19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Gebze’den, uydularının enerji ihtiyacı için yerli çözüm

Gündem 07.07.2021 - 16:18, Güncelleme: 07.07.2021 - 16:18
 

Gebze’den, uydularının enerji ihtiyacı için yerli çözüm

Gebze’den, uydularının enerji ihtiyacı için yerli çözüm

Türkiye’nin uzaydaki uydularının enerji ihtiyacı için yerli çözüm geliştirildi. TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde imal edilecek ‘uydu güneş panelleri’ sayesinde bu alanda dışa bağımlılığa son verilecek. Hazırlanan prototip uzay testi için gün sayıyor. Yerli uydu güneş paneli, 6 yıllık bir çalışmanın ürünü. Proje, Savunma Sanayi Başkanlığı'nın desteğiyle yürütüldü. 85 hücreli güneş paneli 100 vatlık enerji üretiyor. Seneye uzaya fırlatılacak gözlem uydusu İMECE’de deneysel yük olarak yer alacak. Proje Yürütücüsü Alper Seçgin, projenin detaylarına ilişkin bilgi verdi. Seçgin, “Geliştirdiğimiz uydu panelinin kalifikasyon süreçleri tamamlandı. Akabinde uçuş modelinin üretimi yapıldı. Şu anda proje ana yüklenicimiz olan TÜBİTAK Uzay Enstitüsüne uçuş modelimiz teslim edildi” dedi. KALİFİKASYON SÜREÇLERİ TAMAMLANDI Panel için detaylı bir AR-GE çalışması yapıldığını ve ardından üretim hatlarının kurulduğunu söyleyen Seçgin, şöyle devam etti: “Gelen hücrelerimizi burada hem elektriksel bağlantılama elemanları olsun hem koruyucu camlama elemanları hem de hücrelerin birbirine seri bağlanmaları olsun, burada tüm çalışmaları gerçekleştiriyoruz.” Merkezde, uydular için bir buçuk metrekarenin üzerinde paneller üretilebilecek. Yerli uydu güneş panelleri, on binlerce euro tutan ithallerine göre yarı yarıya maliyet avantajı sağlayacak.
Gebze’den, uydularının enerji ihtiyacı için yerli çözüm

Türkiye’nin uzaydaki uydularının enerji ihtiyacı için yerli çözüm geliştirildi. TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde imal edilecek ‘uydu güneş panelleri’ sayesinde bu alanda dışa bağımlılığa son verilecek. Hazırlanan prototip uzay testi için gün sayıyor.

Yerli uydu güneş paneli, 6 yıllık bir çalışmanın ürünü. Proje, Savunma Sanayi Başkanlığı'nın desteğiyle yürütüldü. 85 hücreli güneş paneli 100 vatlık enerji üretiyor. Seneye uzaya fırlatılacak gözlem uydusu İMECE’de deneysel yük olarak yer alacak. Proje Yürütücüsü Alper Seçgin, projenin detaylarına ilişkin bilgi verdi. Seçgin, “Geliştirdiğimiz uydu panelinin kalifikasyon süreçleri tamamlandı. Akabinde uçuş modelinin üretimi yapıldı. Şu anda proje ana yüklenicimiz olan TÜBİTAK Uzay Enstitüsüne uçuş modelimiz teslim edildi” dedi.

KALİFİKASYON SÜREÇLERİ TAMAMLANDI

Panel için detaylı bir AR-GE çalışması yapıldığını ve ardından üretim hatlarının kurulduğunu söyleyen Seçgin, şöyle devam etti: “Gelen hücrelerimizi burada hem elektriksel bağlantılama elemanları olsun hem koruyucu camlama elemanları hem de hücrelerin birbirine seri bağlanmaları olsun, burada tüm çalışmaları gerçekleştiriyoruz.” Merkezde, uydular için bir buçuk metrekarenin üzerinde paneller üretilebilecek. Yerli uydu güneş panelleri, on binlerce euro tutan ithallerine göre yarı yarıya maliyet avantajı sağlayacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.