19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Gebze’nin yerli aşısında ikinci dozlar uygulanıyor

Gebze 18.07.2021 - 17:44, Güncelleme: 18.07.2021 - 17:44
 

Gebze’nin yerli aşısında ikinci dozlar uygulanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, üretim üssü Gebze olan VLP aşı adayının Faz 2 aşamasında ikinci dozların uygulanmaya başlandığını açıkladı. Faz 2’nin ilk dozlarının tamamlandığı bilgisini de veren Bakan Varank, birinci dozlarda herhangi bir yan etki görülmediğinin altını çizdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Nobel İlaç’ın Gebze TÜBİTAK Marmara Teknokent’teki (MARTEK) Biyoteknolojik İlaç Tesisinde çalışmaları devam eden VLP aşı adayının Faz 2 aşamasında ikinci dozların uygulanmaya başlandığını açıkladı. Varank, Covid-19 salgınıyla mücadele konusunda önemli bir gelişmeyi paylaştı. TÜBİTAK COVİD-19 Türkiye Platformu çatısı altında aşı geliştirme çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Varank, “Bunlardan bir tanesi de oldukça yenilikçi bir teknolojiye dayanan VLP aşı adayımız” dedi. İKİNCİ DOZA GEÇİLDİ Varank, VLP aşısının ilk insan denemelerinde kendisinin de gönüllü olduğunu anımsatarak, “26 Haziran’da VLP aşısında Faz 2 aşamasına geçmiştik. Faz 2’de birinci doz aşılamalar tamamlandı, ikinci dozlar uygulanmaya başladı” diye konuştu. Aşılamada şu ana kadar herhangi bir yan etki gözlenmediğinin altını çizen Varank, “İkinci dozlar da uygulanıp gönüllülerden alınacak sonuçlar değerlendirildikten sonra inşallah son aşama olan Faz 3’e geçeceğiz” dedi. DÜNYAYA ŞİFA OLACAK Varank, şöyle devam etti: Tüm süreçler olumlu tamamlanırsa yerli VLP aşımıza kavuşacağız. Covid-19 belasıyla mücadeleye Türkiye’den tüm dünyaya şifa olabilecek bir katkı sunmuş olacağız. Dünyada sayılı, TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu kapsamında ise tek VLP teknolojisi ile geliştirilen aşı adayı, 30 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Covid-19 aşı adayları listesinde yer aldı. Yerli VLP aşı adayının Faz 2 çalışması, İngiliz varyantına göre hazırladı. VLP tipi aşılarda, geliştirilen virüs benzeri parçacıklar, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak bir şekilde taklit ediyor. Bu parçacıklar bağışıklık tepkisi uyandırırken hastalığa da neden olmuyor. Yerli aşı adayının başka bir özelliği de diğer VLP aşılarından farkı olarak virüsün 4 yapısal proteinini de aşı antijeni olarak kullanılıyor olması. 3 HASTANEDE UYGULANIYOR ODTÜ’den Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesi’nden İhsan Gürsel çiftinin ortak projesi sonucu geliştirilen VLP aşı adayının Faz-2 aşaması, Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi ve Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yapılıyor. Aşılamaya 18-59 yaş arasında, ciddi kronik hastalığı olmayan, daha önce koronavirüs geçirmemiş ve başka bir Covid-19 aşısı yaptırmamış gönüllüler katılıyor.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, üretim üssü Gebze olan VLP aşı adayının Faz 2 aşamasında ikinci dozların uygulanmaya başlandığını açıkladı. Faz 2’nin ilk dozlarının tamamlandığı bilgisini de veren Bakan Varank, birinci dozlarda herhangi bir yan etki görülmediğinin altını çizdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Nobel İlaç’ın Gebze TÜBİTAK Marmara Teknokent’teki (MARTEK) Biyoteknolojik İlaç Tesisinde çalışmaları devam eden VLP aşı adayının Faz 2 aşamasında ikinci dozların uygulanmaya başlandığını açıkladı. Varank, Covid-19 salgınıyla mücadele konusunda önemli bir gelişmeyi paylaştı. TÜBİTAK COVİD-19 Türkiye Platformu çatısı altında aşı geliştirme çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Varank, “Bunlardan bir tanesi de oldukça yenilikçi bir teknolojiye dayanan VLP aşı adayımız” dedi.

İKİNCİ DOZA GEÇİLDİ

Varank, VLP aşısının ilk insan denemelerinde kendisinin de gönüllü olduğunu anımsatarak, “26 Haziran’da VLP aşısında Faz 2 aşamasına geçmiştik. Faz 2’de birinci doz aşılamalar tamamlandı, ikinci dozlar uygulanmaya başladı” diye konuştu. Aşılamada şu ana kadar herhangi bir yan etki gözlenmediğinin altını çizen Varank, “İkinci dozlar da uygulanıp gönüllülerden alınacak sonuçlar değerlendirildikten sonra inşallah son aşama olan Faz 3’e geçeceğiz” dedi.

DÜNYAYA ŞİFA OLACAK

Varank, şöyle devam etti: Tüm süreçler olumlu tamamlanırsa yerli VLP aşımıza kavuşacağız. Covid-19 belasıyla mücadeleye Türkiye’den tüm dünyaya şifa olabilecek bir katkı sunmuş olacağız. Dünyada sayılı, TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu kapsamında ise tek VLP teknolojisi ile geliştirilen aşı adayı, 30 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Covid-19 aşı adayları listesinde yer aldı. Yerli VLP aşı adayının Faz 2 çalışması, İngiliz varyantına göre hazırladı. VLP tipi aşılarda, geliştirilen virüs benzeri parçacıklar, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak bir şekilde taklit ediyor. Bu parçacıklar bağışıklık tepkisi uyandırırken hastalığa da neden olmuyor. Yerli aşı adayının başka bir özelliği de diğer VLP aşılarından farkı olarak virüsün 4 yapısal proteinini de aşı antijeni olarak kullanılıyor olması.

3 HASTANEDE UYGULANIYOR

ODTÜ’den Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesi’nden İhsan Gürsel çiftinin ortak projesi sonucu geliştirilen VLP aşı adayının Faz-2 aşaması, Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi ve Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yapılıyor. Aşılamaya 18-59 yaş arasında, ciddi kronik hastalığı olmayan, daha önce koronavirüs geçirmemiş ve başka bir Covid-19 aşısı yaptırmamış gönüllüler katılıyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.