal alanda oksijeni tüketerek canlılara zarar verdiğine dikkat çeken Sarı, “Denizin altı daha az ışık aldığı için parçalanma daha uzun sürer ve oksijen tüketimi artar. Deniz salyası, yaşayan bir sistem olan deniz tabanına battaniye gibi çöktü. Büyükada civarındaki dalışlarda mercan dallarının deniz salyası ile örtüldüğünü gördük. Midye yatakları tamamen kaplandı. En çok yassı balıklar pisi, kalkan, vatoz, kalkan etkilenecek. Yengeç, trakonya, iskorpit gibi canlıların yaşam alanı tehlikede. Arıtmadan 1 litre kimyasalı bile Marmara’ya bırakmamalıyız” dedi.

DURUM ÇOK CİDDİ

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halim Ergül ise İzmit Körfezi’ndeki deniz salyası yoğunluğunu şöyle değerlendirdi: “20 metre derinliğe kadar görüyoruz. Aşırı artışın nedeni azot ve fosfor bileşiklerinin rüzgar ve akıntı etkisiyle fitoplanktonla buluşması. Marmara Denizi çevresinde 25 Milyon insan yaşıyor ve endüstriyel atıklar denize bırakılıyor. Durum çok ciddi, acil tedbir almak gerekli. Makrofauna mutlaka çok etkilenecek. Balık ölümleri olabilir ama asıl etkisi balığın yemi olan küçük boyutlu ve ekonomik değeri olmayan amfipodların ölmesi.”

GÖRÜŞ MESAFESİ 1 METREYE KADAR DÜŞTÜ

Kirlilikten en çok etkilenen İzmit Körfezi’nin Darıca bölgesinde Milliyet ekibi dalış yaptı. Nefes Dalış Merkezi’nin rehberliğinde girdiğimiz mavilikler ilk metrelerden itibaren deniz salyasının olumsuz etkisini gösterdi. Su yüzeyinde hiç görülmeyen deniz salyası ilk metrelerden itibaren su altındaki görüşü 1 metreye kadar düşürdü. Önümüzden kümeler halinde geçen yoğunluk, suyun üzerindeki kirliliğin derinlere indiğinin göstergesiydi. 5 dalgıç birbirimizi kaybetmemek için yakın mesafede dolaşmak zorunda kaldık. Özellikle su altı bitkilerinin üzerini kaplayan deniz salyasının dip akıntısının etkisiyle geniş bir battaniye gibi uzandığını ürkerek izledik.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.