Cumaköy’de lavanta yetiştirmeye başladı

Gebze 03.07.2021 - 16:04, Güncelleme: 03.07.2021 - 16:04
 

Cumaköy’de lavanta yetiştirmeye başladı

Cumaköy’de lavanta yetiştirmeye başladı

Cumaköy’de yaşayan iktisat mezunu Aysel Karagöz, lavanta işine girdi. Köyün yerlilerinden olan Karagöz, babasına ait alanda yaptığı üretimi anlatırken bu işten büyük zevk aldığını söyledi.  İktisat mezunu ve iki çocuk annesi Aysel Karagöz, babası ve eşinin desteği ile Cumköy’de lavanta yetiştirmeye başladı. İlk olarak geçen yıl ocak ayında işe başlayan Karagöz, 3 bin 760 m2 alanda yaptığı lavanta işinden bir kısmını kurutarak isteyenlere sunduğunu söyledi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İl ve ilçe tarım müdürlüklerinden hiç destek olmadığını söyleyen Karagöz; “En büyük destekçim eşim, yengem, babam ve ailem, çapa ve toplama konusunda destek oluyorlar. Çok büyük hayallerle başladım buraya, o kadar büyük hayaller kurdum ki işe başlamadan önce….Isparta’nın Kuyucak köyüne giderek bu işin nasıl yapıldığını öğrendim, bu işi kadınların yaptığını gördüm ve benim köyüm neden lavanta köyü olmasın diyerek bu işe başladım. Fikir almaya gelen çok oluyor. Pazar için bir destek bulmak veya kendin tüketmen gerekiyor, insanları geri döndüren de sanırım pazar olayı oluyor. Sakarya Kaynarca’da yağını çıkartıyoruz ve kendimiz pazarlıyoruz. Buradaki lavanta Bulgaristan lavantası olarak biliniyor. Parfümeri ve ilaç sektöründe kullanılıyor. Şimdilik burası ile yetineceğiz. İleride gelir elde ettiğimizde genişletmek istiyoruz. Bahçenin içinde bulunmak bile çok ayrı bir zevk, çok güzel bir iş. İşçilik maliyetini koymazsanız 3 dönümden yıllık olarak on bin TL getirisi olmasını bekliyoruz.” Dedi. Karagöz, doğal olarak elde ettikleri lavantanın yağından, toniğinden ve çayından herkesin faydalanması gerektiğine dikkat çekti.  Karagöz ayrıca en büyük destekçilerinden birisinin de yengesi Gülşah Yıldırım’ın olduğunu söyledi. Kargöz ayrıca, “Cumaköy’ün yerlisiyiz ve bahçeye koyduğumuz konteynere bile yıkım kararı geldi. Bunun yapı olmadığını, sadece ihtiyaçları gidermek için koymamıza rağmen yıkım kararı gelmesi bizi rahatsız etti.
Cumaköy’de lavanta yetiştirmeye başladı

Cumaköy’de yaşayan iktisat mezunu Aysel Karagöz, lavanta işine girdi. Köyün yerlilerinden olan Karagöz, babasına ait alanda yaptığı üretimi anlatırken bu işten büyük zevk aldığını söyledi. 

İktisat mezunu ve iki çocuk annesi Aysel Karagöz, babası ve eşinin desteği ile Cumköy’de lavanta yetiştirmeye başladı. İlk olarak geçen yıl ocak ayında işe başlayan Karagöz, 3 bin 760 m2 alanda yaptığı lavanta işinden bir kısmını kurutarak isteyenlere sunduğunu söyledi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İl ve ilçe tarım müdürlüklerinden hiç destek olmadığını söyleyen Karagöz; “En büyük destekçim eşim, yengem, babam ve ailem, çapa ve toplama konusunda destek oluyorlar. Çok büyük hayallerle başladım buraya, o kadar büyük hayaller kurdum ki işe başlamadan önce….Isparta’nın Kuyucak köyüne giderek bu işin nasıl yapıldığını öğrendim, bu işi kadınların yaptığını gördüm ve benim köyüm neden lavanta köyü olmasın diyerek bu işe başladım. Fikir almaya gelen çok oluyor. Pazar için bir destek bulmak veya kendin tüketmen gerekiyor, insanları geri döndüren de sanırım pazar olayı oluyor. Sakarya Kaynarca’da yağını çıkartıyoruz ve kendimiz pazarlıyoruz. Buradaki lavanta Bulgaristan lavantası olarak biliniyor. Parfümeri ve ilaç sektöründe kullanılıyor. Şimdilik burası ile yetineceğiz. İleride gelir elde ettiğimizde genişletmek istiyoruz. Bahçenin içinde bulunmak bile çok ayrı bir zevk, çok güzel bir iş. İşçilik maliyetini koymazsanız 3 dönümden yıllık olarak on bin TL getirisi olmasını bekliyoruz.” Dedi. Karagöz, doğal olarak elde ettikleri lavantanın yağından, toniğinden ve çayından herkesin faydalanması gerektiğine dikkat çekti.  Karagöz ayrıca en büyük destekçilerinden birisinin de yengesi Gülşah Yıldırım’ın olduğunu söyledi. Kargöz ayrıca, “Cumaköy’ün yerlisiyiz ve bahçeye koyduğumuz konteynere bile yıkım kararı geldi. Bunun yapı olmadığını, sadece ihtiyaçları gidermek için koymamıza rağmen yıkım kararı gelmesi bizi rahatsız etti.

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.