“Tüm deşarjlar çevrimiçi izlenmeli”

Gebze 06.06.2021 - 11:49, Güncelleme: 06.06.2021 - 11:49
 

“Tüm deşarjlar çevrimiçi izlenmeli”

Kocaeli sahillerini saran, görüntü ve koku kirliliğine neden olan, denizdeki canlı yaşamını tehdit eden müsilaja karşı yapılması gerekenleri söyleyen Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Tilki, “Tüm deşarjların sıcaklık ve kirlilik parametreleri eş zamanlı ve çevrimiçi olarak izlenmeli” dedi.

Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj ya da bilinen ismiyle deniz salyası Kocaeli’nde tüm sahilleri sarmış durumda. Darıca, Eskihisar, Dilovası, İzmit merkezlerinde geçtiğimiz haftalarda sahilde koku ve görüntü kirliliği oluşturan deniz salyasının (müsilaj) esen sert rüzgârlar nedeniyle Gölcük, Karamürsel ve Değirmendere’ye taşındı. Müsilaja karşı acil eylem planları oluşturulması gerektiğini ifade eden yetkililer, Marmara Denizi’nin kurtarılacak durumda olduğunu belirtti. Müsilaja karşı yapılması gerekenleri anlatan Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Tilki, Marmara Denizi’ne deşarj standartlarının revize edilerek kirlilik yükünün azaltılması gerektiğini söyledi.  KİRLİLİK YÜKÜ AZALTILMALI Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Tilki açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Endüstriyel ve evsel atık su arıtma tesisleri yaygınlaştırılmalı, tesislere yönelik denetimler artırılmalı. Tüm deşarjların sıcaklık ve kirlilik parametreleri eş zamanlı ve çevrimiçi olarak izlenmeli. Arıtılmış suların yeniden kullanımı zorunlu tutulmalı ve desteklenmeli. Marmara’ya deşarj olan akarsu ve derelerdeki deşarj standartları revize edilmeli, kirlilik yükü azaltılmalı. DENETİMLER DAHA CAYDIRICI OLMALI Gemi balast sularıyla ilgili denetimler daha yoğun olarak sürdürülmeli. Yaklaşık yılda 13 bin geminin giriş yaptığı İzmit Körfezi’nde gemilerden atık alınması ve atıkların kontrolü yönetmeliği sıkı bir şekilde uygulanıyor. Ancak denetimlerin daha caydırıcı düzeyde olması gerekiyor. Tarımda kullanılan zirai ilaçların kontrolsüz kullanımına müdahale edilmeli. Denizden kum alınması, dip taraması, bilinçsiz avlanma gibi faaliyetler denetlenmeli.”
Kocaeli sahillerini saran, görüntü ve koku kirliliğine neden olan, denizdeki canlı yaşamını tehdit eden müsilaja karşı yapılması gerekenleri söyleyen Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Tilki, “Tüm deşarjların sıcaklık ve kirlilik parametreleri eş zamanlı ve çevrimiçi olarak izlenmeli” dedi.

Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj ya da bilinen ismiyle deniz salyası Kocaeli’nde tüm sahilleri sarmış durumda. Darıca, Eskihisar, Dilovası, İzmit merkezlerinde geçtiğimiz haftalarda sahilde koku ve görüntü kirliliği oluşturan deniz salyasının (müsilaj) esen sert rüzgârlar nedeniyle Gölcük, Karamürsel ve Değirmendere’ye taşındı. Müsilaja karşı acil eylem planları oluşturulması gerektiğini ifade eden yetkililer, Marmara Denizi’nin kurtarılacak durumda olduğunu belirtti. Müsilaja karşı yapılması gerekenleri anlatan Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Tilki, Marmara Denizi’ne deşarj standartlarının revize edilerek kirlilik yükünün azaltılması gerektiğini söyledi. 
KİRLİLİK YÜKÜ AZALTILMALI
Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Tilki açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Endüstriyel ve evsel atık su arıtma tesisleri yaygınlaştırılmalı, tesislere yönelik denetimler artırılmalı. Tüm deşarjların sıcaklık ve kirlilik parametreleri eş zamanlı ve çevrimiçi olarak izlenmeli. Arıtılmış suların yeniden kullanımı zorunlu tutulmalı ve desteklenmeli. Marmara’ya deşarj olan akarsu ve derelerdeki deşarj standartları revize edilmeli, kirlilik yükü azaltılmalı.
DENETİMLER DAHA CAYDIRICI OLMALI
Gemi balast sularıyla ilgili denetimler daha yoğun olarak sürdürülmeli. Yaklaşık yılda 13 bin geminin giriş yaptığı İzmit Körfezi’nde gemilerden atık alınması ve atıkların kontrolü yönetmeliği sıkı bir şekilde uygulanıyor. Ancak denetimlerin daha caydırıcı düzeyde olması gerekiyor. Tarımda kullanılan zirai ilaçların kontrolsüz kullanımına müdahale edilmeli. Denizden kum alınması, dip taraması, bilinçsiz avlanma gibi faaliyetler denetlenmeli.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.