19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Bu işlemcinin projesi Gebze’den

Gebze 23.08.2021 - 09:55, Güncelleme: 23.08.2021 - 09:55
 

Bu işlemcinin projesi Gebze’den

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2021) sergilenen yerli ve milli işletim sistemi ‘Çakıl Milli İşlemci Projesi’ni tanıttı. Çakıl için “Bu bizim bir gurur projemiz” ifadesini kullanan Bakan Varank, “Bundan sonra savunma sanayi alanında bu tip ürünlerde dışa bağımlılığımızı çok daha azaltmış olacağız” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam eden IDEF 2021’i ziyaret etti. Milli Savunma Bakanlığı, Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE AŞ), ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK ve diğer bazı şirketlerin stantlarında incelemelerde bulundu. Savaş gemisi, uçuş ve atış simülasyonlarını da test eden Varank, ASELSAN standında sergilenen yerli ve milli işletim sistemi ‘Çakıl Milli İşlemci Projesi’, Terahertz (THz) Gerçek Zamanlı Yolcu Görüntüleme Sistemi Projesi' ve AB-SGS Sınır Güvenlik Sistemi Projesi hakkında açıklamalarda bulundu. BİLGEM VE ASELSAN PROJESİ Çakıl Milli İşlemci Projesi’ni Gebze’de bulunan TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve ASELSAN'ın beraber gerçekleştirdiğini aktaran Varank, “Türkiye'nin ilk yerli ve mili olarak tasarlanmış işlemcisini elimizde tutuyoruz. Aslında burada uygulamada da bu işlemcinin kullanıldığını bir simülatörde test etmiş olduk” diye konuştu. Varank, özellikle savunma sanayinde kullanabilecek mikro işlemcilerle ilgili dünyada büyük kısıtlamalar olduğunu belirterek “Ülkeler başka ülkelere özellikle savunma sanayinde kullanmak üzere bu işlemcileri vermiyorlar. İşte biz de ASELSAN'la beraber Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği bir projeyle TÜBİTAK BİLGEM olarak ilk işlemcimizi tasarladık ve üretimini yaptırdık” dedi. İŞ BİRLİĞİ NETİCE VERDİ Çakıl’ın ilk üretimde çalıştığını kaydeden Varank, “Tabii bu bizim bir gurur projemiz. Bundan sonra savunma sanayi alanında bu tip ürünlerde dışa bağımlılığımızı çok daha azaltmış olacağız. Ben burada tabii, genel müdürümüze, ASELSAN'a çok teşekkür etmek istiyorum. Burada TÜBİTAK’la gerçekleştirdikleri iş birliği işte böyle güzel neticeleri ortaya çıkardı” diye konuştu. Varank, Terahertz (THz) Gerçek Zamanlı Yolcu Görüntüleme Sistemi Projesi'nin de TÜBİTAK'ın geliştirdiği bir sistem olduğunu anımsatarak, “Burada özellikle gümrük kapılarında, üzerinde yabancı cisim taşıyan insanların tespit edildiği bir sistem. Bu ürünü ilk olarak TÜBİTAK BİLGEM geliştirdi. Daha sonra bunun seri üretimi için ASELSAN ile iş birliği yaptık” dedi. İHRACAT POTANSİYELİ VAR Aslında halihazırda bu sistemin sınır kapılarında güvenli bir şekilde çalıştığını dile getiren Varank, “Özellikle yabancı cisim taşıyan insanları tespit ederek burada güvenlik güçlerimize yardımcı oluyor. İşte bu ürünü de artık ASELSAN seri üretimi gerçekleştirip bundan sonra hem Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak hem de bununla ilgili önemli bir ihracat potansiyeli var” diye konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2021) sergilenen yerli ve milli işletim sistemi ‘Çakıl Milli İşlemci Projesi’ni tanıttı. Çakıl için “Bu bizim bir gurur projemiz” ifadesini kullanan Bakan Varank, “Bundan sonra savunma sanayi alanında bu tip ürünlerde dışa bağımlılığımızı çok daha azaltmış olacağız” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam eden IDEF 2021’i ziyaret etti. Milli Savunma Bakanlığı, Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE AŞ), ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK ve diğer bazı şirketlerin stantlarında incelemelerde bulundu. Savaş gemisi, uçuş ve atış simülasyonlarını da test eden Varank, ASELSAN standında sergilenen yerli ve milli işletim sistemi ‘Çakıl Milli İşlemci Projesi’, Terahertz (THz) Gerçek Zamanlı Yolcu Görüntüleme Sistemi Projesi' ve AB-SGS Sınır Güvenlik Sistemi Projesi hakkında açıklamalarda bulundu.

BİLGEM VE ASELSAN PROJESİ

Çakıl Milli İşlemci Projesi’ni Gebze’de bulunan TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve ASELSAN'ın beraber gerçekleştirdiğini aktaran Varank, “Türkiye'nin ilk yerli ve mili olarak tasarlanmış işlemcisini elimizde tutuyoruz. Aslında burada uygulamada da bu işlemcinin kullanıldığını bir simülatörde test etmiş olduk” diye konuştu. Varank, özellikle savunma sanayinde kullanabilecek mikro işlemcilerle ilgili dünyada büyük kısıtlamalar olduğunu belirterek “Ülkeler başka ülkelere özellikle savunma sanayinde kullanmak üzere bu işlemcileri vermiyorlar. İşte biz de ASELSAN'la beraber Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği bir projeyle TÜBİTAK BİLGEM olarak ilk işlemcimizi tasarladık ve üretimini yaptırdık” dedi.

İŞ BİRLİĞİ NETİCE VERDİ

Çakıl’ın ilk üretimde çalıştığını kaydeden Varank, “Tabii bu bizim bir gurur projemiz. Bundan sonra savunma sanayi alanında bu tip ürünlerde dışa bağımlılığımızı çok daha azaltmış olacağız. Ben burada tabii, genel müdürümüze, ASELSAN'a çok teşekkür etmek istiyorum. Burada TÜBİTAK’la gerçekleştirdikleri iş birliği işte böyle güzel neticeleri ortaya çıkardı” diye konuştu. Varank, Terahertz (THz) Gerçek Zamanlı Yolcu Görüntüleme Sistemi Projesi'nin de TÜBİTAK'ın geliştirdiği bir sistem olduğunu anımsatarak, “Burada özellikle gümrük kapılarında, üzerinde yabancı cisim taşıyan insanların tespit edildiği bir sistem. Bu ürünü ilk olarak TÜBİTAK BİLGEM geliştirdi. Daha sonra bunun seri üretimi için ASELSAN ile iş birliği yaptık” dedi.

İHRACAT POTANSİYELİ VAR

Aslında halihazırda bu sistemin sınır kapılarında güvenli bir şekilde çalıştığını dile getiren Varank, “Özellikle yabancı cisim taşıyan insanları tespit ederek burada güvenlik güçlerimize yardımcı oluyor. İşte bu ürünü de artık ASELSAN seri üretimi gerçekleştirip bundan sonra hem Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak hem de bununla ilgili önemli bir ihracat potansiyeli var” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.